Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egyre nő a szegények és a gazdagok között különbség Nagy-Britanniában is…

Egy mostanában végzett kimutatás szerint a szegények,főként a tizenéves gyerekek 70%-kal nagyobb valószínűséggel jutnak a kórházak baleseti és sürgősségi osztályaira, mint gazdagabb társaik.

...

Egyre nő a szegények és a gazdagok között különbség – Nagy-Britanniában is…
A szegény gyerekek közül sokan a sürgősségi osztályok ellátására szorulnak (forrás: public.domain)

Az egyenlőtlenségek extra kiadásokat jelentenek az NHS számára

Egy beszámoló szerint a szegények és a gazdagok közötti egyenlőtlenség a NHS számára évente több millió fontnyi extra kiadást jelent. A szegény családokban felnövő gyerekek sokkal gyakrabban kötnek ki a baleseti osztályokon, illetve gyakrabban van szükségük sürgősségi ellátásra például asztmás rohamok és cukorbetegség miatt. A szakértők szerint ez a Nagy-Britanniában is tapasztalható szegénységre vezethető vissza.

Még angolkór is előfordul a szegények körében

„Rendszeresen találkozom angolkórral is” – nyilatkozta egy orvos. Ez a betegség a 19. századi viktoriánus-kori Angliára volt jellemző, kimondottan a szegények betegsége volt. Egyes helyeken azonban még most is felüti a fejét.

Az egyenlőtlenség súlyos következményekkel jár

Egy átfogó tanulmány során több százezer beteget vizsgáltak meg. Az ő leleteik szerint a legszegényebb és a leggazdagabb családokban felnövő gyerekek egészségügyi állapota között nagyon nagy különbség van. A szegényebbek egészségügyi ellátása nagy terhet jelent a brit egészségügy számára. Még azt is megkockáztatják többen, hogy a brit egészségügy nyomorúságos helyzete nagyrészt erre a problémára vezethető vissza.

Egyre több országban jelent problémát az idős emberek alultápláltsága. Nagy-Britannia sem kivétel ez alól. Legalábbis erre figyelmeztet egy nemrégiben készült parlamenti jelentés.
Az NHS-nek érdeke a probléma megoldása (forrás: wikimedia)

A vizsgálat tárgya

A 10 leggyakoribb okot vizsgálták, ami miatt az emberek a sürgősségi osztályt keresik fel. Elsősorban az iskoláskorú gyermekek állapotát vizsgálták. Messze kiemelkedően magasabb volt az ilyen tünetekkel jelentkező gyerekek száma az elmaradottabb térségekben. A vizsgálatot a Nuffield Trust végezte és arra a következtetésre jutottak, hogy az utóbbi évtizedek során bekövetkezett technikai fejlődés ellenére a gyerekgyógyászatban óriási problémák tapasztalhatók.

És a jövő?

A szegények és a gazdagok közötti különbség az elmúlt évtizedben drasztikusan megnőtt. A kutatásban részt vevő egyik orvos szerint a gyermekszegénység továbbra is nő, ezért egyelőre nem lehet megjósolni, egyáltalán csökkenthetők-e a közeljövőben szegény és gazdag gyerekek közötti különbségek. Vannak olyanok is, akik szerint a jelenlegi helyzet az iskolai egészségügyi szolgálatban dolgozó nővérek számának és a támogatások csökkentésére vezethető vissza.

Lehetőségek?

A szakértő szerint a nevelés, az étrend, a környezet és a családokon lévő nagy nyomás a fő oka annak, amiért a szegényebb gyerekek gyakrabban jelennek meg a sürgősségi osztályokon. A beszámoló készítői figyelmeztetnek arra, hogy a legérintettebb gyerekeket hagyja leginkább magára a jelenlegi egészségügyi rendszer. A szegényebb gyerekek rosszabb egészségügyi állapota a felnőttkorra is rányomja bélyegét. Sokkal több szegénységben felnövő felnőttnél jelentkezik a cukorbetegség. Ráadásul az asztma és a cukorbetegség egyaránt olyan egészségügyi probléma, melyeket kórházakon kívül kellene kezelni. Ha ez megvalósulna, a gyerekek nem a sürgősségi osztályokon kötnének ki. Egy javaslat szerint vissza kellene állítani a korábbi támogatási rendszert. Ez nagyban segíteni a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenség felszámolását.

És mit válaszol az egészségügyi kormányzat?

A megjelent beszámolóra reagálva a következőt nyilatkozták: “Előrehaladás történt a sürgősségi osztályokon kezelt betegek számának csökkentésében – de további erőfeszítésekre van szükség. Segítségképpen bevezettük a világ első cukorbetegség-megelőző programját, egy új dohányzást ellenőrző tervet…” . Ezekkel az újításokkal és a legérintettebb területek részére nyújtott 16 milliárd fontnyi támogatással a legsérülékenyebb csoportokat kívánják segíteni.

Egyre nő a szegények és a gazdagok között különbség – Nagy-Britanniában is…
Sok betegséget a kórházakon kívül kellene kezelni (forrás: pixabay)

Szólj hozzá