Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ez nem csak az erőszakról szól

A “Norm” című kisfilm sok kérdést vet fel. A történet két szobatársról szól, akik a nemi erőszak erkölcséről vitatkoznak egy olyan társadalomban, ahol a nők elleni erőszak jogszerű és társadalmilag elfogadott.

Ez nem csak az erőszakról szól
forrás: internet

Számtalan prevenciós

történetet láthattunk már. Mindenki emlékszik a 2014-ben nagy port kavart, Tehetsz róla, tehetsz ellene című félresikerült prevenciós rendőrségi videóra, aminek az volt az olvasata, hogy a “kihívó ruházat” kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha a sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető.

A következő kisfilmben két fiatal férfi a nemi erőszak erkölcséről vitatkozik. Pontosabban az elkövetők azzal”hencegnek” a harmadik társuknak, hogy aznap esete milyen odaadó, “áldozatokkal” találkoztak. A “prédákról” úgy beszélnek, mint a tárgyakról, eközben a harmadik férfit, aki a normális, nem erőszakol meg nőket, konszenzuálisnak nevezik, aki csak akkor teremt kapcsolatot nőkkel, ha azt a másik fél is akarja. Mindeközben a két elkövető “hencegve”, és egymás vállát veregetve mesél a történtekről.

“Addig erőszakoltam, amíg nem volt ereje sikítani sem.”

“Addig erőszakoltam, amíg elvesztette a hangját.”

A következő párbeszédből kiderül,

hogy ez a film, nem csak az erőszakról szól, hanem a vizionált férfiközpontú társadalomról, valamint arról, hogy a férfiak és a nők társadalmi szerepe és a nemi szerepek társadalmi megítélése – ebben a fiktív élethelyzetben – jelentős változáson ment keresztül.

“Te miért nem erőszakolsz nőket?”

-Azért mert szeretem a nőket.

-Én is szeretem a nőket.

-Nem, te megerőszakolni szereted a nőket, az nagy különbség.

-Nem, én a szexet szeretem, te nem szereted a szexet?

-Szeretem a szexet, csak az erőszakot nem. És ha valami jól esik, akkor azt meg is tesszük?

-Szóval megerőszakolhatom a kishúgodat, azzal semmi bajod nem lesz?

-Nem az tök más?

-Miért más?

-Mert ő a családom.

-És az más? Azok a nők, akiket megerőszakolsz, azoknak nincs családjuk? Szóval azokat a nőket lehet megerőszakolni, akiknek nincs családjuk?

-Nem a kishúgom okos.

-Szóval csak azokat a nőket lehet megerőszakolni, akik okosak?

Ez a világ rendje, én is szeretnék tökéletes világban élni, de az nem lenne praktikus. Nem tagadhatom meg a testemtől, amire szüksége van.

A magyar feliratot Csir Kevin megbízásából Stadler Viktória készítette.
Írta és rendezte: Miguel Endara

'Norm'

[KÉRLEK, NÉZD VÉGIG!]A "Norm" egy rövid kisfilm két szobatársról, akik a nemi erőszak erkölcséről vitatkoznak, egy olyan társadalomban, ahol a nők megerőszakolása jogszerű és társadalmilag elfogadott.#ez_nem_csak_az_erőszakról_szólHa tetszett, oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönöm. <3A magyar feliratot Csir Kevin megbízásából Stadler Viktória készítette.Írta és rendezte: Miguel Endara

Közzétette: Csir Kevin – 2017. június 4.

 

Szólj hozzá