Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Embertelenség a köbön: a személyzet egyik tagja megtagadta a segítséget egy mozgáskorlátozottól a Stansted repülőtéren

Egy mozgássérült sokszor kerül nehéz helyzetbe a hétköznapok során. Még kellemetlenebb az érzés, ha olyanok sértik meg, akiknek a segítség lenne a feladata. Valami ilyesmi történt nemrégiben a Stansted repülőtéren. A személyzet egyik tagjának magatartása kimerítette az embertelenség fogalmát…

...

Embertelenség a köbön: a személyzet egy tagja megtagadta a segítséget egy mozgáskorlátozottól a Stansted repülőtéren
(Forrás: flickr.com)

„Ne pazarolja az időmet!”- mondta a személyzet egyik tagja

Nathalie Allport-Grantham azt állítja, a repülőtéri személyzet egyik tagja megtagadta a segítséget a gépre való felszálláskor. „Egyszerűen csak rám nézett és azt mondta, nem tűnök betegnek. Nem azért van ott, hogy segítsen nekem.” A repülőjegyet Nathalie november 5-én vásárolta. Azt az opciót választotta, hogy nem a saját kerekesszékét használja, hanem a reptér biztosít számára egyet. A lány a barátjával utazott. Időben ki is értek a repülőtérre. A beszállókártyáján feltüntették a speciális igényeket. Amikor megérkeztek, a kapunál meg is kapták a kerekesszéket, melyet a barátja tolt. Ez a megszokott gyakorlat egyébként ilyen esetekben.

Mikor számít mozgáskorlátozottnak valaki?

Nathalie komoly egészségügyi problémákkal küzd és ezért néha kerekesszéket kénytelen használni. A 23 éves fiatal hölgy speciális asszisztenciát kért a Nizzába induló járaton való utazásához december 31-én. Amikor odament a személyzet egyik kapunál álló tagjához, azt mondták neki, nem kaphat segítséget a beszálláshoz.  „Ahogyan beszéltek és amit mondtak, egyszerűen borzasztó volt”- fakadt ki a fiatal lány. Majd tovább folytatta: ” ha valamilyen szolgáltatást előre igényelsz, a feladatot ellátó személy kap egy listát, kit kell várnia és mi a feladat. Nem bukkanhat fel akárki azt állítva, hogy neki segítségre van szüksége.” A kapunál álló hölgy meg sem kérdezte a nevét, egyszerűen csak ránézett és megállapította, hogy neki nem jár segítség. Ha csak belenézett volna a papírjába, láthatta volna, éppen Nathalie az, akire vár.

Embertelenség a köbön: a személyzet egy tagja megtagadta a segítséget egy mozgáskorlátozottól a Stansted repülőtéren
A mozgáskorlátozottaknak nem könnyű az élete (forrás. flickr.com)

Súlyos betegségben szenved

Nathalie egy nagyon súlyos mozgásszervi betegségben szenved, emiatt a mozgása nagymértékben korlátozott és krónikus fájdalmai vannak. Az alapbetegségéből következően komoly szívproblémákkal küzd, gyakran erős szívdobogása van, nem tud sokat gyalogolni és gyakran elájul. Nathalie tisztában van vele, a betegség valójában láthatatlan, külső tünetei nincsenek. Emiatt az emberek megkérdőjelezik, tényleg beteg-e egyáltalán.

Az eset nem egyedi

A szóban forgó példa sajnos nem egyedi. A Nathalie-hoz hasonló betegségben szenvedőket gyakran vádolják hazugsággal állapotukat illetően. Korábban már Nathalie-t is megvádolták: „túlságosan csinos vagy ahhoz, hogy rokkant legyél…”. Az emberek fejében van egy általános elképzelés arról, hogy is kellene egy mozgáskorlátozottnak kinéznie.

Az ügy végül happy end-del zárult

Bár végül Nathalie kapott segítséget a repülőtéren, azt mondja, feldühítette az ügy és panaszt emelt a repülőtér ellen. Válaszában Stansted így reagált: “Nagyon elkeserítő hallani arról, amivel Ms. Allport hozzánk fordult. Elnézését kérjük az okozott kellemetlenség miatt. Fel fogjuk venni a kapcsolatot a szolgáltatóval és ki fogjuk vizsgálni a körülményeket”.

Nathalie számára nem végződött a 2017-es év szerencsésen. Reméljük, a repülőtér ígéretének megfelelően utánajár az esetnek és megakadályozza, hogy a későbbiekben ehhez hasonló helyzetbe, egyetlen mozgásában korlátozott utas se kerülhessen.

Embertelenség a köbön: a személyzet egy tagja megtagadta a segítséget egy mozgáskorlátozottól a Stansted repülőtéren
Nathalie egy kórházi vizsgálat közben (forrás: Nathalie Allport-Grantham)

...

Szólj hozzá