Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Erdogan mániákusan tovább tisztogat + videó

Nem találni olyat Törökországban, aki a 15-e éjszakát ne ébren töltötte volna, akárcsak egy évvel ezelőtt, a sikertelen puccs idején. Erdogan – Orbán követésre kijelölt, új barátja – tovább folytatja a tisztogatást, újabb hétezer felmondólevelet kézbesítettek rendőröknek, köztisztviselőknek és egyetemi oktatóknak.

A török minta

Ankarában, az elnöki palota előtt monumentális emlékmű jelzi ezentúl a 2016 július 15-ről 16-ra virradó éjjelt. Az államfő évfordulós körútja a parlamentben ért véget vasárnap hajnalban.

Recep Tayyip Erdogan az este még Isztambulban mondott beszédet a Boszporusz-híd lábánál sok százezres tömeg éljenzése közepette, hogy aztán pár órával később már a fővárosban, Ankarában hirdessen megtorlást mindazoknak, akiknek bármiféle közük volt a történtekhez.

Az ellenzéki pártoknak és mozgalmaknak azt üzente, hogy sosem lesznek képesek kicsavarni kezükből a zászlót, nem tudják majd felszabdalni az országot, győzedelmeskedni az államhatalom fölött. Nem fogják tudni elnémítani imáikat, térdre kényszeríteni a hazát.

Nem érzéki csalódás, valóban felfedezhető hasonlóság az erdogani retorika és Orbán beszédei között. Orbán is a haza szót használja korrupt kormányzása helyett akkor, amikor az ellenlábasairól, vagy az Európai Unióról beszél. Azt sugallja mindkettő, hogy aki nem ért egyet nézeteikkel, az nem azokat, hanem a hazát támadja.

Az egy évvel ezelőtti, 250 ember halálával végződő puccs-kísérlet óta is tart a megtorlás: körülbelül 150 ezren veszítették el állásukat, és több mint 50 ezren kerültek rács mögé az elmúlt egy évben Törökországban.

Pénteken újabb hétezer felmondólevelet kézbesítettek rendőröknek, köztisztviselőknek és egyetemi oktatóknak.

A tisztogatást azzal indokolja a kormány, hogy fel kell számolnia az Amerikában élő ellenzéki hittudós, a katonai puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen törökországi hálózatát.

(forrás: euronews)

Szólj hozzá