Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egy amerikai férfi Londonban – bejelentették Trump látogatását

Amilyen erőltetettnek tűnik Sting híres dalának „felidézése”, annyira nyögve nyelősen jött létre az, hogy az amerikai elnök Londonban legyen egy látogatáson. Még a gondolattól is hidegrázást kapó londoniaknak meg kell békélni a ténnyel. Washingtonban Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Donald Trump július 13-án az Egyesült Királyságba látogat. Aki tehát nem akar integetni a járda széléről, annak bőven van ideje programot csinálni arra a napra.

Egy amerikai férfi Londonban – bejelentették Trump látogatását
A hírek szerint a nyári látogatást már Davosban megbeszélték (forrás: Twitter/PM)

Még kérdés, biztos-e a program?

Donald Trump korábbra tervezte a londoni vizitet, részt vett volna az ottani amerikai nagykövetség új épületének februári megnyitóján. Ám az utat Twitter-bejegyzésében elhalasztotta. Arra hivatkozott, hogy elődje, Barack Obama kormányzata túlságosan is olcsón adta el a korábbi nagykövetségi épületet. Azt pedig nem vállalta, hogy a több mint egymilliárd dollárba kerülő új képviseletet ő avassa fel.

A szerdai brit lapok meg nem nevezett forrásokra hivatkozva már jelezték, hogy júliusban várható az amerikai elnök látogatása. A Sky televízió arról közölt információkat, hogy Trump a nyári látogatásról még a januári, Davosban rendezett világgazdasági fórumon állapodott meg Theresa May brit kormányfővel. Nos, hogy ha az utolsó pillanatban nem jön egy Twitter-bejegyzés, London nem ússza meg az elnöki látogatást.

Nem állami, hanem munkalátogatás lesz

Trump februári londoni utazása nem az az állami látogatás lett volna, amelyre Theresa May tavaly januárban hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt. A ma bejelentett, nyárra tervezett látogatás sem az lesz, csupán hivatalos vizit, munkalátogatás. A londoni értesülések szerint ez a ceremoniális program – nem utolsósorban a heves brit tiltakozások miatt – egyelőre lekerült a napirendről. Az amerikai elnök nagy-britanniai állami látogatása ellen indított petíciót csaknem 1,9 millióan írták alá. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a királynő vendégei. Ez azzal jár, hogy a brit királyi protokoll teljes pompájával fogadják. A vendéget az uralkodó valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el.

A brit sajtó is tényként kezeli a látogatás tényét. Theresa May brit miniszterelnök már üdvözölte a látogatás bejelentését. Mint írta, „alig várja, hogy üdvözölje az amerikai elnököt július 13-án ” .

Az egymással hagyományosan rendkívül szoros kapcsolatokat ápoló két ország viszonya az elmúlt hónapok szinte példátlanul hűvössé váltak.

Szólj hozzá