Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Európa lelkét támadta 2017-ben az Iszlám Állam

Az idei év európai terrortámadásai kevésbé szervezett, ám annál fájdalmasabb merényletek voltak: az Iszlám Állam „katonáinak” kereszttüzébe koncertező gyerekek, turisták, ünneplők és a rend őreire kerültek 2017-ben, a terroristák alapjaiban rendítették meg az európaiak biztonságérzetét.

Európa lelkét támadta 2017-ben az Iszlám Állam

Európa lelkét támadta 2017-ben az Iszlám Állam

Az európai terrortámadások idén inkább a pszichés rombolásra épültek. Az Iszlám Állam katonái a manchesteri robbantás során számtalan fiatal gyermek életét oltották ki, a napokban egy férfi egy németországi műjégpályára akart behajtani, hogy gyerekeket gyilkoljon. A terrorszervezet rengeteg gázolásos merényletet is végrehajtott Európában. Ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy az emberek rájöjjenek, hogy sehol sincsenek biztonságban – mondta Georg Spöttle a Híradó.hunak.

Január 1.: Szilveszteri mészárlás Isztambulban

Szilveszter éjszaka terrortámadást intéztek egy külföldiek által is igen kedvelt isztambuli szórakozóhely ellen: a Télapó-jelmezben érkező tettes lelőtte a bejáratot őrző rendőröket, majd tüzet nyitott az újévi ünneplőkre. A merényletnek harminckilenc halálos áldozata volt (közülük huszonhét külföldi állampolgár), és hetven ember sebesült meg. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta, az üzbég nemzetiségű elkövetőt január 16-án tartóztatták le.

Sokk, félelem és gyász – merénylet Isztambulban
Sokk, félelem és gyász – merénylet Isztambulban

Február 3.: Késes támadás a párizsi Louvre-nál

Tüzet nyitott egy francia katona egy bozótvágó késekkel fenyegetőző férfira péntek reggel, aki sajtóhírek szerint „Allahu akbar” – kiáltással megpróbált behatolni a párizsi Louvre múzeumba. A késekkel fölszerelkezett férfi a Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál támadt rá négy járőröző rendőrre. Miután sikerült megszúrnia az egyik rendőrt, rálőttek a tisztek. A támadásnak nem volt halálos áldozata.

Lövöldözés a párizsi Louvre-nál
Lövöldözés a párizsi Louvre-nál

Március 22.: Terrortámadás a londoni Westminster hídnál

Kettős támadás rázta meg London központját március 22-én: egy férfi autójával embereket gázolt a Westminster hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre, aki később belehalt a támadás okozta szúrt sérüléseibe. A támadó két elgázolt áldozata szintén meghalt. A támadót megölték. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. A londoni rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az incidenst.

„Nem félünk!” – Az áldozatokra emlékezett London
„Nem félünk!” – Az áldozatokra emlékezett London

Április 3.: Robbantás a szentpétervári metróban

Pokolgépes merényletet hajtott végre egy terrorsejt egy szentpétervári metróban. A robbantásban tizennégy ember meghalt, és további százkét ember megsebesült. Az orosz nyomozó bizottság szerint Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzt utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének. A pokolgépes merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású személyt vettek őrizetbe, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak.

Terrortámadás Szentpéterváron
Terrortámadás Szentpéterváron

Április 7.: Teherautós gázolás Stockholmban

Egy merénylő lopott teherautójával mintegy fél kilométert tett meg Stockholm belvárosának egyik sétálóutcájában, embereket gázolt el, majd egy üzletbe csapódott. A támadásban négy ember meghalt, és tizenöten megsérültek. A fő gyanúsított, a 39 éves Rakhman Akilov üzbég állampolgár később beismerte, hogy ő követte el a támadást.

