Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Éretlenek: A gyerekek nagy része nem iskolaérett Angliában

Becsöngettek Nagy-Britanniában is. A szülők és gyerekek életében egyaránt óriási változást jelent az iskolakezdés. De vajon mennyire befolyásolja ez azoknak a jövőjét, akik még éretlenek az iskolai oktatáshoz? Az elmúlt hónapokban iskolaigazgatókat kérdeztek meg erről.

Éretlenek: A gyerekek nagy része nem iskolaérett Angliában
A gyerekek egy részének még inkább az óvodában lenne a helye. Nem biztos, hogy elég érettek az iskolakezdéshez (forrás: flickr.com)

A helyzet évről évre rosszabb

Többen azt állítják, az iskolát kezdő diákok többségében éretlenek vagy legalábbis nem elég érettek az iskolához. Az iskolaigazgatókat tömörítő országos szövetség nagyobb odafigyelést és több pénzt kér a kormánytól.

Anyagi támogatás

A miniszterek szerint a jelenleg az oktatás finanszírozására fordított összeg a korábbiaknál sokkal magasabb. Elismerik az oktatáspolitika fontosságát, ezért is egészítették ki az eredeti költségvetést júliusban 1.3 milliárd fonttal. Ekkora összeggel támogatják ugyanis az iskolákat az elkövetkezendő két évben.

A felmérés eredménye

A megkérdezett 780 iskolaigazgató 83%-a problematikusnak érzi az iskolaérettség kérdését. Ennél még aggasztóbb, hogy közülük 86% az utóbbi időben egyre rosszabbnak látja a helyzetet.

Éretlenek: A gyerekek nagy része nem iskolaérett Angliában
George herceg is megkezdte tanulmányait (forrás: facebook)

Melyek a legsúlyosabb problémák?

Az iskolaérettségnek különböző kritériumai vannak minden országban. A korai iskolakezdés miatt Angliában néhány nagyon fontos készség nem tud a kisgyermekekben az iskolakezdésig kialakulni. Ilyenek például a beszédkészség, nyelv és kommunikáció, de még ennél is nagyobb gondot okoz a gyermekek érzelmi és fizikai fejlettsége. Ezért alakulnak ki egyre több gyereknél nehezen kezelhető viselkedési zavarok.

Mik lehetnek az okok?

A felmérés során rákérdeztek a legvalószínűbb okokra. Az igazgatók szerint a szülőknek a korábbinál kevesebb idejük van és a szükséges források is hiányoznak. Nehezíti a családok helyzetét a helyi családtámogató rendszer szerepének csökkenése.

Éretlenek: A gyerekek nagy része nem iskolaérett Angliában
Első nap az iskolában. A kislány még nincs 5 éves (forrás: youtube)

Sürgősen megoldásra van szükség

Szükséges lenne az iskola előtti nevelést támogatni anyagilag, illetve szakértelemmel. Amennyiben ezt nem teszik meg, a társadalom legszegényebb rétege eleve olyan lemaradással fog indulni, amit a későbbiekben egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tud majd behozni. A felmérésben több hatóság is részt vett. A Család- és Gyermekvédelmi tröszt vezetőjének nyilatkozata szerint például ismét bebizonyosodott a korai nevelés fontossága. Elsősorban az alacsony jövedelműeknél kellene erre nagyon odafigyelni, mert nagyon nagy befolyással van az iskolaérettségre.

Milyen következményekkel jár, ha a gyermek nem iskolaérett?

Az általános iskolában egyre magasabb követelményeket állítanak. Ha már eleve elmaradással kezdik tanulmányaikat, a vizsgaeredmények egyre elkeserítőbbek lesznek.

Látható jelek

Az utóbbi évek vizsgaeredményei egyre alacsonyabb átlagot mutatnak. Betudható ez az új rendszer bevezetésének is, de az elmúlt évek eredményei mindenképpen felhívják a figyelmet a probléma megoldásának szükségességére.

Szólj hozzá