Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Csak a BL Yachtclub vendégei érezzék jól magukat – nekünk nem baj, ha Balaton helyett az iszap jut

Aki Balatonlellén nyaral, tanúja lehet annak, ahogy a BL Yachtclub mellett a kikötőben a nyár közepén kotorják a medret és az iszap egy részét a strand felőli oldalon terítik el a vízben. 

Kérjük vissza a Balatonunkat!

A móló nyugati oldalán egy kisebb félsziget alakult ki a strand medrében, amely folyamatosan növekszik.
„Ha a kertemben földmunkát végzek, a felesleget áttúrhatom a szomszédba?”
– méltatlankodott egy nyaraló a mólónál lévő munkálatok láttán.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság megerősítette: az érintett területen

a helyszínen tapasztaltak alapján balatoni szürke homok található, mely alkalmas akár strandi felhomokozásra is, nem számít hulladéknak.

Tóth Balázs, a BL Yachtclub ügyvezetője szerint valóban nem szerencsés, hogy ezeket a munkálatokat főszezonban kénytelenek lefolytatni, de kötelezettségük biztosítani, hogy a hajók minden időben biztonságosan a kikötőbe juthassanak.

„A hatóság is bevizsgálta. Itt nincsen sem káros anyag, sem bűz, tévednek azok, akik ökológiai katasztrófáról beszélnek. Van lakó, aki kétnaponta hívja ránk a rendőröket, ők kijönnek, megnézik az engedélyt, jó munkát kívánnak és elmennek”

A hatóság jelöli ki a homok helyét

„A helyszínrajzot a hatóság adta meg nekünk, ennek alapján kell a kikötő keleti és nyugati szárának tövébe rakni a homokot. Nem töltjük fel a telket, nem foglalunk területet. Az áramlás idővel el is mossa a homokot”

– indokolt az ügyvezető, hogy a móló nyugati oldalára került a mederkotrásból származó homok, vagyis az utcáról szabadon megközelíthető strandhoz, nem pedig a keleti oldalra, amelyre vállalkozáshoz köthető apartmanok néznek.

„Sokan, jönnek személyesen érdeklődni, egy részük kiabál velünk. Elfogadom, hogy a helyzet pontos ismerete nélkül van, akit zavarnak a munkálatok. Ilyenkor megmutatjuk az engedélyeket, a dokumentációt. Az emberek józanul gondolkodó fele ezt elfogadja, belátja, hogy nem ártunk a tónak, megnyugszik és boldogan nyaral.”

A Index megkereste a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot az ügyben, akik írásban közölték: hetente ellenőrzik a munkálatokat.

Szerintük a strand feltöltődésétől nem kell tartani, mert a kotrási anyagot mintegy 2/3-ad részben vízzel hígítják, hogy az csővezetéken szállítható legyen, ezért kiterjedése jelenleg nem mérhető pontosan.

“ez várhatóan nem marad tartósan a mólószárak mellett. Előfordulhat, hogy a mólószárak mellé kihelyezett homok a strandra kerülhet, de a kikötő Ny-i mólószárától mintegy 900 méterre lévő „Napfény” Strandon lévő lidó is balatoni homokkal került kialakításra, így ez problémát nem okozhat. 2017. előtt minden évben elvégzésre került a kikötő behajózó csatorna kotrása, a kitermelt homok a „Napfény” strandon került kihelyezésre.”

Szóval kedves fürödni vágyó! A hiba nem az ön készülékében van, de ne izguljon, egy nagyobb hullám megoldja a problémát, hogy bokáig ér csak a Balaton vize.

Szólj hozzá