Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Donald Trump bocsánatot kér, és kedveli az Egyesült Királyságot

Donald Trump, amerikai elnök és Theresa May, brit miniszterelnök között enyhülni látszik a feszült viszony. Davosban ugyanis Trump elnök kijelentette, hogy hajlandó bocsánatot kérni a korábban megosztott szélsőségesen muszlimellenes videók miatt.

Donald Trump bocsánatot kér, és kedveli az Egyesült Királyságot
Theresa May, brit miniszterelnök (b) és Donald Trump, amerikai elnök (j) Davosban találkoztak (forrás: Youtube/Euronews)

A videók komoly diplomáciai feszültséget okoztak London és Washington között

Donald Trump exkluzív interjút adott az ITV brit kereskedelmi tv-nek a davosi világgazdasági fórumon. A vasárnap este műsorra kerülő adásból pénteken részleteket közölt a tévétársaság. Az interjúban Trump elnök elmondja, hogy azért tette közzé saját Twitter-oldalán a három videót, mert azok a radikális iszlám terrorizmus megnyilvánulásait ábrázolták. Ő pedig mélységesen hisz a radikális iszlám terrorizmus elleni küzdelemben. Hozzátette:

“Én vagyok a legkevésbé rasszista ember, akivel bárki találkozhat!”

Piers Morgan, az interjút készítő riporter felvetette, hogy a videók valóságtartalma nem igazolt. Az egyik film nem is arról szól, amit a címe hirdet. Trump, akiről közismert, hogy nagyon kényes a hírcsatornák „igazmondására (lásd: CNN, The Washington Post, The New York Times, stb.) azt válaszolta, hogy „erről semmit sem tudok”.

Az amerikai elnök a videófelvételeket eredetileg közzétevő rasszista gyülekezetről közölte: ha a Britain First szervezetről azt mondják neki, hogy “ezek rettenetes, rasszista emberek, akkor én hajlandó vagyok bocsánatot kérni, ha ezt kívánják tőlem”. Leszögezte hogy nem tudta, sőt korábban semmit nem tudott és most sem tud semmit a csoportról.

Trump elnök november végén osztotta meg a Twitter közösségi portálon a Britain First három videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról. Jayda Fransen, a csoport egyik vezetője ellen, aki közzétette a filmeket a Twitter-oldalán, jelenleg büntetőeljárás folyik Nagy-Britanniában. A vád ellene: szélsőségesen gyűlöletkeltő kijelentések terjesztése.

Theresa May, brit miniszterelnök annak idején személyesen fejezte ki rosszallását. “Helytelennek” nevezve, hogy Trump “egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő” csoport videóit népszerűsíti. Trump viszont May nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt. Ebben felszólította a brit kormányfőt, hogy “ne rám összpontosítsa figyelmét, hanem az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra. Mi jól vagyunk”.

Donald Trump bocsánatot kér, és kedveli az Egyesült Királyságot
Az amerikai elnök Davosban barátságosan fog kezet a brit miniszterelnökkel,láthatóan is kedvelik egymást (forrás: Youtube/Euronews)

A békülés útja a szabadkereskedelem

„Kedveljük egymást, kedvelem az Egyesült Királyságot. Annak ellenére is, hogy sokak szerint ez nem így van”. Így utalt a brit miniszterelnökkel ápolt kapcsolatukra az amerikai elnök. Egyúttal cáfolta azt, hogy ez bármikor másként is lett volna.

„Az előttünk álló párbeszéd hihetetlen emelkedést hoz majd az országaink közti kereskedelemben, ami a munkahelyeknek is jót tesz. Nagyon várjuk ezt, és a folyamat tulajdonképp már meg is kezdődött.”

Az új hangnem, amivel Donald Trump Nagy-Britanniára utalt Davosban, a brit miniszterelnökkel történt találkozása alkalmával meglepetést okozott, akárcsak az ITV-interjúban közölt bocsánatkérés is. A februárra tervezett londoni látogatását Twitter-üzenetben lemondó elnök az enyhülés hangján beszélt legfőbb európai szövetségeséről. Azt is leszögezte, hogy Washington is vállvetve áll Londonnal a védelmi ügyek kérdésében is.

Theresa May brit kormányfő Davosban kijelentette, hogy

„az Egyesült Királyság a szabadkereskedelem élharcosa lesz, miután 2019 márciusában távozik az Európai Unióból. Minden országnak támogatnia kell a szabad kereskedelmet és beruházásokat, és közösen alakítani a szabályait. Nem húzhatunk különböző irányokba.”

A Downing Street a héten közölte, hogy folynak Trump elnök idei nagy-britanniai “munkalátogatásának” előkészületei. A bejelentés szóhasználata világosan arra utal, hogy a „State Visit” , a teljes királyi pompával való fogadás továbbra sincs napirenden Londonban.

...

Szólj hozzá