Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong Un interkontinentális rakétát tesztelt

Magyar idő szerint kedden hajnalban a Kim Dzsong Un uralta Észak-Korea sikeres rakétakísérletet hajtott végre, a rakéta helyi idő szerint 10 óra után csapódott a Japán-tengerbe.

Rakétakísérlet kérdőjelekkel

Az észak-koreai híradások szerint a rakétát fél 10-kor lőtték ki a kínai határ közelében fekvő Pangjonból. A helyi híradás arról is beszámolt, hogy a kísérletre Kim Dzsong Un kézzel írt engedéllyel adott utasítást.

A rakéta a becsapódást megelőzően a helyi hatóságok szerint 930 km-t tett meg, 39 perces útja után pontosan csapódott be a kijelölt célba. Az állami média azt állítja, Észak-Korea ezután a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

A Hwasong-14 névre keresztelt rakéta az állami televízió szerint történelmi fejlesztés. Eddig egyik kísérletük sem sikerült ennyire hatékonyan: ez a rakéta tette meg a leghosszabb utat a kilövő állomástól a célig. A harci eszköz útja során elérte a maximális repülési magasságot.

Az amerikai hadsereg azonban szkeptikusan áll kísérlethez, úgy nyilatkoztak, szó sincs arról, hogy Észak Korea interkontinentális rakétát fejlesztett volna ki. Az USA szerint „csupán” közepes hatótávolságú rakétát tesztelt a Kim Dzsong Un  rezsim.

A japán kormány kabinetfőnökének jelentése szerint a területen nem jelentettek károkat. A japán miniszterelnök, Shinzo Abe már többször is globális problémának nevezte Észak-Korea hadi kísérleteit. A  helyzet megoldására az Egyesült Államoktól várják a legnagyobb segítséget. A megoldás alighanem egy sikeres tárgyalássorozat lehetne, ám ettől évtizedek óta elzárkózik a világ egyik utolsó kommunista diktatúrája.

Észak Dél ellen

Korea a II. világháború után vált függetlenné Japántól, ekkor osztotta az ENSZ ketté az országot a 38. szélességi kör mentén, az északi Szovjet, a déli amerikai megszállás alá került.

A kommunista Észak-Korea folyamatosan provokált, abban reménykedve, hogy vezetőjük, Kim Ir Szem uralma alatt ismét egyesíthetik a két országot. A mesterségesen gerjesztett konfliktushelyzet oda vezetett, hogy 1950. június 25-én Kim Ir Szen csapatai átlépték a határvonalat és Szöul felé vették az irányt, ezzel megkezdődött a koreai háború, a hidegháború első komolyabb konfliktusa. Az ENSZ lobogója alatt több ország, köztük az Egyesült Államok is Dél-Korea megsegítésére sietett és hamar visszaverték az északiak támadását, amiből tanulva fokozatosan felfejlesztették a dél-koreai haderőt.

1953-ban Észak- és Dél-Korea fegyverszünetet kötött, a két Korea azonban technikailag 2007-ig háborúban állt egymással, de a megkötött béke – mint azt a legújabb rakétakísérlet is bizonyítja – a mai napig is nagyon törékeny. Mára az alapító unokája a legfőbb diktátor, aki állítólag saját nagybátyját is kutyákkal tépette széjjel, mert úgy vélte, esetleg ellene szervezkedhet.

Hihetetlen, de  Kim Dzsong Unnak barátai és támogatói is vannak a nagyvilágban, ezek közül az egyik legismertebb a világhírű  ex-kosaras, Dennis Rodman, a másik az „egész Magyarországon világhírű” Edvin Marton (alias Csűri Lajos) hegedűs-showman.

Szólj hozzá