Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Erős Ferenc: Orbán Viktor gyerekként kezeli a magyar választókat

Erős Ferenc szociálpszichológussal készült interjú, a Heti Világgazdaság online oldalán jelent meg.

A szakember szerint napjaink magyar társadalmában leginkább  talán a nem megfogható, tárgytalan félelem, a szorongás dominál, ami nem csoda háromévnyi tömény, hisztérikus riogatókampány után:

”  A félelmi állapotot, a szorongást pedig most tetézi, hogy kiderült: a genfi egyezménynek megfelelően titokban mégis befogadtunk 1300 menekültet. Kínos magyarázatokba kezdett a kormány, de ez is csak azt mutatja, micsoda távolság van a szavak és a tettek között.” /……/  ” A propaganda már nem is annyira magukról a menekültekről szól, inkább előhívja a mássághoz, a fertőzésekhez és a tisztátalanság fenyegetéséhez kapcsolódó ősi, sokszor tudattalan szorongásokat, és megeleveníti a fantáziákat, melyek általánosságban is működnek az erőszakról és a fenyegetettségről.”

Elmondta, a Fidesz folyton emeli az adagot gyűlöletből, és félelemből, hogy folyamatosan hatni tudjon:

” Ez történt a menekültkérdésben, és ez zajlik most a „sorosozással” is. A több éve zajló hisztéria és félelemkeltés egyelőre nem mozgósít, nem sarkall közvetlen cselekvésre: még nem vonulnak utcára tömegek, hogy agyonüssék Soros Györgyöt, a zsidókat vagy az ellenzéket. Mindezt szimbolikusan teszik, gondoljunk csak Pócs János disznóölős, „ő volt a soros” képére. A szavak azonban könnyen tettekké válhatnak. “

Erős Ferenc: Orbán Viktor gyerekként kezeli a magyar választókat
Erős Ferenc: Orbán Viktor gyerekként kezeli a magyar választókat

Hangsúlyozta, legyen bármilyen fenyegető is a fennálló rendszer, az emberek általános félelmét a változástól, a bizonytalan jövőtől való szorongást akkor sem szabad lebecsülni:

” Minden népnek megvan a maga áldozati narratívája: nem csak mi sírunk, hogy megcsonkítottak bennünket Trianonnál, a nemzet „meggyalázása” miatt ugyanúgy sajnálják magukat az úgynevezett „nagy nemzetek”, például az oroszok is. Mindeközben „a ki veszített” többet kérdése a kisebb közösségekben, társadalmi csoportokban is megjelenik.”

Hangsúlyozta, a Fidesz a felnőtt embereket kiskorúsítja, gyereknek nézi őket. Ez igaz a kampányokra is, gyerekként kezeli a szavazókat:

” Minden népnek megvan a maga áldozati narratívája: nem csak mi sírunk, hogy megcsonkítottak bennünket Trianonnál, a nemzet „meggyalázása” miatt ugyanúgy sajnálják magukat az úgynevezett „nagy nemzetek”, például az oroszok is. Mindeközben „a ki veszített” többet kérdése a kisebb közösségekben, társadalmi csoportokban is megjelenik.” /,,,/  ”   A Fidesz hibátlanul elsajátította a „meggyőzésipar” tudományát, a „rábeszélőgépet”, amely az alantas érzelmekre, nem pedig az észre hat. Például a nemzeti konzultáció maga a racionális érvelés paródiája.”

...

Szólj hozzá