Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbánizmus, avagy egy diktátor színeváltozásai, II.rész

1989-ben hazánk forró napokat élt át, kegyelettel készült Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére. Június 16-án – ma huszonnyolc éve –  a Hősök terén százezrek tisztelegtek a mártírok emléke előtt. A magyar fiatalság, a jövő nemzedéke képviseletében egy szakállas fiatalember, egykori Bibó-kollégista, az alig egy éve alakult Fidesz vezetője beszélt. Tegnap minisorozatunk  első részében Öszöd után hagytuk ott a diktátort. Ha megpihentek, most nézzük, hogy gyalogolt tovább a mába a diktátor.

Orbánizmus, avagy egy diktátor színeváltozásai, II.rész
(fotó: internet)

A reménybeli diktátor

az első kétharmados győzelem estéjén a Vörösmarty téren arról beszélt:

A magyar emberek a mai napon megbuktatták a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét, és helyette megalapítottak egy új rendszert: a nemzeti együttműködés rendszerét. Olyan elemi erővel akarták lezárni a magyarok millióit megsanyargató, vagyonukból, reményeiből kiforgató korszakot, hogy végül a magyarok összeszedték minden maradék erejüket és hitüket, és világra szóló összefogást értek el

A második kétharmad után Tusványoson kijelentette:

 A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni, sőt építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam.

/  kormány. hu, 2014. július 26/

Az elmúlt hét évben a Fidesz lényegében felszámolta a jogállamot, megszüntette a harmadik köztársaság vívmányait. A kétharmad birtokában, egy huszáros rohammal Orbán bevette a szabadság, a demokrácia végvárait, saját képére formálta az intézményrendszert, diktátor lett.

Kiderült, hogy a nemzeti kerekasztal bölcsei nem voltak elég előrelátóak, nem sikerült annak a garanciáit megalkotniuk, amely kizárja a hatalom túlzott koncentrációját. Mára az  irányítás egyetlen kézben összpontosul, aki ugyan talán még nem maga az állam, de szava a törvény. Minden az ő kezében van, mindenről egy személyben dönt, körülötte marionettbábként mozgó figurák, akiktől feltétlen hűséget követel.

Állandóan harcban áll,

ellenséget keres, ha nem talál, kreál. Az oroszokat hazaküldő egykori fiatalemberből Putyin diktátor és cár kiszolgálója, követője lett. / A párnapja elfogadott civil törvény, az orosz “eredeti” átvétele”.

Orbánizmus, avagy egy diktátor színeváltozásai, II. rész
(fotó: internet)

Brüsszellel hadban áll,

persze a milliárdokat nem küldi vissza, hiszen az EU pénze tartja lélegeztető gépen a magyar gazdaságot. Büszkén hangoztatta:

Védjük a családokat, munkát adunk segély helyett. Kiállunk a magyar érdekek mellett Brüsszelben, és visszaszereztük a nemzeti szuverenitásunkat is. Harcunkat megharcoltuk, jó mulatság, férfimunka volt – a hölgyeknek köszönjük a segítséget. /kormány.hu, 2015. május 6/

Nagy Imre nevét ma már véletlenül sem ejti ki a száján, Egyike azoknak, akik ’90 óta ülnek a parlamentben, mára kivénhedt politikai csataló lett. A Fidesz egyenlő Orbánnal. A párt nincs Orbán nélkül. Nélküle nincs hatalom, nincs lóvé, nincs urizálás. Maradna a közmunka.

Hét évvel a fülkeforradalom után

Magyarországon a jogtalanság, a nyomor, a szegénység uralkodik. Olyan autoriter hatalom jött létre, ahol még a demokratikus berendezkedés csírái megmaradtak, de a hatalom kontroll nélkül működik. A miniszterelnök korlátlan úr, a parlament az ő homokozójaként működik, a népképviselet formális, hiszen a párthűség felülír minden mást.

A köz emberei nem szolgálnak, hanem uralkodnak. Hatalmuk, mint egykor a középkorban a királytól, akarom mondani a miniszterelnöktől ered. Számára minden, és annak az ellenkezője is megengedett. Telhetetlen kis gömböcként elnyel mindent és mindenkit.

Étvágya hatalmas, kielégíthetetlen.  Külső szemlélő akár azt is mondhatná, hogy keleti kényúrként uralkodik az ország felett. A  budai Várba költözése szimbolikusnak is mondható. A díszletek készülnek, a korona még hiányzik, csak be ne fagyjon a Duna.

A fiatalkori Orbánt is jól ismerő Vaclav Havel nem véletlenül fogalmazott így 2002-ben:

” Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

Szólj hozzá