Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Európa megnyugodott – Juncker évet értékelt és álmodott Brüsszelben

„Húsz év múlva jobban fogod bánni azt, amit nem tettél meg, mint azt, amit megtettél.” Ezzel a Mark Twain-idézettel nyitotta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy órás évértékelő beszédét. Abban az órában megnyugodott, vizionált, jósolt, és sajnálkozott. Természetesen a briteket sajnálta.

 

Európa megnyugodott – Juncker évet értékelt és álmodott Brüsszelben
(forrás: pixabay.com)

„State of the Union”

Jean-Claude Juncker Brüsszelben megtartotta a szokásos őszi évértékelő beszédét. Nos, nem véletlenül ez az alcím. Az Egyesült Államokban 1790-ben George Washington hagyományt teremtett az elsőként elmondott évértékelő beszédével. Azóta a mindenkor hivatalban lévő amerikai elnök kötelessége összegeznie az elmúlt évet. Ezt a Kongresszus együttes ülésén teszi meg az ún. „State of the Union” beszédében.

Juncker ​nem kevesebbet tett, mint egy Európai Egyesült Államokat (EEÁ) vizionált. Ki ugyan nem mondta, de valamennyi célkitűzés egy irányba mutatott. És az nem más, mint egy jövendő EEÁ. Úgy festett, ezt már a nulladik State of the Union-beszédnek szánta.

Először megnyugodott…

Juncker megnyugodott. Ezáltal (?) Európa is. Ugyanis egy éve ilyenkor „Európa pulzusa az egekben volt”. Éppen a menekültválsággal, a populizmussal, és a Brexittel küzdött az öreg kontinens. Ez mára megváltozott, Juncker véleménye szerint most „sokkal kedvezőbb állapotok állnak fenn”.

Csak halkan kérdezem, (zárójelben): véget ért a migránsválság? Olaszország, Görögország, Magyarország, szóval a „schengeni végek” már nincsenek a menekültek nyomása alatt? Az európai államok átlagát már nem jellemzi a populista politika napjainkban? A Brexit lefutott ügy? Amikor még a brit kormány sem tudja, mit is szeretne, az unió pedig azt, hogy mit is engedne?

…utána vizionált

A jövő nem más, mint egy (még) egységesebb Európa, sokkal szorosabb együttműködéssel, közös pénzügyi, védelmi, munkaerőpiaci politikával. Mindenki euróval fizetne, és az egész egység élén egyetlen ember állna: az Elnök.

Minden, ami közös: pénzügyminiszter, haderő (2025-ig állna össze), kiberbiztonsági ügynökség, munkaerőpiacot szabályzó intézmény. Terrorizmus ellen hatékonyan fellépő európai nyomozóiroda. Egységes, gyors külpolitikai döntések, melyek ellen nem lenne tagállami vétó (?!). Viszont ígéretet tett a munkavállalók jogainak megerősítésére minden államban, és előcsatlakozási lehetőség megnyitására az eurózónához.

A brit kilépés miatt az EU várhatóan növelni fogja a tagállami hozzájárulásokat
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (forrás: commons.wikimedia.org)

Két tüdővel kell lélegezni

Vagyis nyugatival is, és a keletivel is. Merthogy nem lehet különbség a két térség országai, és polgárai között sem. Egyenlőség minden szinten. Az egység Európája.

Vannak olyan tagországok – például Magyarország is –, amelyek évek óta harcolnak a nyugati-keleti megkülönböztetés ellen. A másodosztályú polgárok, és a kis fordulatszámú országok ellen. Juncker megvilágosodhatott, mert eddig nemigen feszegette (vagy magyarázta) ezt a különbséget.

Hogy ez megvalósítható lenne-e? Szerintem aligha. Vagy legalábbis csak elvekben, szavakban. Mert különbségek igenis vannak. Méretbeli, pénzbeli, népességbeli mindenképpen. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az Európa már nem az az Európa, mióta Merkel kancellár kimondta a hívó szavait.

Európa nem erődítmény

Így aztán be kell fogadni minden menekültet, akik az üldöztetés elől menekülnek. Akik meg csak úgy tesznek mintha, azokat ki kell utasítani. A bizottsági elnök ennyiben summázta a kontinensen zajló menekültválságot. Olaszországot pedig elnöki dicséretben részesítette, mert egyedül ők mentették meg Európa becsületét, a többi ország „nem jeleskedett a szolidaritásban”. Vagyis: egyetlen schengeni határország nem tette meg a rá háruló szerződéses kötelességét. Juncker elnök úr szerint…

A törököktől nem kell tartanunk. Nem csak nekünk magyaroknak, a többieknek sem. Ugyanis Törökország rohamosan távolodik Európától, és belátható időn belül nem lesz tagország. Ismerve az utóbbi év török történéseit, ezen nem is lehet csodálkozni.

Tegyük újra naggyá a Földet

Kisebb fricska volt Trump elnöknek, aki az USA-t kivezeti a párizsi klímaegyezmény hatálya alól. Juncker beszélt a környezet védelmének fontosságáról, a „tiszta energia” elterjesztéséről. Ígéretet tett egy átfogó európai tervezet bemutatására, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről. „Európa biztosítani fogja, hogy újra naggyá tegyük a bolygót!”

Európa megnyugodott – Juncker évet értékelt és álmodott Brüsszelben
Európai Parlament ülésterme (wikimedia.org)

Nagy-Britannia

Az angolul, franciául és németül elmondott beszéde végén említette meg az Európai Bizottság elnöke, hogy Európa túl fog lépni az Egyesült Királyság kilépésén. A történést az unió élete tragikus pillanatának nevezte.

A pillanatot kihasználva Nigel Farage, a függetlenségpárti UKIP képviselője hangos tapsviharban tört ki a Brexit említésekor. Juncker erre odaszúrta neki: „Meg fogják bánni a Brexitet.” És ezzel részéről ez el is volt intézve.

Végső soron: nem kellene…

Ugye nekünk magyaroknak vannak ködös emlékeink a közös pénzügyekről, külügyekről, hadügyekről. Mi tudjuk, ez hogyan működik. Történelmi tapasztalatunk van benne. Éppen ezért, mint magyar mondom: nem kéne nagyon erőltetni azt az Európai Egyesület Államokat. Juncker-rel meg pláne nem!

Szólj hozzá