Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tiltakozzunk közösen az igazságtalanság ellen! – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS az ellenzéki tüntetésről

Ellenzéki tüntetést hívott össze vasárnap délután 4 órára a Közös Ország Mozgalom az Alkotmány utcában felállított Agórához. A demonstrálók az  ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény ellen tiltakoznak, ami korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. 

fotó: facebook

A Közös Ország Mozgalom szervezésében

Szolidaritási demonstráció a kárpátaljai magyar oktatásért

címmel szolidaritási demonstrációt hirdetett közösségi oldalán az Agóránál 2017. szeptember 10-én vasárnap 16 órára.

Az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény – semmibe véve az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket és a saját alkotmányát – korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét.

Tiltakozzunk közösen az igazságtalanság ellen!

Találkozzunk vasárnap délután az Alkotmány utcában, az Agóránál, fejezzük ki szolidaritásunkat a kárpátaljai magyarsággal!

A demonstráción részt vesz a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a LMP – Lehet Más a Politika, a Liberálisok, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért. Egyeztetés alatt áll a Fidesz – KDNP és Frakciója, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvétele.

Élő közvetítés!!!!!!!!!!!

Mint azt a Zárójel is megírta,

az ukrán parlament kedden elfogadott egy módosítást az oktatási törvényhez, amivel 3 év átmeneti idő után megfosztanák a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A jogszabály hátrányosan érinti a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság iskolarendszerét

nyilatkozta dr. Tóth Mihály alkotmányjogász.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke elmondta:

az ukrán Ráda által elfogadott új oktatási törvény alapjaiban változtatja meg az ország közoktatási rendszerét, így annak nyelvhasználati szabályozását is. Sajnos a nemzeti kisebbségek nyelveinek kárára. Különösen hátrányosan érinti ez az országos rendszeren belül a magyar tannyelvű oktatást.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke úgy véli,

a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében.

Az oktatási törvény kisebbségellenes rendelkezései kapcsán Orosz Ildikó elmondta:

Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában.

Az Agóránál rendezett tüntetésről oldalunk élő közvetítést sugároz. Ha teheti legyen jelen személyesen, vagy kövesse velünk a történéseket!

Szólj hozzá