Stockholm a halálos incidens után – képgaléria
Stockholm a halálos incidens után – képgaléria

Április 20.: Rendőröknek hajtott egy férfi a párizsi Champs-Élysées-n

Rendőrségi furgonba hajtott egy támadó Párizs leghíresebb sugárútján. A férfi meghalt. Sajtóhírek szerint 33 éves volt, a rendőrségi nyilvántartásban iszlamista radikálisként nyilvántartott francia állampolgárságú férfi. A belügyminiszter fogalmazása szerint ismételten a biztonsági erőket támadták meg Franciaországban. Egy Kalasnyikovot, több kézifegyvert és gázpalackot találtak a tűzszerészek a jármű csomagtartójában.

rendőrök párizsban

Május 22.: Terrortámadás egy manchesteri koncerten

Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben hétfő éjjel terrorcselekményt történt. Egy férfi működésbe hozott egy nála lévő házi készítésű pokolgépet a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén. A robbantásban huszonketten meghaltak, és ötvenkilencen megsebesültek, többségében tinédzserek. A merénylet elkövetője, a líbiai hátterű Salman Abedi is meghalt a robbantásban, amelyért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.  A terrortámadás másnapján, május 23-án az országban a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültséget léptették életbe.

Pokolgép robbant egy angliai koncert végén
Pokolgép robbant egy angliai koncert végén

Június 3.: Gázolás és késelés London szívében

Egy kisteherautó járókelők közé hajtott este 10 órakor a London Bridge-en, majd a közelben lévő Borough Market felé vették az irányt, és a merénylők embereket kezdtek megkéselni a környéken lévő éttermekben és pubokban. Nyolc embert öltek meg és ötvennek sérüléseket okoztak. A támadók mindannyian migrációs háttérrel rendelkeztek, a  22 éves Youssef Zaghba marokkói–olasz, a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkói–líbiai származású volt. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Terrortámadás Londonban
Terrortámadás Londonban

Augusztus 17.: Merénylethullám Spanyolországban

Két autós merényletet hajtottak végre terroristák Spanyolországban. A tizennégy halálos áldozatot és több mint száz sérültet követelő akciókat az Iszlám Állam vállalta magára. Csütörtök késő délután egy fehér furgon hajtott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán, de éjjel egy másik támadás is történt, Cambrils tengerparti üdülővárosban, ahol heten sérültek meg, az öt támadót pedig a rendőrök lelőtték.

Gázolásos merénylet Barcelonában
Gázolásos merénylet Barcelonában

Szeptember 15.: Terrortámadás a londoni metróban

Legalább huszonkét ember megsebesült, mikor felrobbant egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő, kisebb lánggal égő és füstölgő fehér műanyag vödör egy metrókocsiban London nyugati részén. A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette az incidenst, a rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető után, de nem sikerült elfogni a tettest.

Incidens a londoni metróban: égési sérültek
Incidens a londoni metróban: égési sérültek

Október 31.: Gázolás és lövöldözés New Yorkban

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli, Sayfullo Saipov, az üzbég támadó 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, a merénylet után azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. A férfit őrizetbe vették. (MTI/EPA/Jason Szenes)Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/EPA/Jason Szenes)

Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. A férfit őrizetbe vették. (MTI/AP/Craig Ruttle)Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/AP/Craig Ruttle)

December 11.: Robbantás Manhattanben

Csőbomba robbant New York központjában egy buszpályaudvarnál helyi idő szerint hétfő reggel. A föld alatti merénylet halálos áldozatot nem követelt, négy ember megsebesült, az egyik maga a merénylő volt, egy bangladesi férfi. New York polgármestere terrorcselekményre tett kísérletnek nevezte a hétfői „sikertelen” robbantást. A rendőrség a támadás után nem sokkal őrizetbe vette a csőbomba készítőjét, a 27 éves Akayed Ullahot. Hírforrások szerint a robbanás véletlenül következett be. A történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe.

 Robbanás Manhattan központjában
Robbanás Manhattan központjában

Forrás

...

Szólj hozzá