Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Este 10-kor „zárul Miki mókatára” – bezár a szórakozóhely

Budapest több kerülete is arra készül, hogy – ahogy az egy világvárosban abnormális – új szabályozást vezessen be a szórakozóhelyek esti nyitva tartásával kapcsolatban. Ez az elképzelés a legtöbb szórakozóhely bezárásához vezethet, hiszen a fiatalok este 10 előtt el sem indulnak bulizni.

Egyrészről érthető

a kerületek vezetőinek az az érvelése, hogy a helyben lakóknak joguk van a ledolgozott nap után a pihenéshez, amit nem segít elő a hangoskodás. Ezt a szórakozóhely tulajdonosainak meg kell érteniük, és el kell fogadniuk.

De másrészről azt is figyelembe kell venni, hogy a vendéglátással foglalkozóknak is rentábilis üzleti vállalkozásra van szükségük ahhoz, hogy tovább üzemeltessék boltjaikat. Nem mellesleg az ott dolgozóknak is joguk van a munkához.

Nem beszélve a szórakozni vágyó hazai és külföldi vendégekről, akik így szeretnék kiengedni a gőzt. Nem egyszerű mindhárom félnek megfelelő megoldást találni.

A IX. kerületben már egy tervezet is készült, amelynek alapján a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton éjfélig lehetnének nyitva. Ettől eltérni csak jegyzői engedéllyel lehetne; azonban ezeket bármikor visszavonhatja a városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság, ha például a ház lakói indoklással ellátva kérik.

Német G. Dániel,

a Budapest Éjjel nevű, vállalkozókat, lakosokat és szakértőket is tömörítő közösség projektmenedzsere úgy látja, hogy

„Ez a változtatás látszólag enyhébb a mostaninál, mert jelenleg 22 óráig lehetnek nyitva külön engedély nélkül a közösségi helyek. A tervezetből azonban nem derül ki pontosan, milyen esetekben indokolt az éjszakai működési engedélyek megvonása, így a bizottság szubjektív szempontok alapján dönthet a vállalkozások sorsáról”

A Budapest Éjjel csoport fél éve alakult azzal a céllal, hogy elősegítsék a párbeszédet a lakók és a szórakozóhelyek között. Honlapjukon petíciót is indítottak, amelynek célja, hogy minél többen támogassák a diskurzus megkezdését.

„A lakók leggyakrabban a hangoskodás és a sok szemét miatt panaszkodnak. E problémákat azonban közös fellépéssel könnyen lehetne orvosolni. Praktikus megoldásokban gondolkozunk, például a biztonsági őrök konfliktuskezelő és angol nyelvi tudását szeretnénk fejleszteni, kiképezve őket elsősegélynyújtásra is. Ha képzettebb őrök állnának az ajtóban, akkor jobban szót értenének a budapesti és külföldi szórakozókkal is, így nagyobb eséllyel érnék el, hogy az elvárt normáknak megfelelően viselkedjenek, ha kilépnek az utcára”

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek a projektmenedzser, aki szerint a szállodáknak biztosítaniuk kellene, hogy a mosdóikat használhassák az utcáról betérők, a közeli szórakozóhely vendégei is, így megoldódna az, amit manapság kényszerből az utcán kell elvégezniük a rászorulóknak. Nem tartja jó megoldásnak a nyitvatartási idő indokolatlan korlátozását, ami szerinte megoldást nem, csak további problémákat generálna.

Az újság információi szerint a VIII. kerületben is foglalkoznak a szórakozóhelyek nyitva tartásának lerövidítésének gondolatával, méghozzá a szigorúbb, 22 órai zárást preferálva. Ez sok vállalkozást vinne csődbe. Egy helyi vállalkozó szerint:

„este tíz óráig nem lehet kitermelni a működéshez szükséges bevételt. Úgy vélte, ha a nyolcadik és a kilencedik kerületben nem működhetnek a szórakozóhelyek, akkor az V., a VI. és a VII. kerületbe háromszor annyi ember özönlik majd. Párbeszédre lenne szükség az önkormányzat és a közösségi helyek között, hogy együtt oldjuk meg a problémákat. Mi sem akarjuk zavarni a lakókat, és a tapasztalat azt mutatja, elenyésző kisebbséget zavar csak a kiszűrődő zaj”

Szerinte előfordulhat az is, hogy a lakók zsarolni akarják az üzemeltetőket, és némi juttatásért cserébe elviselnék a kellemetlenségeket.

(forrás: mno)

Szólj hozzá