Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Farkas Flórián az ember, akinek mindent szabad

A zárójel több alkalommal foglakozott Farkas Flórián, a roma ügyek miniszterelnöki biztosa, a Lungo Drom vezetőjének zűrös ügyeivel.  Farkas  mind azok ellenére a mi körülötte forr élvezi Orbán Viktor bizalmát,  a cigány vezetőnek az igazságszolgáltatással szemben is menlevele van .

Farkas Flórián az ember, akinek mindent szabad
Fotó: MNO

Eladták a romákat fél tál lencséért

A Fidesznek szüksége van a jövő évi választásokon a romák szavazataira, amit Farkastól remélnek biztosítani. Sokak véleménye szerint a területi roma vezetők többsége a miniszterelnöki biztos kezéből eszik, cserébe szállítják a romák voksait.

A Magyar Narancsban nemrégen interjú jelent meg Hidvégi-Balogh Attilával, a RomNet internetes portál főszerkesztőjével. Hídvégi-Balogh figyelemmel kíséri az Országos Roma Önkormányzat illetve a Farkas Flórián körüli ügyeket. Érdekes lehet az olvasóink számára ,hogyan látja a Fidesz “díszcigányát” egy olyan újságíró, aki maga is roma származású.

A főszerkesztő nem tartja váratlannak, hogy a Lungo Drom elnöke körüli botrányok ellenére a Fidesz és a szervezet ismét választási szövetséget kötött. Úgy véli:

Nem arról van szó, hogy Farkas Flórián egy csapásra tisztességes és tehetséges politikussá vált volna kormánypárti körökben, de látni kell, hogy a magyarországi cigányságot még mindig a Lungo Drom és Farkas emberei tudják a leghatékonyabban mozgósítani, így a kormánypártnak hasznos lehet velük szövetségre lépni a szavazatmaximalizálás reményében.

Szerinte a Fidesznek egyáltalán nem fontos a magyar cigányság helyzete. Ha valóban az lenne:

..akkor nem paktáltak volna le újra egy olyan emberrel, akinek ennyire sötét a múltja, és akinek az utóbbi években számos csalásnál, lopásnál és egyéb visszaélésnél került elő a neve.

Híd a munka világába

Elmondta,  ismeretei szerint Farkas számos  kétes  ügyben érintett lehet. Közülük talán legismertebb a Híd a munka világába projekt. A rendőrség 2015 óta “nyomoz”, jelentős értékben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. Kiemelte:

Arról van szó, hogy az uniós pénzt Farkas Flóriánék kezdetben mindenre költötték, csak a romák felzárkóztatására nem: volt luxusingatlan-vásárlás, gyanús megbízási szerződések, túlárazott autóbérlés, bútorvásárlás, kamutanulmányok megrendelése majd’ 200 millióért, és számos egyéb gazság.

Mentor program

Egy másik nyomozás az ún. mentor program miatt indult. 300 millió forintról van szó :

..itt is jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás a gyanú, mivel kérdéses hasznosságú megbízási szerződéseket kötöttek a program pénzén 2011 és 2014 között. Havi 300 ezer forintokról beszélünk, amelyeket kifizettek olyan személyeknek, akik szinte semmit sem csináltak – gyakorlatilag így kente meg Farkas Flórián az ORÖ képviselőinek többségét.

Véleménye szerint az eljárások elhúzódása, megszüntetése “felső nyomásra” történhetett. Úgy tapasztalja:

Magyarországon ma, ha kormánypárti politikusokkal kapcsolatban felmerül valamilyen ügy, első körben megpróbálják húzni az időt, így kisebb mértékű lesz a politikai veszteség még akkor is, ha tényleg elgáncsolják az illetőt.

