Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Észak-Korea hajlandó hivatalosan is részt venni a téli olimpiai játékokon

Sikeresek voltak a keddi tárgyalások Észak- és Dél-Korea között, aminek célja a téli olimpiai játékok békés és nyugalmas megrendezése volt. Azok rendezési jogát ugyanis Dél-Korea nyerte el, így kérdéses volt, hogyan állhatnak starthoz az észak-koreai sportolók.

Észak-Korea hajlandó hivatalosan is hajlandó részt venni a téli olimpiai játékokon
Dél-Korea (j) és Észak-Korea (b) delegációja a megállapodás után (forrás: Yonhap.N.A.)

Hirtelen olvadtak fel a befagyott kapcsolatok

Két éve szakadt meg minden kapcsolat Észak és Dél-Korea között. Elsősorban az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program kelt feszültséget a térségben. Szöul azonban január elején a kapcsolatok helyreállítását szorgalmazta. Erre azt követően került sor, hogy Kim Dzsongun atomtámadással fenyegette meg ellenségeit. Ismeretes, hogy a két Korea jelenleg is hadban álló félnek számít, hiszen az országok békét nem, csak fegyverszünetet kötöttek 1953-ban. Így érthető, hogy Szöult érzékenyen érintette az Észak-Korea ellenségeinek szánt fenyegetés.

Pár nap alatt azonban sokat javult a viszony. Helyreállították a két ország közötti forródrót-kapcsolatot is. Az olimpiát rendező Dél-Korea azt szeretné, ha a félsziget sportolói közös zászló alatt vonulnának fel a megnyitón, és azonos színekben küzdjenek a világversenyen.

Mindkét ország öt-öt fős delegációt küldött a Panmindzsonba. A felek megállapodtak abban, hogy nemcsak az olimpiáról, hanem a két ország igen feszült viszonyáról is tárgyalnak majd. Cél az is, hogy meg tudnak majd állapodni a koreai háborúban szétszakított családegyesítések újraindításáról.

Észak-Korea hajlandó hivatalosan is hajlandó részt venni a téli olimpiai játékokon
Fontos katalizátor volt az olimpiai eszme (forrás: Wikipedia)

Az olimpia szelleme „kísért” Korea felett – sikeresen

Sikeresek voltak a két Korea közötti keddi egyeztetések. A szöuli országegyesítési minisztérium bejelentette: Észak-Korea hajlandó delegációt küldeni az egy hónap múlva kezdődő téli olimpiai játékokra. Ezek után már szinte biztos, hogy a kommunista rezsim nem fog veszélyt jelenteni a határ közelében fekvő olimpiai városra, Phjongcshangra. A miniszterhelyettes hozzátette:

„Észak-Korea magasrangú tisztviselőket, az olimpiai bizottsága tagjait, atlétákat, szurkolókat, művészeket, újságírókat és egy tékvandó bemutató szereplőit is elküldi a téli játékokra.”

Mindez a régi olimpiai szellemet idézi fel. A viszályokat, a háborúkat félbeszakították az ötkarikás játékok idejére. Küzdelem csak az arénákban volt. Ha ez nem is pontosan így történt a régmúltban, ez a szellem most a Koreai-félsziget felett próbálkozik. Úgy néz ki, most sikerrel.

Emellett Dél-Korea legfőbb szövetségese, az Észak-Koreával nagyon rossz viszonyban álló Egyesült Államok hűvösen fogadta a tervezett találkozó hírét a közelmúltban.

...

Szólj hozzá