Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hagyaték a halálból az életnek

1946. június 23-án az abdai exhumálásnál a 22 kihantolt férfitest között, akiket nyilas pribékek mészároltak le, megtalálták Radnóti Miklós holttestét, egy ceruzával teleírt notesszel a nadrágja zsebében. Ez volt az ő hagyatéka a halálból az életnek. Radnóti élete a halál és Abda után.

Csak egy kép: Abda, Radnóti Mikós, halál
Illusztráció: internet

Abda, a halál arcképcsarnoka

A jegyzetfüzet első oldalán, öt nyelven a következő sorok álltak:

“Ez a jegyzőkönyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra Ortutay Gyula dr. egyetemi magántanár címére, Budapest VII., Horánszky u. 1. I.”

A költő halálhírét is a barát Orthutay Gyula vitte meg Fanninak, akire születésének 105. évfordulóján Zárójel éppen a napokban emlékezett.

Maga a kis füzet szinte rekonstruálhatatlan állapotban volt, hiszen több mint 22 hónapot töltött Abda földjében a tömegsírban. A sikeres restaurálás egyrészt magának a költőnek köszönhető, aki egyes versei másolatait szétosztotta rabtársai között, másrészt ezek között a társak között volt Szalai Sándor szociológus is, aki hazatérve átadta a kézirat-lapokat Orthutaynak.

A tragikus vég

A tudós így emlékszik az elkövetkező hónapokra és a drámai végkifejletére:

Annyi kétség és félelem után ismét bizakodni kezdtünk: a versek ereje is sugallta, hogy élnie kell Miklósnak, él és visszajön. Egymásnak ellentmondó híreket hallottunk addig, s vártuk őt ismét. S aztán hosszú hónapok múltán a kezembe került az “Új Élet” 1946. augusztus I-i száma, s a lap 14. oldalán olvashattuk a felhívás címét s könyörtelenül tárgyilagos szövegét:

“Jelentkezzenek az Abdán meggyilkolt munkaszolgálatosok hozzátartozói.”

Miklós neve a 12. sorszámon szerepelt. Ez a hír vetett véget minden reményünknek. A felhívás befejező része aztán további tájékoztatást adott (…) Az itt felsorolt 22 holttest egy része a jelenleg Abda községben exhumálás alatt álló, valószínűleg több mint 60, hungaristák által meggyilkolt munkásszolgálatosnak.

Radnóti, több mint 73 éve írta azokat a sorokat amik mindenen, még a halálon is átverekedték magukat. Van még remény.

Kapcsolódó cikkünk:

„Nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét” – 105 éve született Gyarmati Fanni

Szólj hozzá