Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ha Diana élne…(2.)- Mi lett volna, ha…

Ma 20 éve annak, hogy Diana, walesi hercegné súlyos autóbalesetben Párizsban elhunyt. A kétrészes cikkünk folytatásában válaszokat próbálunk keresni arra, hogy mi történt volna akkor, ha…

Ha Diana élne...Mi lett volna,ha...1
Kép: Wikimedia Commons

…Diana nem repül Párizsba?

Én a magam részéről nem szeretem a „mi lett volna, ha…?” kezdetű kérdéseket. Általánosságban azt gondolom, hogy mivel már az egy másodperccel ezelőtt történtek is megváltoztathatatlanok, kár rágódni azon, hogy mi lett volna, ha valami másként esik. Másrészt viszont igenis szükséges, és kell is elemezni egyes megtörtént eseményeket, hogy azokból a helyes következtetést levonva, tanuljunk akár a hibáinkból is.

Ha tehát most, mégis felteszem a kérdést, hogy mi lett volna, ha Diana aznap nem utazik Dodi unszolására Párizsba, hanem az eredeti terveinek megfelelően szeptember első napján Londonba megy a fiaihoz? Szinte biztos, hogy ma is köztünk élne…

Nagyon valószínű viszont, hogy a brit királyi udvarban más lenne a hangulat, akárhol is élne Diana. Ne felejtsük el, hogy tragikus halála előtt egy évvel mondták ki a válását, de ez a hivatalos státuszán nem sokat változtatott. Mint a második és (az akkor még) harmadik trónörökösnek az édesanyja, továbbra is a királyi család tagja maradt, és hivatalosan a „Walesi hercegné (Princess of Wales)” cím birtokosa volt. A válást követően az „Ő királyi felsége” címtől fosztotta meg az erre vonatkozó törvény.

A szűk család viszonya

Ismeretes, hogy Károly herceg még a házassága alatt viszonyt folytatott ifjúkori szerelmével, Camilla Parker Bowles-al. A Dianától való hivatalos válás után már szóba került az új frigy megkötése, de kérdés marad csupán, hogy Diana életében erre hogyan, és milyen körülmények között került volna sor. Camillát Károly herceggel való esküvője pillanatában annak valamennyi rangja és címe megillette, így természetesen a walesi hercegnői cím is. Camilla azonban – egyesek szerint saját elhatározása, mások szerint az udvar „tanácsára” – Károly második címét viseli, a Cronwalli hercegné-t (Duchess of Cornwall). A hivatalos indokolás szerint Diana emléke miatt született ez a döntés.

Tudjuk, hogy Vilmos, és Harry hercegek imádták édesanyjukat, és bizony kemény feladat volt méltósággal feldolgozniuk elvesztését. Számukra egyértelműen könnyebb és jobb lenne, ha Diana élne, és bármikor felhívhatnák telefonon, vagy találkozhatnának vele.

Szinte teljesen elzárkóztak minden interjúban az édesanyjuk említésétől, de ha meg is tették, szeretettel és csodálattal beszéltek róla. Harry csak az idén nyílt meg, és mesélte el mindazt, hogy élte meg a húsz éve történt tragédiát. A két fiú édesanyjuk emlékére az idei kerek évforduló kapcsán állíttat szobrot az emlékhelyen.

A fiúk azóta felnőtt férfiak lettek, Vilmos megnősült, és két trónörökössel örvendeztette meg a családot. Katalint, Vilmos feleségét – a Cambridge-i hercegnét (Duchess of Cambridge) – sokan hasonlítják Dianához akarva, akaratlanul. A lapok sokszor érik tetten ruházatában, testtartásában, viselkedésében Dianát. Talán nem is véletlenül. Katalin bizonyosan példaképként tekint Dianára, hiszen gyermekeit is hasonló szellemben neveli, és az udvari etikett elleni vétkei is reá emlékeztetnek. Nekem meggyőződésem, hogy Katalinnak kiváló és bensőséges lenne a viszonya anyósával, ha élne.

A királynői reakciók

Sok kritika és bírálat érte II. Erzsébet királynőt a Diana halála utáni reakciói miatt. Az erről szóló film kissé egyoldalúan, az uralkodó szemszögéből mutatta ezt be. De a királynő egyszersmind a család feje és nagymama is, akinek a család, és az unokái érdekeit kell figyelembe vennie. Diana halála első sorban családi tragédia volt, hiszen az unokái vesztették el szeretett édesanyjukat, és csak másodrendű volt, hogy a leendő trónörökös szülője hunyt el. A királynő ennek a sorrendnek a szellemében cselekedett akkor, amikor unokáit óvta, és a kívülállók szemében csak késve tett meg bizonyos intézkedéseket. Az, hogy helyesen cselekedett, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Diana gyermekei elsősorban inkább nagymamaként, mint uralkodóként tekintenek rá. Én elképzelhetőnek tartom, hogy ha Diana ma is élne, a királynőnek normális, helyén kezelt viszonya lenne unokái édesanyjával.

Diana emléke tovább él

De sajnos Diana nem él, és ennek immár húsz éve. Emléke viszont nagyon is élő, megannyi kezdeményezés, jótékonysági akció, alapítvány őrzi nevét, emlékét. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a mi szívünkben is tovább él, nem véletlenül „szerezte meg” azt a címet, amit sem törvény, sem uralkodó el nem vehet tőle: a Szívek Hercegnője. Szellemi öröksége, gondoskodásának keze nyoma, anyai szeretete pedig testet öltve ott fog ülni Nagy-Britannia trónján, fia, Vilmos személyében.

 

 

Szólj hozzá