Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Először láthatja a közönség Lucian Freud gyermekkori rajzait

A londoni National Portrait Gallery új tárlatán láthatja először a közönség a néhai Lucian Freud gyermekkori rajzait és életének több évtizedébe bepillantást engedő vázlatfüzeteit.

“Ezek kész, befejezett művek” – mondta Sarah Howgate, a múzeum kurátora, külön kiemelve a mindössze hét-nyolc éves Freud élénk színhasználatát. Hozzátette: “ami igazán elképesztő ezekkel a művekkel kapcsolatban az az, hogy remek állapotban maradtak fenn, mivel a művész édesanyja, Lucie borítékokban őrizte őket”.

A rajzokból az is kiderül, hogy Freud már egészen fiatalon elkezdett rajongani a madarakért és a fákért, amelyek később aztán visszatérő motívumok lettek a munkáiban. A kiállított munkák között van a művész egy újonnan felfedezett önarcképe is, amelyet most láthat először a közönség – írta a The Guardian.

A német származású brit festőművész vázlatfüzetei, rajzai és levelezése tavaly novemberben kerültek brit állami tulajdonba, és lett a brit arcképcsarnok gyűjteményének része. A dokumentumok értéke fedezte ugyanis a Lucian Freud hagyaték örökösödési adóját, mintegy 2,9 millió fontot (1,5 milliárd forint).

A személyes archívumban szerepel a festő főbb műveinek számos vázlata, valamint 162 gyermekkori rajza is, amelyek családja életét ábrázolják. A gyerekkori munkák még Németországban készültek, mielőtt családja 1933-ban Hitler hatalomra jutása miatt Angliába szökött volna.

A korai rajzokat Freud anyja őrizte meg és látta el dátummal. A nagyjából 47 vázlatfüzetbe a művész 1940-től egészen 2011-ben bekövetkezett haláláig rajzolt, és egyfajta naplóként is használta őket: jegyzetek, telefonszámok és fogadási tippek is szerepelnek az oldalakon.

A Lucian Freud Unseen című ingyenes tárlatot szeptember 6-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Szólj hozzá