Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Elítélték a londoni merénylőt, a muszlimok közé hajtó furgon vezetőjét

Bűnösnek találták és elítélték csütörtökön azt a férfit, aki tavaly júniusban egy furgonnal egy éppen imáról távozó muszlim közösség közé hajtott London északi részén, a Finsbury Parkban.

Elítélték a londoni merénylőt, a muszlimok közé hajtó furgon vezetőjét
A képen a merénylet helyszíne, a londoni Finsbury Park (Forrás:wikimédia commons)

A támadásnak egy halálos áldozata volt

2017. június 19-én nem sokkal éjfél előtt, a Finsbury Park közelében álló mecsetből, az esti imáról távozó tömegbe hajtott egy Darren Osborne nevű férfi. Mivel éppen ramadán volt, nagyon sokan vettek részt az imádkozáson. A támadó egy olyan embercsoportba hajtott, akik egy idős férfin próbáltak segíteni, mert éppen rosszul lett. Az idős ember később meghalt, de nem tisztázott, hogy a támadásnak köze volt-e a halálához. A furgon legalább 10-15 embert gázolt el,akik kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek. A gázolás után a kisteherautó sofőrje kiszállt az autóból, és el akart menekülni. A tömeg azonban feltartóztatta addig, amíg a rendőrség és a terrorelhárítás kiérkezett. A férfi azt kiabálta:”Megtettem, amit meg kellett tennem!”

A bíróság gyors döntést hozott

A bíróság Darren Osborne-t bűnösnek találta a gyilkosságért,Darren Osborne védekezésekor egy bizarr történetet adott elő egy “Dave” nevű férfiról. Az állította, hogy a férfi hirtelen bepattant mellé a mozgó furgonba, és Ő hajtott bele a muszlim csoportba.

A bíróság azonban nem hitt Osborne-nak. Az esküdtszék egy óra tanácskozás után, egyhangúlag bűnösnek találta a gyilkosság vádjában.Ez azért is fontos, mert a merénylet egyetlen halálos áldozata az a férfi,aki egy perccel korábban rosszul lett. Nem volt biztos,hogy a támadás következtében halt meg.Noha később kerül sor a konkrét büntetés kiszabására, valószínűleg Osborne-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.

A 48 éves férfinak mentális problémája is van

Osborne nem mutatott érzelmet, amikor az ítéletet felolvasták, kezét a zsebébe tette, és lassan elindult az őrök mellé. a támadó életfogytiglani börtönbe kerül.
Az elkövető egy négygyermekes édesapa, aki testi sértés miatt börtönben is ült már, depresszióval és alkoholproblémákkal küzdött. Volt élettársa szerint a férfi egy időzített bomba volt, aki vélhetően mindössze néhány hét alatt radikalizálódott. A terrorakciónak minősül,amit a 48 éves Darren Osborne elkövetett, de korábban nem volt ismert szélsőjobboldali nézeteiről.

A helyi muszlim közösség megkönnyebbült, hogy a férfit bűnösnek találták. “Mindenképpen úgy érzem, hogy győzött az igazság. Bíróság elé állt, szembenézett a tettével, és a bűncselekmény súlyának megfelelően megkapja a büntetését. Ez a legjobb, amit remélhettünk” – mondta Mohamed Mahmud, imám.

...

Szólj hozzá