Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Új vezetők a csúcstalálkozóra készülő Európai Unió szervezetében

Informális csúcstalálkozót tartanak az uniós tagállamok vezetői pénteken Brüsszelben. A találkozón az Európai Unió intézményi kérdéseiről, azon belül az esetleges reformokról lesz szó. Megvitatják a következő hétéves költségvetési keret alapjait is. Közben Brüsszelben csendben új főtitkárt neveztek ki, aminek több jelentősége van, mint első olvasatra.

Az első EU csúcs Nagy-Britannia nélkül

Ezen az ülésen a brit miniszterelnök nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagországok állam- és kormányfői. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a résztvevőknek küldött meghívólevelében közölte, hogy elsőként az Európai Parlament (EP) megváltozó összetételéről lesz szó. Az EP javaslata szerint 751-ről 705-re csökkentenék a képviselők számát. Ez figyelembe veszi a demográfiai változásokat, a fennmaradó helyeket pedig az EU jövőbeli bővítésére tarthatnák fenn. Tusk hozzátette, hogy már a 2019-es európai választások után már kevesebb lehet a képviselői helyek száma.

Szó lesz a 2014-ben először kipróbált, úgynevezett csúcsjelölti rendszerről is. Ennek keretében az európai pártok megnevezik a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek. A parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz majd elsőként. A napirendi terv szerint szó lesz még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének esetleges összevonásáról és az európai biztosok számáról is.

A másik súlyponti téma a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés kérdése. Tusk emlékeztetett rá, hogy korábban prioritásként határozták meg az illegális migráció megfékezését, Európa biztonságának és védelemének megerősítését. Továbbá az Erasmus-program finanszírozásának kibővítését is. Kiemelte azonban, hogy az Egyesült Királyság kiválása miatt keletkező “költségvetési űr” kérdését semmiképpen sem hagyhatják figyelmen kívül. “A tárgyalásokat több okból is gyorsabban kellene lefolytatni a megszokottnál. Mindenképp erre kell törekednünk, de realistának kell maradnunk” – szögezte le Tusk.

Új vezetők a csúcstalálkozóra készülő Európai Unió szervezetében
Martin Selmayr, az EB kinevezett főtitkára (forrás: ec.europa.eu)

Új főtitkár az Európai Bizottság hivatali csúcsán

Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének jelenlegi kabinetfőnöke lesz márciustól a brüsszeli testület főtitkára. A változást szerdán jelentette be Jean-Claude Juncker bizottsági elnök. Az Európai Bizottság heti ülését követő sajtótájékoztatón Juncker elmondta, hogy Alexander Italianer főtitkár március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület. Juncker úgy vélekedett, hogy Selmayr kiváló főtitkár lesz, minden képességgel rendelkezik a poszt példás betöltéséhez. Az új elnöki kabinetfőnök Selmayr mostani helyettese, a spanyol Clara Martínez Alberola lesz. Ő lesz az első nő, aki betölti a pozíciót. A Bizottság szerdai ülésén emellett kineveztek öt új főigazgatót, illetve öt főigazgató-helyettest.

A döntés következtében a “Buldózer” néven közismert Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban. Sajtóhírek szerint a Brüsszelben a Juncker jobbkezének tartott német jogász a legbefolyásosabb kabinetfőnök a szervezet történetében.   A Bizottság csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet. Uniós források szerint azért, mert így akarták elejét venni annak, hogy egyes biztosok esetleg szervezetten tiltakozzanak a kinevezés ellen.

A kabinetfőnökök a biztosok személyes irodáit irányítják, kulcsszerepük van a döntések előkészítésében. Valamennyi anyag rajtuk megy keresztül, ami végül a biztosok elé kerül. Közülük is kiemelkedik a mindenkori elnök kabinetfőnöke. Sokak szerint Selmayr afféle szürke eminenciásként még az elnöki kabinetfőnökök sorából is kiemelkedik. Többször érte az a vád, hogy olyan dolgokba ártja magát, melyek túlmutatnak kabinetfőnöki jogkörein.

A bizottság főtitkára ezzel szemben a testület legmagasabb rangú bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával. Feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan munkájának biztosítása.

A Politico szerint a brit kormányban sokakat aggodalommal tölt el Selmayr kinevezése. Nem pusztán föderalista meggyőződése miatt, hanem mert “megbízhatatlannak és félelmetesnek tartják”. Ugyanis ő az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő átmeneti időszakban is a tárgyalóasztalnál fog ülni, amikor a jövőbeli viszony kialakításáról lesz szó. Névtelenséget kérő brit hivatalnokok szerint a kinevezésnek ugyanakkor pozitív oldala, hogy Selmayr “legalább el tud intézni dolgokat, és tudja hogyan kell kormányozni az Európai Unió nagy lomha hajóját (…), ami a főnökéről nem mondható el”.

...

Szólj hozzá