Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Fát vegyenek! – csernobili szennyezett fát árul a fehérorosz kormány

Az European Radio for Belarus információja szerint a Fehérorosz állam engedélyezte, hogy közvetlenül a Csernobil melletti területről gazdasági hasznosításra fát termeljenek ki.

A tragédia és utóélete

1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki 1957-es Kistim-tragédia után a legsúlyosabb katasztrófa.

Figyelemreméltó ötlettel állt elő a fehérorosz kormány annak megoldására, hogy mit kellene kezdeni a 31 éve történt csernobili atomkatasztrófa során sugárszennyezést kapott, és azóta is sugárzó erdőkkel. Úgy döntöttek,

eladják tűzifának, leginkább az Európai Unióba.

Az European Radio for Belarus – varsói központú független rádió – közölt hosszú riportot a poleszjei állami radioökológiai védett övezetből. Ez a hely egy erdős terület közvetlenül a csernobili lezárt zóna mellett, a határ fehérorosz oldalán. Az állam hivatalosan is engedélyt adott, hogy kísérleti jelleggel gazdasági hasznosításra is kitermeljenek fát.

A helyi erdészek szerint az erdő bizonyos részein csak a normál sugárzás kétszerese mérhető a fákban, úgyhogy nyugodtan feldolgozható. Az állami erdő területén dolgozó tudósok és sugárvédelmi szakemberek szerint viszont a fából származó hamu 80 százaléka annyira sugárzik, hogy speciális radioaktív hulladéktározókba kellene szállítani.

A riport készítésekor például egy kupac hamuban a normális sugárzás ötszörösét mérték. Ennek ellenére a Euroradio szerint a tudósokat gyakorlatilag megkérték, hogy igazolják, hogy biztonságos az erdő feldolgozása.

Van, aki örül, mások kétkednek

Mikalaj Varanyetszkij – a gazdaság vezetője – nagyon örül, hogy végre üzletelni lehet a fákkal. A német és litván vásárlókat elhozták Poleszjébe és nagyon elégedettek voltak azzal, amit láttak.

Varanyetszkijről, aki a védett övezet egyik első vezetője volt, amúgy annyit azért megemlít a riport, hogy évekkel ezelőtt kirúgták az állami erdészetből, mert illegális helikopteres vadászatokat szervezett gazdag vendégeknek a sugárszennyezett erdőbe. Bírósági ügy is csak azért nem lett az egészből, mert Varanyetszkij anno önkéntesként dolgozott a csernobili romeltakarításban, és így amnesztiát kapott.

Most pedig, 14 évvel később visszahívták, hogy menedzselje a sugárzó erdők eladását.

A riport szerint nem kell ahhoz semmilyen növény-egészségügyi tanúsítványt kiállítani, hogy az Európai Unióba tűzifát exportáljanak Fehéroroszországból. Ukrajnába, Oroszországba vagy Kínába kötelezően kell ilyen.

Az európai vásárló kérhet igazolást a fa eredetéről és egészségéről, de ez nem kötelező. Ha kér is, azt az erdészet, vagyis az eladó állítja ki. Fehéroroszországban nincs egységes, központi igazolás, így kérdés, hogy az ilyen papír mennyire megbízható.

A litván sugárvédelmi központ vezetője szerint a fehérorosz import fák hamujában mutattak már ki annyi céziumot, hogy azt gyakorlatilag radioaktív hulladéknak kellett volna tekinteni.

A szennyezett fa így kerül a Litvániából cégek exportjának köszönhetően tüzelőként vagy építőanyagként más európai országokba, így az szinte bárhová az unión belül.

(forrás: index)

Szólj hozzá