Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Durva: bármi legyen, a kormány ezt fogja kihozni Ahmed H. terrorizmus-ügyéből

Ahmed H. 2015 szeptemberében Röszkénél köveket dobált a rendőrsorfal felé, hogy ezzel rávegye a rendőröket, hogy nyissák meg a határt. Ezt írja legalábbis a vádirat. A kormánynak nagyon fontos per az övé, de bármi is lesz, úgy néz ki jól fognak tudni belőle kijönni.

bármi legyen, a kormány ezt fogja kihozni Ahmed H. terrorizmus-ügyéből
(Forrás: MTI/Kelemen Zoltán)

Bármi legyen, a kormány ezt fogja kihozni Ahmed H. terrorizmus-ügyéből…

A kormány nyilvánvalóan azt az álláspontot akarja erősíteni, hogy ez a férfi egy terrorista, erről sokat elárul a kormány Facebook-oldala is. Már tavaly is látni lehetett, hogy ez a per kampánystratégiai szempontból egy kulcsfontossággal bíró ügy a kormány számára és lakájmédiájuk propagandagenerálása szempontjából. Ahmed H.-t első fokon, 2016 novemberében 10 év börtönre ítélték terrorizmus miatt, a kemény ítéletet Orbán Viktor miniszterelnök külön ünnepelte, mikor azt mondta, ,,tiszta lapokkal játszanak”, és ,,megmondták előre” valamint teleplakátolták az országot.

A másodfokú tárgyalásnak 2017 nyarán lett vége. A közmédia egész napos műsorral készült a jogerős ítéletre, és szánalmas kudarc lett belőle, amikor a szír férfit mégsem marasztalták el. Új eljárást rendeltek el, ez a megismételt tárgyalás folyik a héten is, és még télen jöhet az ítélet.

A vád

Az ügyészség szerint Ahmed H. erőszakkal (kődobálással) próbált rávenni egy állami szervet (a rendőrséget), hogy valamit tegyen, vagyis nyissa meg a határt, a férfi terrorcselekményt követett el. Völner Pál igazságügyi államtitkár az Echo TV-ben mellékes körülményként említette egy Echo TV-s interjúban, hogy a másodfok szerint nem tisztázott teljesen miért dobálta Ahmed H. a rendőröket. Ha ugyanis szimplán dühében kezdett a rendőrök felé dobálni, bár az is súlyos bűncselekmény és azért is simán kaphat letöltendő szabadságvesztést, valamint ki is utasíthatják Magyarországról, akkor nem lehet szó terrorizmusról.

Így is jó lesz a kormánynak

A kormány, ha Ahmed H.-t nem ítélik el, akkor is a saját javára tudja fordítani az eredményt, ugyanis nyilvánvaló célja az igazságszolgáltatás maga alá gyűrése. Ebből nem az következhet majd, hogy Ahmed H. nem terrorista, hanem az, hogy a bíróság is a ,,terrorizmus pártjára áll”, így aztán indokolt lesz még inkább kiterjeszteni ott is a kormány befolyását.

Ennek a kampánynak része a bírákra vonatkozó különböző szabályok farigcsálása, de van egy nyilvánosság előtt zajló csata is, amiben a politikailag kedvezőtlen ítéleteknél elfogultsággal vádolják a bíróságokat, hogy azok nem az emberek pártján állnak. Orbán Viktor már 2013 márciusában, a Parlamentben, bírósági döntésekről fogalmazott meg véleményt. Egész egyértelmű tehát, hogy a bíróságoknak fontos gazdasági és politikai ügyekben egyre kevésbé ad szabad kezet a kormány egy ilyen kimenetelt követően.

…és így is

Azonban ha Ahmed H.-t mégis elítélik, az állami propagandagépezet magas fokozaton tolni fogja, hogy Magyarországon is közvetlen veszélyei vannak a migrációnak, és annak, hogy csak a Fidesz tudja megvédeni az embereket a terrorizmustól. Vigyázzunk tehát.

...

Szólj hozzá