Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Erdő Péter megáldotta a Szent koronát ábrázoló virágkocsit

Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én – a tavalyi hagyományt folytatva – ismét Esztergomba utazott, -Erdő Péter bíboros, prímás miséjére- a Virágkarnevál  egyik legismertebb debreceni virágkocsija, a Szent Korona. 

Esztergom, Debrecen tengely

Romanek Etelka esztergomi polgármester meghívására az ünnepségen részt vett Széles Diána Debrecen alpolgármestere és Bódor Edit, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője.

 Nagyboldogasszony napja a legfontosabb katolikus Mária-ünnep, amikor Szűz Mária halálára és mennybevételére emlékeznek a hívek. Erdő Péter az esztergomi bazilikában tartott szentmisén elmondta: több szempontból is szimbolikus, hogy Szent István a Szűzanya oltalmába ajánlotta Magyarországot. A tette egyfelől a hívő ember Istenbe vetett bizalmának gesztusa, aki látja, hogy emberi erővel alig tartható az ország függetlensége, léte és kereszténysége, de Istenben bízva, az ő segítségét kérve mégiscsak reménykedve néz a jövő felé. Másfelől ez a cselekedet az ország szuverenitását is kimondja, azt, hogy “senki másnak nem vagyunk hűbéresei, a mi hűbérurunk, királynőnk egyedül Szűz Mária” – hangsúlyozta a bíboros.

Legyen áldott!

A Főpásztori szentmise után a Bazilika elé vonultak a hívek, ahol a debreceni virágkocsikat állították ki. Az ünnepi eseményen Széles Diána Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy felemelő volt debreceniként részt venni és együtt énekelni a Himnuszt az esztergomi katolikusokkal. Kiemelte: nagyon fontos kulturális kapcsolat alakult ki Esztergom és Debrecen között, amelynek megkoronázása, hogy idén közös virágkocsit is indítanak a Debreceni Virágkarneválon.  Az ünnepi beszédeket követően Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a Debreceni Virágkarnevál Szent koron  virágkocsiját.

Virágkarnevál

Vasárnap  Debcenben várhatóan  több százezer vendég előtt vonulnak a virágkocsik, közöttük az Erdő Péter által megáldott Szent Korona, a  programot színes műsorok tarkítják. A rendezvény  már a héten elkezdődött, mindenki kedvére válogathat az eseményekből.

A virágkarneválról a zárójel is beszámol.

bl

Szólj hozzá