Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A családon belüli erőszak ott is marad – az EU lép, kormányunk áll

Az erőszak maradjon családon belül! Ez így van rendjén. Legalábbis ezt a központi vélekedést sejteti, hogy miközben az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a jelentést, amely az Európai Unió Isztambuli Egyezmény aláíróihoz történő csatlakozásáról szól, a magyar kormány viszont halogatja a ratifikálást. Így marad ott ahol van a családon belüli erőszak.

A családon belüli erőszak ott is marad – az EU lép, kormányunk áll
A kép forrása: CEN

Büntetni akar a Párbeszéd

Ha mi is aláírnánk, az Isztambuli Egyezmény szövegét az azt  jelentené, hogy a jelenleginél szigorúbban büntetné a nők és gyerekek elleni erőszak minden formáját. A bántalmazóknak nálunk egyelőre nem kell ettől tartani.

Elsőként a Párbeszéd üdvözölte közleményben a családon belüli és kapcsolati erőszak büntetésének szigorítását célzó jelentés mai uniós jóváhagyását. Mint fogalmaznak, az Európai Unió Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozása egy újabb lépés a nők jogaiért folytatott harcban, amelyért itthon a Párbeszéd már évek óta küzd.

Emlékeztetnek rá: Magyarország 2014-ben ugyan aláírta az Isztambuli Egyezményt, a magyar kormány évek óta nem hajlandó ratifikálni és a magyar jogrendszerbe ültetni azt, miközben

felmérések szerint minden ötödik felnőtt magyar nő már tapasztalta a bántalmazás valamely formáját.

A Párbeszéd már többször követelte az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, a családon belüli erőszak tényállásának módosítását és a teljes rendszer átalakítását, ezt azonban a kormánypárti képviselők rendre elutasítják.

Az ellenzéki párt javaslata szerint a családon belüli erőszak

büntetési tételét kettőről öt évre kellene emelni

és azt is kezdeményezik, hogy a rendőrég hivatalból indítson nyomozást, ha bántalmazásra utaló jeleket észlel. Nem lehet azt várni az áldozatoktól, – megfélemlített nőktől és gyerekektől – hogy maguk menjenek a rendőrségre.

Szükség van továbbá a bántalmazottak számára kialakított menedékhelyek, valamint az őket segítő támogató szolgáltatások bővítésére és fejlesztésére. Ezek mellett a téma beemelése az új alaptantervbe szintén elengedhetetlen fontosságú.

A Párbeszéd korábban az Isztambuli Egyezmény további kitűzéseit is beépítette saját javaslataiba és kezdeményezéseibe, így például alkotmánymódosítással és a médiatörvények módosításával is próbált hozzájárulni a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, melyet azonban a kormány ugyancsak leszavazott.

A jelentés európai szintű elfogadása Magyarország számára is jelzésértékű. A szabó Tímea Párbeszéd társelnöke közleményében  felszólítja a kormányt, hogy végre tegye meg a legalapvetőbb lépéseket a nőkkel szembeni erőszak felszámolása érdekében!

Már megint “gendereznek”

A Párbeszéd nem sok jóra számíthat, már ami a szigorításokat illeti. Korábban az LMP társelnöke kért garanciát Trócsányi László igazságügyi minisztertől arra, hogy az őszi törvénykezési időszakban a Kormány elé kerül az Isztambuli Egyezmény kihirdetéséről szóló előterjesztés. Szél Bernadett azonban nem kapott megnyugtató választ a kabinettől.

A KDNP ifjúsági szervezete minden kétséget és optimista várakozást eloszlatva úgy nyilatkozott még tavasszal, hogy ha elfogadnák az egyezményt,

„többé senki sem lenne egyszerűen férfi vagy nő, hanem a végtelen számú, mesterségesen kreált genderkategória egyikébe tartozna”.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök ezt tovább ragozva azt mondta,

„erősen lopakodó genderpolitika van benne és egyéb más, sokan kimutatták”.

Mint azt a  zárójel éppen a naokban írta meg, a családon belüli erőszak témakörébe nem csupán a nők és gyerekek tartoznak, legfeljebb róluk vannak „hivatalos” statisztikák. Egyre többet hallani olyan esetekről is, amelyekben férfi az áldozat. Márpedig, ha ez így van, az ellentmondani látszik a kormány gender-riogató nyilatkozatainak, alátámasztja ugyanakkor az áldozathibáztató hozzáállást.

Kapcsolódó cikkeink

Ez a botrány: gyermekmolesztálás Bicskén a nevelő otthonban

Fegyelmezz! Megéri – keresztényi gyerekverés

Szólj hozzá