Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Donald Trump beváltotta ígéretét: Izrael fővárosa Jeruzsálem

Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának az Egyesült Államok, jelentette be szerdán Donald Trump, az Egyesület Államok elnöke.

Jeruzsálem látképe (forrás: Flickr)
Jeruzsálem látképe (forrás: Flickr)

Trump megint szembe ment a világgal

Donald Trump leszögezte, hogy Izrael szuverén, demokratikus ország, így meg kell, hogy illesse, hogy a világ is elismerje Jeruzsálemet fővárosaként. Ennek egyértelmű jelei is vannak. Jeruzsálemben működik az izraeli parlament, a Knesszet, az államfő, a miniszterelnök és a kormány hivatalai, ami összességében egy főváros ismérve.

Az amerikai elnök világossá tette, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő átköltöztetése ennek szimbolikus és gyakorlatias aktusa. Donald Trump ugyanakkor többször hangsúlyozta a közel-keleti békefolyamat fontosságát. Mind az izraeli, mind a palesztin féltől azt kérte, hogy keressék a megbékélést, a kölcsönös tisztelet és megértés mentén, hogy olyan egyezséget lehessen elérni, ami mindkét fél számára elfogadható.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Jeruzsálemet az ókorban a zsidók alapították, de manapság a zsidók, keresztények és muzulmánok városa Jeruzsálem. Ott békésen együtt élve kell biztosítani a szabad vallásgyakorlást a szent helyeken: így a zsidók részére a Siratófalnál, a muzulmánok számára az al-Aksza mecsetben.

Beszédét a békefolyamat fontosságával zárta az amerikai elnök, kiemelve, hogy a következő generációk már nem élhetnek ilyen feszült konfliktusban, ami a jelenlegi helyzetet jellemzi.

Gyakorlatilag az egész világ óva intette ettől a lépéstől

Donald Trump bejelentése előtt a palesztin vezető, Mahmud Abbász és a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is jelezte, hogy az egész muzulmán világ felháborodása várható. Amennyiben az Egyesült Államok elismeri Izrael fővárosaként Jeruzsálemet, Ankara kész megszakítani diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Aggodalmát fejezte ki Boris Johnson brit, Sigmar Gabriel német külügyminiszter, sőt Ferenc pápa katolikus egyházfő is. Óva intette Jeruzsálem fővárosként történő elismerésétől Oroszország, Kína, valamint Franciaország, Olaszország és Spanyolország is, egyebek mellett.

A tiltakozó országok, és a nemzetközi közösség attól tart, hogy a muzulmán világ ezt egy olyan provokációnak tartja majd, ami egy nehezen kezelhető erőszakhullámhoz vezethet. Az arab-izraeli konfliktus több évtizedes történelmének jelentős állomása a mai washingtoni bejelentés.

...

Szólj hozzá