Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Csömör – úrnapi virágszőnyeg

Ma van Úrnapja, amit a katolikusok pünkösd – a szentlélek eljövetele – után két héttel ünnepelnek. A régi hagyomány szerint a legtöbb helyen körmenettel emlékeznek meg a napról, Csömör viszont nem éri be ennyivel, minden évben gyönyörű virágszőnyeg borítja a körmenet útvonalát.

A csömöriek már korán hajnalban készült az ünnepre.

Csömör úrnapi virágszőnyeg
(fotó. Zárójel)

Szinte az egész község a körmenet útvonalát csinosítja. Látszik, hogy nem először csinálják, a sablonok java része sem mai keletű, patinás, akárcsak maga a virágszőnyeg ötlete, ami egykor nagyon elterjedt volt, de ilyen, több kilométer hosszúságú teljesen egybefüggő alkotás, már sehol másutt nem készül Magyarországon, mint a Pest-megyei községben. Minden egyes négyzet más és más témát dolgoz fel, természetesen a legtöbbször előforduló elem a kereszt, illetve Csömör és Magyarország címere, de akadnak olyanok is, amelyek nem figuratív alkotásokat tartalmaznak.

Giccs ez a javából, de szemet-gyönyörködtető, és nagy múlttal rendelkező giccs, bár sok ehhez hasonló lenne más helyein is az országnak.

A virágszőnyeg gondos megépítése mellett példamutató az is, ahogy a csömöriek az ünnep végeztével szinte pillanatok alatt varázsolják tisztává ismét az utcáikat. Precizitásuk, pontosságuk például szolgálhatna sok hatalmas csinnadrattával megrendezett turistacsalogató rendezvénynek, és hogy el ne feledjük, Csömörön a presszó, pardon a Bisztró árai sem emelkednek az egekbe, csak azért, mert „ma végre lehet kaszálni”.

Csömör úrnapi virágszőnyeg
(fotó: Zárójel)

Hívők és külső szemlélők számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a sziromtengerben vonuló templomi körmenet látványa, az archaikus, régi motívumokkal kirakott színpompás virágszőnyeg.

Szólj hozzá