Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

David Davis tartja a frontot Brüsszelben, amíg a többiek otthon vitatkoznak

David Davis vezeti a Brexit tárgyalások új fordulóját Brüsszelben, miközben a többi vezetőpolitikus otthon vitatkozik a kilépésről. A londoni „Brexit belharcok” már-már Theresa May kormányának stabilitását fenyegetik.

David Davis tartja a frontot Brüsszelben, amíg a többiek otthon vitatkoznak
David Davis, brit Brexit miniszter (Kép: Wikimedia Commons)

Sok a belpolitikai vita a Brexit körül

A Brexit miniszter a belga fővárosban maradt, amit a brit sajtó „szokatlan lépésként” értékelt. Az általános vélemény az, hogy Davis személyes jelenléte az Egyesült Királyság kétségbeesését tükrözi. Egyesek szerint ez a fizikális jelenlét is azt a célt szolgálja, hogy előrelépést tudjon a brit kormány elérni a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban.

Amíg David Davis tárgyalni próbál az EU-val, a Brexit csapat másik két tagja, Boris Johnson, külügyminiszter és Philip Hammond, pénzügyminiszter valamint a mögöttük álló tábor között folyamatos csatározások folynak. Nem kétséges, hogy amíg kifelé egységet próbálnak mutatni – nem túl meggyőzően, addig ezek a belharcok akadályozzák, hogy a tárgyalásokon az Egyesült Királyság számára elfogadható eredményt érjenek el.

A dühből és sértettségből fakadó, egymást becsmérlő nyilatkozatokkal tele van a brit sajtó. A pénzügyminiszter egyik barátja azt mondta Boris Johnson-ról, hogy “egyszerű gondolkodású”. Ez visszavágás volt azért, amiért Johnson azt nyilatkozta, hogy „le kellett állítani” Hammondot, hogy eljussanak a Brexitig.

May firenzei beszéde a brit belharcokban csak átmeneti lecsendesedést hozott

Múlt héten érezhettünk egy rövid fegyverszünetet, ami Theresa May firenzei beszédének következménye. A brit miniszterelnök kétéves átmenetet szorgalmazott, amely időszakban az Egyesült Királyság továbbra is fizetne az EU kasszába, továbbra is az egységes piac és a vámunió részét képezné, és meghagyná a szabad mozgás lehetőségét.

Brüsszelben, az EU vezető-tárgyalója, Michel Barnier már előrevetítette, hogy a következő négy napos tárgyalási szakasz alatt Davis-nek ismertetni kell May beszédének “konkrét következményeit”, beleértve az átmeneti időszak jellegét is.

A Brexit miniszterhez közel álló források szerint a brit kormány már csökkentette Davis hatásköreit Brüsszelben. A firenzei beszéd után Johnson azt állította, hogy megakadályozta, hogy más kollégák a miniszterelnököt arra ösztönözzék, hogy ötéves átmenet helyezzenek kilátásba. Ezzel egyértelműen Hammondra utalt.

A pénzügyminiszter egyik közeli munkatársa azt nyilatkozta a The Daily Telegraph-nak, hogy Hammond egyszerűen “pragmatikus” volt az EU-ból való távozás nehézségeivel kapcsolatban, míg Johnson “keményen beszélt a kedvéért”. Johnson egyébként sok kabinettagnál kiverte a biztosítékot azzal, amikor bemutatta a maga által készítetett Brexit- tervet. A legtöbb kritikát azért kapta, amiért hiányzik belőle a gyakorlatiasság, és emiatt sokkal hosszabbá nyúlhat a kilépés folyamata. David Davis tagadta, hogy a Brexit-politika irányvonala megváltozott volna a külügyminiszter beavatkozásának eredményeképpen.

A Downing Street leszögezte: a firenzei beszéd a mérvadó

A Downing Street azt mondta, hogy nem reagál a névtelen informátor nyilatkozatára. Ugyanakkor azt a megjegyzést tette, hogy a “kabinet tagjai mind együtt dolgoznak, és egységesek, hogy a lehető legszilárdabb alapokon nyugvó Brexit valósuljon meg “.

A miniszterelnök szóvivője hozzátette: “A miniszterelnök nagyon egyértelműen kifejtette nézeteit a beszédben, és abban kétéves átmeneti időszakról beszélt. A végrehajtási időszakot és annak folyamatát egyértelműen az EU-val folytatott tárgyalások határozzák majd meg.”

May javaslata szerint az átmeneti időszak alatt az uniós állampolgárok szabadon rendezhetik státuszukat az Egyesült Királyságban, míg az országban élők jogait a brit törvényekbe rögzítik. Nagy-Britannia és az EU továbbra is ugyanolyan hozzáférést élveznek majd egymás piacaihoz, mint eddig. A miniszterelnök felvetette a jövőbeni biztonsági együttműködésre vonatkozó átfogó új szerződés lehetőségét.

Davis megerősítette, hogy az Egyesült Királyság évente “nagyjából” 10 milliárd fontot fizetne az átmenet alatt, így a végső “válási számla”, miután a nyugdíjakat és egyéb forrásokat figyelembe vették, 40 milliárd font lehet.

A brit miniszterek remélik, hogy ez az ajánlat elegendő ahhoz, hogy meggyőzze az EU-t, hogy továbblépjen az Egyesült Királyság és a fennmaradó 27 tagállam közötti jövőbeli kapcsolatáról folytatott tárgyalások második szakaszába – beleértve a szabadkereskedelmi megállapodást is.

Míg Barnier üdvözölte May beszédének “konstruktív szellemét”, világossá tette, hogy az EU-tagországoknak részletesebben meg kell vizsgálnia a javaslatokat, mielőtt megállapodás születik. Azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyságnak egyértelműsítenie kell, hogy a Brexit hogyan érinti az Írországgal közös határterületeket. Ez a másik kulcsfontosságú kérdés, amelyet az EU a második fázisba való lépés előtt meg kíván oldani. A kérdés napirendre fog kerülni, amikor May tárgyalásokat folytat a Downing Streetben az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkar-ral. Nem véletlenül ez lesz a brit miniszterelnök első találkozója a firenzei beszéd után.

Szólj hozzá