Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

EGY MAJDNEM KÉMBOTRÁNY

Donald Trump elnök némi habozás után lemondhatta nemzetbiztonsági főtanácsadóját,  Michael Flynnt, merT egyes jelzések szerint esetleg zsarolhatták az oroszok. Az ügy azóta sem ült el, a témában hétfőn tartott meghallgatást a szenátus igazságügyi bizottságának egyik albizottsága.

2017-01-31T024252Z_1_LYNXMPED0U05K_RTROPTP_4_USA-TRUMP-IMMIGRATION-YATES-800x430

“Gondoltuk, hogy Flynn tábornok kompromittálódott. nemzetbiztonsági főtanácsadójáról feltételeztük, hogy az oroszoknak van okuk megzsarolni őt”

-mondta a bizottság előtt Sally Yates, az igazságügyi miniszter volt helyettese a demokrata szenátorok faggatózására, hogy az elnök nem azért habozott-e 18 napig mielőtt menesztette a tábornokot, mert attól tartott, hogy a leleplezés esetleg lavinát indíthat el, ami többeket is maga alá temethet. Yates megerősítette, hogy az elnök környezetéből másról mint Flynn tábornokról fel sem vetődött, hogy helyteleníthető kapcsolatban állna az oroszokkal. Sőt arról sem voltak információk, hogy a tábornok kémkedett volna.

A botrány kirobbanása után szinte az egész világsajtó foglalkozott az üggyel. A lapok arról cikkeztek, hogy Michael Flynn főtanácsadó félrevezette Mike Pence-t az orosz nagykövettel folytatott megbeszélései tartalmáról, és egyebek között azt állította, hogy egyeztetéseiken az Oroszország elleni szankciók feloldásáról nem volt szó.

Sally Yates hétfőn megerősítette: Moszkva nagyon jól tudta, hogy Flynn félrevezette kollégáit, és ezt az információt akár fel is használhatta ellene.

Yates mondandóját James Clapper. A DNI volt vezetője is megerősítette, kiegészítve azzal, hogy az oroszok:

“akár gratulálhatnak is maguknak, mert a legvadabb elvárásaikat is túlszárnyalták.”

majd így folytatta:

“Felbátorodva úgy érezhetik, hogy a jövőben világszerte és még intenzívebben folyatják e tevékenységüket.”

A meghallgatásra Trump elnök szokása szerint a Twitteren reagált:

“Sally Yates ma végtelenül boldogtalanná tette a hamis híreket közlő médiát. Nem mondott semmi újat, csak a régi információkat ismételte meg. Az Oroszország-Trump összejátszás teljességgel kacsa”

majd így fejezte be:

“Vajon mikor ér véget ez az adófizetők pénzén folytatott parádé?”

Szólj hozzá