Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Fejlődik a gazdaság, nőnek a reálbérek

Az a gazdaságpolitikai irányvonal, amit a kormány jelenleg követ, sikeresnek mondható. A költségvetési egyensúly helyrebillent, az eladósodottság nem, a reálbérek viszont dinamikusan növekszenek. Egy hazai energiavállalat neve elhallgatását kérő pénzügyi igazgatója segített elemezni a magyar gazdaság helyzetét a Zárójelnek.

Felhalmozunk
(Forrás: Pexels)
Felhalmozunk (Forrás: Pexels)

A bérnövekedés okai és kihívásai

A gazdaság (GDP) 4 százalékos és a reálbérek átlagosan 6,5 százalékos növekedése jelenleg az európai átlag fölött jár. Utóbbinak csak egyik oka, hogy jelentős strukturális munkaerő-hiány van ma Magyarországon. A versenyszférában ennél jóval magasabb, bizonyos területeken 10 százalék feletti a bérfejlődés.

A rendszerváltás óta körülbelül félmillió munkavállaló hagyta el az országot. Az építőiparból vándoroltak ki a legtöbben, ezért itt a legmagasabb a munkaerő-hiány. Ez a szektor a 2008-ban kezdődő hatalmas mélyrepüléséből emelkedik épp kifelé. A reálgazdaság növekedése miatt főként a lakóingatlanok iránti kereslet növekedett meg. Ebben van szerepe a Szocpolt váltó CSOK-nak, de belső gazdasági mozgásoknak is.

Ha elvándorol egy szakképzett munkaerő, a cége jelenleg csak drágábban tudja pótolni. Az ilyen időszakokban a vállalatok munkaintenzív helyett tőkeintenzív, jellemzően technológiai beruházásokra törekszenek, amivel munkaerő takarítható meg. A hatékonyabb technológiákkal ugyanis alacsonyabb munkaerő igényű, olcsóbb termelés lehetséges.

Fejlődő gazdaság

A gazdasági teljesítmény az informatika, a fejlesztőipar vagy az építőipar területén az országos átlag felett nő, mivel e szektorok termékei iránt az átlagnál magasabb mértékben növekszik a kereslet. Az építőipari konjunktúra ugyan lassabban bontakozik ki, de tartósabb is, mint a gazdaság más területein. Itt az elfojtott, régen visszatartott kereslet következtében a lakosság tőkeakkumulációja fontos tényező: a háztartások 2008. után a józan bizalmatlanság és a politikai bizonytalanság miatt visszafogták a fogyasztást, és nőttek a megtakarítások. A megtakarítási állomány és a helyreálló bizalom, valamint a bérnövekedés és minden idők legalacsonyabb kamatkörnyezete (a lakossági 3-5%, a jegybanki és a pénzpiaci kamat 1% alatti) miatt a lakosság ingatlanok iránti kereslete most intenzíven növekszik. Ennek erős gazdaságélénkítő hatásai érzékelhetők.

GDP és potenciális gazdasági növekedés

Az ország jelenleg látható és fenntartható potenciális gazdasági növekedése:1,5-2%. Mivel az elmúlt években a magyar gazdaság teljesítménye a régió országai alatt mozgott, van honnan fejlődnünk. Gazdaságunk, amely nagyon erősen a multinacionális nagyvállalatok által működtetett gépipari szektorra épül, erősen exportfüggő. Itt a Mercedes, az Audi és a BMW szerepe döntő, amelyek piaca szerencsésen bővült az elmúlt években.

Fiskális eszközök

A makrogazdasági folyamatokban nagy szerepe van az olyan fiskális szabályozásoknak, mint az adópolitika, a szociálpolitika vagy a kamatpolitika. A választások előtt a kormány fiskális beavatkozásainak következtében a lakossági fogyasztáson keresztül megnövelik a keresletet, ezt minden kormány így csinálja. Már tavaly érezhető volt az emelkedő bérek következtében történő fogyasztásnövekedés, és ez várható idén is.

Monetáris lazítás

Az országban jegybanki eredetű pénzpiaci túlkínálat van, ami alacsonyan tartja a kamatokat, ezért nagy a bankokon a hitel kihelyezési nyomás. Az amerikai és az európai jegybankok is ezt teszik, ezt csinálja az MNB is. Így tudjuk kinőni a válságot, hogy stabilizált eladósodottság mellett növeljük a GDP-t. Ez a hosszútávú stratégia lassan már tíz éve tart.

Az a monetáris és fiskális eszköztár, amit a kormány jelenleg használ, gazdasági szempontból hasznos. Nagy eredmény, hogy a gazdaságunk 2008. után nem omlott össze. Ebben a külső tényezők mellett (pl. alacsony kamatok) szerepe volt a Bajnai-kormánynak és szerepe van az Orbán-kabinetnek is. A hiány újratermelődését szerencsére sikerült megakadályozni. Nem konvencionális húzásokkal a költségvetési egyensúly helyrebillent. A hiány/GDP mutatónk jelenleg nem romlik, és ebben elvitathatatlan érdemei vannak a magyar gazdaságpolitikának.

Kilátások

Az idén várhatóan jobban fog nőni a GDP, mint az adósság, de azért még messze vagyunk a kívánatos szinttől. Fontos, hogy az adósság szerkezete változott, és ez a stabilizáció irányába mutat: ma már nagyobb az aránya a forintkitettségnek, mint a devizaadósságnak. Persze a szociális és a termelő szférában is lehetne hasznosabban használni a pénzeket, úgy, hogy azok jobban stimulálják a gazdaságot, mint a stadionépítések.

Szólj hozzá