Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egy éve dúl a gázolásos merényletek kora

A Barcelonában történtekkel újabb európai nagyváros került fel a gázolásos merényletek listájára, amelyet már több mint egy éve írnak a szélsőséges eszmék.

Gázolásos merényletek éve

Tavaly a francia forradalom évfordulóját ünneplő tömegbe hajtott egy radikális férfi a nizzai tengerparti sétányon. Csaknem 90 embert gázolt el, százak sebesültek meg. Az ott látottakat egy élet kevés lesz feldolgozni azoknak, akik még ki tudta térni a száguldó teherautó elől.

A következő állomás a német főváros volt, ott néhány nappal karácsony előtt hajtott a vásári forgatagba egy iszlamista, kioltva 12 ember életét. A merénylőre hosszú hajsza után végül Olaszországban bukkantak rá a hatóságok, majd lelőtték.

Három hónappal később, idén márciusban a londoni Westminster hídon gázoltak szélsőségesek furgonnal, ott hét ember halt meg, csaknem ötvenen megsérültek.

Néhány héttel később Stockholm központjában hajtott be egy sétálóutcába nagy sebességgel egy lopott teherautó, majd egy bevásárlóközpontba csapódott. Négy embert gázolt halálra, 15-en megsebesültek. Ott egy üzbég származású iszlamista szimpatizánst fogtak el.

Június elején ismét a brit főváros volt a helyszín, előbb a London Bridge-en gázoltak el gyalogosokat, majd a közeli Borough Market-n él rontottak be egy étterembe, és támadtak késsel a vendégekre a magát Iszlám Államnak tituláló terrorszervezet harcosai. Két hétre rá pedig a Finsbury Parkban, mecsetből távozók közé hajtott egy furgon, ott egy ember halt meg.

(forrás: euronews)

Szólj hozzá