A tégla

Újságírói kérdésre hosszasan beszélt a miniszterelnöki biztos múltjának homályos pontjairól. Sok minden egyéb mellett, mondott egy megdöbbentő, eddig kevéssé ismert részletet is :

Őt jól ismerő új­ság­írók, a lakóhelyén, a szolnoki Motor úti cigánytelepen élt ismerősei is többször nyilatkoztak arról, hogy a családsegítőként tevékenykedő Farkas Flórián kezdetben egyszerű rendőrségi besúgó volt. Az tény, hogy a pályafutása a pártállami időkben jelentős hátszéllel, a Hazafias Népfrontból indult. Őt az akkori hatalom tudatosan építette fel, és ezt sikerült átmentenie a rendszerváltás utáni időkre is.

Zsarolhatónak tartja Farkast, hiszen még a rendszerváltás előtt háromszor is elítélték különböző ügyekben. Úgy véli :

..a megfelelő állami szervek nyilván könnyen elővehetik az aktáját és szivárogtathatnak néhány, Farkasnak rém kellemetlen részletet, ha nem fogad szót. Ennek az embernek soha nem kellett több, mint hogy ő jól járjon, és hogy még a szűk kis körének is tudjon csepegtetni. Cserébe bármilyen gazemberségre képes, és teljesíti azt, amit elvárnak tőle.

Erre mindaddig biztosan nem kerül sor, míg teljesíti tartói elvárásait. Azt várják tőle a hogy:

…a cigányság jelentős része a Fideszre szavazzon. Ennyire egyszerű ez az egész. Amíg ezt hozza, és nem jut el addig valamely nyomozás, hogy aztán a bírósági szakaszban ellene ítélnének, addig meg is fogják védeni.

Rossz fényt vet a cigányságra

Farkas Flórián kedvezőtlen megítélése hátrányosan a cigányság egészére:

Az emberek képesek általánosítani, a cigányok esetében még inkább. De ennél nagyobb problémának látom azt, hogy a roma fiatalok olyan mintát látnak, hogy teljesen felesleges tanulni, szakmát szerezni, esetleg egyetemet végezni, lehet pénzhez jutni más, tisztességtelen eszközökkel. (….) Szégyen a cigányokra nézve, hogy funkcionális analfabéták, büntetett előéletűek képviselik őket úgy, hogy közben a kormány is ezeket a figurákat tartja tárgyalóképes erőnek.

Azt látja, hogy Fidesz minden korábbi kormányzatnál több pénzt tol a roma felzárkóztatásba, elsősorban azért, mert több az uniós forrás. Szomorúnak tartja:

.. ez a pénz nem jut el oda, ahová kellene, mert félúton valakik lenyúlják, így nem ér az egész semmit. Ezt kéne látnia a cigányság egyre nagyobb részének, és ön­tu­dat­ra kellene ébredniük, nekik is rájönni arra, hogy értük aztán tényleg nem fog más kiállni. A sar­kukra kell állni és megmutatni, hogy nem lehet rajtuk úgy nyerészkedni, hogy közben még jobban a nyomorba taszítják őket.

Tisztában van azzal, hogy az emberek félnek, mi lesz a közmunkával, lesz – e mit enniük másnap, és tartanak a helyi hatalmasságoktól. Hangsúlyozta,  Orbán bizalmasa és cimborái nem a magyar romák érdekeit képviselik, zsákutcába vezetik őket:

Az a híd, amit Farkas Flórián tákolt, a cigányságot a kilátástalanságba és nyomorba vezeti – de reméljük, elég erős lesz ahhoz, hogy a százezrek jövőjét elherdáló felelősök eljussanak rajta a börtön világába.

Az interjút olvasva joggal merülhet fel a kérdés: vajon meddig védi a Fidesz, az “első számú” roma  vezetőt az igazságszolgáltatástól? A  számos simlis ügye  miért nem kérte még a legfőbb ügyész a parlamenttől, Farkas Flórián mentelmi jogának a felfüggesztését? Miért folyik csigalassúsággal a nyomozás, a miniszterelnöki biztost is érintő ügyekben? Még sorolhatnánk a kérdéseket. De minek? A Fidesz tagkönyvvel rendelkezők a törvények felett állnak. Addig, míg Orbánhoz hűségesek, személyük érinthetetlen, tabu a bűnüldöző szervek számára.

Szólj hozzá