Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Élettörténetek.hu – 3. rész a Mozsár Műhelyben

Lengyel Nagy Anna soron következő két története közül az első arra mutat rá, hogy a kelet-európai – ne ringassuk magunkat abban, hogy ez Kelet-Közép-Európa! – szervilitás a legsötétebb tájakon is meghozta gyümölcsét a megfelelő korban.

ÉLETTRÖTÉNETEK.HU – 3. rész a Mozsár Műhelyben
ÉLETTRÖTÉNETEK.HU – 3. rész a Mozsár Műhelyben

A mi Józsink egy folyton éhező, állati sorban tartott parasztfiú, özvegy anyja ötödik gyereke, kénytelen elszegődni pásztornak.

Így néha gyümölcsöt lophat, néha enni kaphat, de kora tavasztól késő őszig sátorban kell laknia. Sorsára úgy emlékszik, hogy örökké éhes volt. A törvény szerint elvégzi a kötelező hat elemit, aztán behívják katonának. Engedelmes katona a II. világháborúban is. Megtanult a lovakkal bánni, állatokat gondozni. A falubéli legszebb lány házánál is szolgált, ott elleste a szép asztalterítést és a ház tisztán tartását – ez lett a legfőbb tőkéje.

A lányt persze nem adják egy szolgalegényhez, hiába vesz öt hold földet. A fronton szorgalmáért előléptették, a szerelme máshoz ment férjhez, őt viszont a főhadnagya beajánlja a postához. Földjét a téesz elvette. A postán rábízzák a lóistállót, máris nagy előrelépés számára. Elvégzi a nyolcadik osztályt is. Megnősül, gyerekei születnek az új rendszerben. A Külügyminisztériumról ugyan azt sem tudja, micsoda, de Kovács elvtársként kinevezik külszolgálatra Pekingbe, Belgrádba, Moszkvába, Berlinbe. Megbízható és ártatlan emberként ő felel a nagy fogadások lebonyolításáért, felesége a konyháért. Remekül megállják a helyüket, végül a mi „ügyes” Józsink eléri álmai netovábbját, Berlinben vásárol egy használt Mercedest. Úgy ápolgatja naponta, mint a lovakat. Gazdagnak és szerencsésnek érzi magát, és ezzel megelégszik.

A mi Józsink karrierje csúcspontján mégis visszavágyik arra az időre, amikor a Dob utcai kerületben minden titkok tudója, a várva-várt postás volt. Epres Attila színész remekül formálja meg a karakterét.

Az este második történetében Erzsike (Lázár Kati) lép fel. Fantasztikus hitelességgel meséli el a sorsát.

Egyszerű, sokszoknyás, fejkendős parasztasszonyként eltemeti 47 éves férjét, de még nagyobb gond is sújtja: kisebbik gyermeke leukémiás lett. A helyi babona szerint az apja magához hívja a lányát. De Erzsike nem alkuszik a sorssal, hangos tájszólásával harcol a világgal, a Tűzoltó utcai kórházzal, az orvosokkal. Semmit nem hagy annyiban, egy matracon befekszik a kórház „szihiátriai” osztályára, hogy a kislányát ápolhassa.

Ha kell, ugráltatja az orvosokat, levágja egy beöntéshez használt cső gumiját, hogy leszívja a kislány torkából a fulladást okozó váladékot. Besugárzásra kíséri a Kékgolyó utcába. Egy pillanatra sem hagyja magára, csak amikor elszív egy cigarettát. Ott találkozik egy cigarettáért könyörgő beteggel. Amikor a beteget kicsomagolja rettentő kötéseiből, ráismer a tévében látott Márkus László színészre. Márkus a gyógyulása után randevúra hívja egy pesti presszóba, de előtte szól a pincérnek, hogy fogadja tisztességesen a sokszoknyás parasztasszonyt. Erzsike a megtiszteltetés miatt városi ruhába bújik, ezért a pincér nem ismeri fel. Végül megtalálják egymást a művésszel. Erzsikének óriási élmény a pesti villamos, meg a sok nép a zsúfolt utcákon.

Erzsike elpanaszolja, hogy a falubéliek nem keresik fel őt, nem segítenek neki, csak a pesti kollégiumban tanuló fia. Csodák-csodája, a kislány felgyógyul, készül az érettségire. Gyönyörű mese az anyai áldozathozatalról.

A kétszer félórás dráma a 20 perces szünettel bőven ad elgondolkodnivalót a nézőknek. A hétköznapi élettörténetek művészeti koncepciója Pelsőczy Rékát dicséri, a jelen előadás rendezője Keresztes Tamás, dramaturgja Zöldi Gergely. A producer Orlai Tibor. A plakátot ismét Csáfordi László grafikája díszíti.

A következő előadásokat érdemes látni a Mozsár Műhelyben február 17-én és március 17-én 19:30-kor.

...

Szólj hozzá