Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A legújabb csalás: felhívnak, hogy a magyar állam kérésére kitoloncolnak Nagy-Britanniából

A csalók sokszor és sokféle módon próbálkoznak, mindig új módszereket találnak ki, hogy rászedjék az áldozataikat. A csalások elsősorban anyagi haszonszerzés céljából történnek. Hivatalosnak tűnő, ám valójában hamis e-mailekkel, fals telefonhívásokkal próbálkoznak legtöbbször. A legújabb trükk egy csaló hívás, melynek során az áldozatot a brit Home Office nevében hívják fel azzal, hogy a magyar állam kérésére kitoloncolják Nagy-Britanniából.

A legújabb csalás: felhívnak, hogy a magyar állam kérésére kitoloncolnak Nagy-Britanniából
Csaló hívás: kitoloncolnak, ha nem fizetsz (Forrás: Pixabay)

Hihetetlen húzással próbálkoztak pénzt szerezni a csalók

A csalók sajnálatos módon nagyon leleményesek tudnak lenni. Néha egész hihető ürügyekkel próbálnak pénzt kicsalni az áldozataikból. Ám azért, ha az ember egy picit átgondolja, mindig vannak gyanakvásra alapot adó jelek. Az egyik facebook csoportban bukkantunk rá egy posztra, melyben a posztoló figyelmeztetésként írta le azt az esetet, ami vele történt a napokban.

„ Figyelem! Volt ma egy hívásom a „Home Office”-tól (brit Belügyminisztérium). Azzal zsarolt az a (…) szemétláda, hogy hazatoloncolnak. Azt állította, hogy a magyar állam megkereste őket, hogy valami gond van velem otthon. Franc tudja, TB, hitelkártya, APEH (…).  És elvisznek a bevándorlásiak, hazatoloncolnak. Pénzt akartak kicsikarni tőlem. El nem hiszitek, milyen valóságos volt!”

(A posztot teljes terjedelmében itt olvashatják.)

A posztoló leírja, hogy pontosan azért, mert nagyon élethű volt az egész hívás, be is pánikolt egyből. Szerencsére a felesége „észnél volt”, jártasabb a brit jogi ügyekben és a brit hatóságok eljárási módszereiben. Gyanús volt számára, hogy ilyen ügyben azért nem telefonálgatni szoktak. A posztoló azóta a rendőrségtől is tájékoztatást kapott arról, hogy a hatóságok SOHA sem keresnek senkit telefonon ilyen ügyekben.

Mielőtt bárki azt gondolja, hogy vele ez nem történhet meg, és az Ő eszén nem járnak túl, azért gondoljunk bele! Hirtelen valaki felhívja a magyar államra hivatkozva, miközben a brit bevándorlási törvényeket azért nem igazán ismeri az ember töviről hegyire. Azt állítják például, hogy a NAV felé van tartozása, és ha nem fizeti ki 15 napon belül kitoloncolják. De az adósságot a Home Office-on keresztül is rendezheti. Mondhatjuk, hogy ez butaság, de ha egy kevésbé koncentráltabb pillanatában éri ilyen hívás az embert még az is lehet, hogy fizet.

Egyre kifinomultabbak a csalási módszerek

Sajnos nagyon sok történet kering, amelyben a csalók a legkülönfélébb módszerekkel próbálkoztak. Ilyenek például a brit adóhatóság (HMRC) nevében küldött, hivatalosnak tűnő email-ek. Akad, amelyik tartozás befizetésére szólít fel, de olyan is, ami éppen visszatérítést ígér. Utóbbi esetén az e-mailben megadott linkre kellett kattintani, ami egy teljesen hivatalosnak tűnő weboldalra vitt. A visszatérítés érdekében bankszámla és egyéb adatokat kellett megadni, és aki megtette, az pórul járt.

Amit tanulságként összefoglalhatunk! Telefonhívásnak soha ne dőljünk be, akkor sem, ha azt mondják, mi kaphatunk pénzt. Akár a Home Office-ra, akár az adóhatóságra vagy más hivatalos irodára (pl. Council-ra) hivatkoznak, mindig kérjünk hivatalos levelet, semmilyen adatot ne adjunk meg. A HMRC kizárólag „barna borítékokban” küldött hivatalos levelekkel kommunikál, és ha egyszer is bekerültünk a rendszerébe már tudja a bankszámla adatainkat, tehát arra vonatkozóan már nem kér adatot.

Sajnos előfordulhat bárkivel, hogy Őt is megtalálják a csalók! Hogy frappánsan a hajdanában a Juszt László vezette „ A TV ügyvédje” című műsor szlogenjét idézzem: „Ne hagyja magát átverni, becsapni, megkárosítani!”

...

Szólj hozzá