Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szombaton csökkentették a terrorkészültségi szintet Nagy-Britanniában

Szombaton csökkentették a terrorkészültségi szintet az Egyesült Királyságban. A hétfő éjjeli manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről a korábbi súlyos mértékű készültségi szintre csökkentették. A szombaton bejelentett intézkedés azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

Theresa May ismertette a Konzervatív Párt választási programját

A hétvégén csökkentették a terrorkészültségi szintet

Theresa May brit miniszterelnök a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) értekezlete után adott nyilatkozatában jelentette be: a brit elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a merénylet óta elvégzett elhárítási és rendőrségi tevékenység eredményeit összegezve szombaton úgy döntött, hogy a kritikusról eggyel alacsonyabb szintre mérsékli a terrorellenes készültséget. A Downing Streetről közvetített üzenetében a miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a most ismét életbe lépett második legmagasabb riasztási szint hivatalos meghatározása szerint továbbra is jelentős a valószínűsége újabb nagy-britanniai merényletkísérleteknek, ezért változatlanul indokolt az éberség – adta közre az MTI. A terrorkészültségi szint csökkentése tehát nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszély Nagy-Britanniában.

A brit hosszú hétvége rendezvényeinek biztosításában még részt vett a katonaság

A szombaton visszavont kritikus riasztási szint lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. Jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést.
A manchesteri merénylettel összefüggésben jelenleg 16 ember van őrizetbe. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak, hiszen ahogy Amber Rudd  brit belügyminiszter egy TV nyilatkozatban beszámolt róla a manchesteri merénylő egy terrorista hálózat tagja volt, és lehetnek olyan társai, akik egyelőre szabadon vannak. Szombaton még folytatódtak a nagyszabású rendőrségi akciók. Az egyik manchesteri lakónegyedet a rendőrök kiürítették és több lakásban házkutatást kezdtek. A rendőrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kiürítést csak elővigyázatosságból rendelte el. Hétfőn letartóztattak egy férfit West-Sussex-ben, aki kapcsolatba hozható a manchesteri robbantással.

A hétvégén még a hadsereg egységei segítették a rendőrség munkáját a különböző kulturális és sportrendezvényekben gazdag háromnapos, hosszú hétvége eseményeinek biztosításában Nagy-Britannia szerte. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan, eredeti terveinek megfelelően vegyen részt a háromnapos hétvége rendezvényein. Hangsúlyozta: a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya és a helyi rendőri erők országszerte 1300-nál több rendezvény biztosítási terveit vizsgálták át. A lakosság “száz százalékig biztos lehet abban”, hogy az elhárító szolgálatok minden lehetséges módon őrködnek biztonsága felett. A rendezvényeket valóban sikerült rendben lebonyolítani.

Szólj hozzá