Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

100 ezer magyarra jut egy CT – nyugalom, stadionból jobb a helyzet

Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője „Hol és milyen CT/MRI berendezések vannak országszerte? és “Milyen a hazai CT/ MRI kapacitás? ” címmel írásbeli kérdésekkel fordult Balog Zoltánhoz, az emberminisztérium vezetőjéhez. 

Egymillió magyarra jut egy CT - nyugalom, stadionból jobb a helyzet
fotó: youtube

Hadházy levelét megírta

A Zárójel is írt arról, hogy az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy kislányt CT-re a Heim Pál Gyermekkórházba. A hazai szívgyógyászat egyik központjának ugyanis nincs ilyen készüléke.

Nem sokkal a szomorú történetet követően jelent meg a hírekben, egy elavult CT készüléket leselejteztek az ajkai kórházban, a betegeket Veszprémbe irányították. Napvilágra került, a korszerűtlen CT-készülék is szerepet játszhatott abban, hogy Ajkán, a Magyar Imre Kórházban nem vették észre még 2014-ben egy nő halálos daganatát.

Az országgyűlési képviselő a miniszternek küldött  levelében erre hivatkozva írja:

“Az elmúlt hetek hírei alapján több aggasztó kérdés is felmerült a közvéleményben, ami a CT/MRI ellátottságot és azok üzemkészségét, s a szakemberek kapacitását érinti. „

Szerinte köztudomású, hogy egyes szakterületeken nincs megfelelő létszámú szakember a hazai kórházakban, a hiányszakmák között szerepel a radiológiai is.

Tájékoztatást kért a tárca vezetőjétől a CT/ MRI készülékek számáról. Választ várt arra, hogy:

  • a minimum feltételek alapján  hány szakdolgozóra van szükség, hogy ezek a berendezések üzemelhessenek;
  • jelenleg hány fő látja el a működtetést;
  • mennyi a radiológiai szakemberek átlagos havi jövedelme.

Az LMP- s képviselő kérdéseire Rétvári Bence államtitkár válaszolt:

” 2010-ben Magyarországon 73 computer tomograph (továbbiakban: CT) és 30 mágneses rezonancia képalkotó készülék (továbbiakban: MR) állt rendelkezésre. A legfrissebb, 2017. július eleji adatok alapján jelenleg 104 CT-berendezés és 65 MR-berendezés található. Kijelenthető, hogy 7 év alatt Magyarországon 42,5 százalékkal nőtt a CT és 116,7 százalékkal az MR berendezések száma, melyek átlagéletkora négy és fél év.”

Rétvári szerint a berendezések működtetéséhez szükséges személyzet a rendelkezésre áll.

Az államtitkár közölte a szakterületi fizetéseket is. A radiológusok esetében egy 0–3 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos besorolási alapbére bruttó 354 820 forint, egy 7–9 éves jogviszonnyal rendelkezőé 369 420 forint, míg egy 31–33 éve a pályán lévő radiológus alapbére 446 720 forint.

Rétvári kiemelte, a Magyarországon működő CT- és MRI- készülékek nagyon magas kihasználtsággal működnek. Kapacitástöbblet igénylésére szerinte a legtöbb esetben nincs szükség, azonban területi igények közötti különbségek előfordulhatnak

Az Emmi államtitkára sikerjelentése több ponton sántít. Az általa írtak szerint ma Magyarországon közel 100,000  emberre jut egy CT-készülék, és valamivel több mint 140.000 emberre, egy MRI berendezés.

Szakértők szerint ahhoz,hogy az EU-s átlagot elérjük, a jelenleginél kétszer több diagnosztikai berendezés kellene. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság, mert a vizsgálatok számában csak 30 százalékkal maradunk el az uniós átlagtól.

Nagyon sok dicsekedni valója a kormánynak  az alapbérekkel sincs. Az államtitkár szerint 21-33 éves tapasztalattal rendelkező szakorvos alapbére 446 720 ezer forint. Ez túlórákkal biztosan növelhető. Ennek ellenére engedtessék meg, hogy demagóg legyek, bár szerintem nem vagyok az.

Valahol az értékrendben az ember minisztériumnál – is- komoly gondok vannak. Amikor egy alapítványi vezető, 41 éves fideszes pártkatona hatszor annyit keres, mint egy több ezer életéért felelős szakorvos, miről is beszélünk? Csodálkozunk azon, aki teheti, a legjobb szakemberek tőlünk nyugatabbra keresik a boldogulásukat?

Szólj hozzá