Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Elkaszálták a kezdeményezést – a Fidesz nem engedi, hogy a TAO az oktatásba és az egészségügybe is áramoljon. A sport mindenek felett.

AZ MSZP és a Párbeszéd azt szeretné, ha a TAO-ból befolyt pénzösszeg egy részéből jutna az oktatás és az egészségügy támogatására is. A javaslatot azonban a gazdasági bizottság fideszes többsége leszavazta.

Nem jut a TAO-ból

Leszavazta a gazdasági bizottság fideszes többsége azt az MSZP-s javaslatot, amely kiterjesztette volna a TAO támogatást az oktatásra és az egészségügyre is – tudósított a keddi RTL Híradó. Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint a TAO-rendszernek köszönhetően több pénz jut sportra, és nem tudni, mi lenne, ha az oktatásra és az egészségügyre is adnának belőle, ezzel belenyúlnának ebbe a bonyolult rendszerbe.

Mi is az a TAO?

A vállalkozások a mostani szabályok szerint társasági adójuk egy részét sport- vagy kulturális egyesületeknek adhatják, ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába. A 2014-ben átadott, 3,8 milliárd forintból felhúzott Pancho Arénát nagyrészt TAO-támogatásokból építették Felcsúton. A cégek társasági adó-felajánlásáról azóta több bíróság is kimondta, hogy közpénz.

Elkaszálták a kezdeményezést – a Fidesz nem engedi, hogy a TAO az oktatásba és az egészségügybe is áramoljon. A sport mindenek felett.
Varga László (forrás: wikipedia)

Sport támogatása a TAO-ból

Néhány hónapja több orgánum is beszámolt arról, hogy több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a tao-támogatási rendszer bevezetése óta különböző sportszervezetekhez. A rendszer lényege, hogy a cégeknek a nyereségük után fizetendő közteher egy részét, vagy akár az egészét nem kell befizetniük a költségvetésbe, ehelyett odaadhatják a számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek. Mit tesz isten, a legtöbb pénz pont a felcsúti fociakadémiához áramlik ebből a forrásból, közel hétszer annyi, mint a második legtöbb támogatást bezsebelő BVSC-hez.

Kedden a Hír TV arról számolt be, hogy a szocialista Varga László törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a cégek a nyereségadójukat a sport mellett kórházaknak és iskoláknak is felajánlhassák. Szerinte a cégek így saját településeiken, városaikban a helyi intézményeket is támogathatnák.

Elkaszálták a kezdeményezést – a Fidesz nem engedi, hogy a TAO az oktatásba és az egészségügybe is áramoljon. A sport mindenek felett.
Bánki Erik (forrás: wikipedia)

Vizsgálat TAO-ügyben

A több százmilliárdos sportfinanszírozás irataival a kormány egyelőre nem tud elszámolni. Az adatközlés ráadásul irányítottnak tűnik: Felcsútról semmi, a Simicska-féle szolnoki sportklubról sok információ érkezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában többen dolgoztak túlórában az iratok feldolgozásán. Az adatokat már jóval korábban nyilvánosságra kellett volna hozni. A Transparency International Magyarország (TI) még 2016-ban indított pert annak érdekében, hogy kiderüljön, mely cégek utalják az államkassza helyett társasági adójukat sportszervezeteknek, és kiknél landol ez a pénz. Az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elleni pert jogerősen megnyerték, és január 4-én a Kúria írásbeli ítélete is megérkezett, de a szaktárcák ennek ellenére nem adták ki az adatokat a tizenöt napos határidőn belül. A mostanáig feldolgozott iratok csak a tényleges támogatás körülbelül 1,5 százalékát igazolják, azaz a 331 milliárd forintból mindössze 4,2 milliárd forint sorsát lehet nyomon követni.

...

Szólj hozzá