Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Csak a haldokló rákos betegek töredéke kap szakszerű életvégi ellátást

A Magyar Nemzet információja szerint, a hazai hospice-ok állandó anyagi nehézségekkel küzdenek, pedig egyre többeknek van szüksége ilyen segítségre; 2016-ban már 5927 beteget láttak el, és összesen 175 810 napot töltöttek az érintettek ilyen osztályon vagy intézményben.

Csak a haldokló rákos betegek töredéke kap szakszerű életvégi ellátást
Egy ápoló beszélget egy beteggel a debreceni Kenézy Gyula Kórházban kialakított hospice ház egyik szobájában az átadás napján, 2017. március 8-án Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

“A hazai hospice-ok állandó anyagi nehézségekkel küzdenek, pedig egyre többeknek van szüksége ilyen segítségre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunk által megismert legfrissebb adataiból kiderül, hogy míg 2006-ban 1575 haldokló részesült élet végi ellátásban egy intézményben, addig 2016-ra már 5927, főleg daganattal küzdő beteget láttak el a hospice-ok. Azonban még így is csak a daganat miatt elhunytak töredéke részesült ilyen gondozásban, ugyanis a friss mutatók alapján 2016-ban 33 618 ember vesztette életét valamilyen rákos megbetegedés következtében. Tehát kevesebb mint 20 százalékuk jutott el hospice-ba. Pedig ez a fajta segítség a családnak és a haldoklónak is megkönnyítheti az utolsó időszakot. Ilyenkor ugyanis nemcsak a szakápolói ellátás, hanem a pszichológiai támogatás is fontos a tragédia feldolgozásában.

A mutatók szerint egyébként a bent fekvős hospice-ellátásban részesülők közül több volt a nő (3079), és összességében elmondható, hogy az 55 év feletti korosztályban a férfiak és a nők esetében is 600 felett volt az érintettek száma. A legtöbbek a hörgők és a tüdő, az emlő, valamint a vastagbél rosszindulatú daganatos betegsége miatt kerültek hospice-ba.

Munk Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület titkára a lapnak arról beszélt:

a számok is mutatják, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen ellátásra, és biztos, hogy jóval több betegnek lenne szüksége rá, mint ahányan ebben jelenleg részesülnek. Sokaknak otthoni ellátás keretében próbálnak segíteni.

Az egyesület nemrégiben közleményben hívta fel a figyelmet arra: évek óta azzal szembesülnek, hogy a hazánkban működő – leginkább otthoni ápolást nyújtó – hospice-szolgálatok működési forrásai rendkívül szűkösek. Kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzdenek, és minden hospice-szolgálat segítségre szorul. A társadalombiztosító által nyújtott finanszírozás ugyanis szerintük csupán 75 százalékát biztosítja a minőségi ellátásnak.

A cikk nem ért végett. IDE kattintva olvasható tovább

KUSLITS SZONJA

...

Szólj hozzá