Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Érdi Tamás koncert-maratonja

Érdi Tamás számára koncertek sorozatát jelenti ez az év. Csupán a Chopin Évben kapott több felkérést, mint most. A nevével fémjelzett Balaton-parti KLASSZ a pARTon! nyáresti sikersorozat után különösen ez az őszi időszak sikerült zsúfoltra, benne Kanada megalakulásának évfordulójával.

Érdi Tamás, Kanada
fotó: É.T. engedélyével

A juharlevél vonzásában

A művész a napokban érkezett haza Olaszországból, ahol a világ egyik legszebb koncertteremében, a velencei Operaház Apollinee termében, Bartók és Kodály műveivel aratott hatalmas sikert. Pár nap múlva azonban már a tengeren túl köszönti a 150 éves Kanadát. A számok érdekes játéka, hogy éppen  október  23-a alkalmából  Ottavában, abban a koncertteremben lesz a 23. koncertje, amit Kanada ünneplésének tiszteletére állítottak fel.

Ennek a meghívásnak azért örülök különösen, mert Kanadát második hazámnak tekintiem mivel Leon Fleisher tanítványaként Torontóban, a Királyi Konzervatóriumban, Kanada állam ösztöndíjasaként szerzetem művészdiplomát.

-mondta a Zárójelnek Érdi Tamás

A Kanada államiságát ünneplő koncertsorozattal azoknak a magyaroknak a nevében is köszönetet mond, akik az 1956-os forradalom után odamenekültek. Mert nem szabad elfelejteni, hogy Kanada fogadta be a legtöbb magyart, amikor kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat.

A kanadai magyarok között megszámlálhatatlan barátot találtam Torontóban, az ő segítségük nélkül nem is tudtam  volna befejezni a tanulmányaimat.

A koncertsorozat Montreálban folytatódik, majd abban a koncertteremben zárul Torontóban, ahol számtalan csodás pillanatot élt meg mesterével Leon Fleisherrel.

Füredi karácsony

A Kanadát köszöntő monstre koncertsorozat november 4-én Magyarországon, a Zeneakadémián zárul az Anima Musicae Kamarazenekarral és Ajtony Csaba kanadai karmesterrel.

Felsorolhatatlan az a 13 koncert, ami még ezután következik, talán néhány fontosabb: játszik a Kamara.hu Fesztiválon novemberben, aztán Lisszabonban, majd a Festetics Palotában a ‘Zongora 1-ben’, az Óbudai Társaskörben, és december 16.-án, a MÜPÁ-ban, ugyancsak Kodály Zoltánt, születésnapján ünnepelve. S végül, kedvenc városában, Balatonfüreden, immár tizenegyedik alkalommal karácsonyi koncerttel ünnepli születésnapját.

Kapcsolódó cikk

Zene feketén fehéren, Érdi Tamás világa

Szólj hozzá