Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Fekete – ország

Németh Szilárd Magyarország egyik vezető politikusa (?), a kormánypárt országgyűlési képviselője 2017. szeptember 12-én név szerint megnevezett három személyt, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Schilling Árpád színházi rendezőt, valamint Gulyás Márton és Vágó Gábor politikai aktivistákat. A Színházi Kritikusok Céhe közleményt adott ki ez ügyben.

Magyarország egyik vezető politikusa, a kormánypárt országgyűlési képviselője 2017. szeptember 12-én név szerint megnevezett három személyt, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Schilling Árpád színházi rendezőt, valamint Gulyás Márton és Vágó Gábor politikai aktivistákat. A Színházi Kritikusok Céhe közleményt adott ki ez ügyben.

A Színházi Kritikusok Céhe közleménye

Nem sokszor jövünk ki úgy a színházból, hogy úgy éreznénk: remekművet láttunk. A Közellenség után viszont ezt érezzük, és szinte fel sem tudjuk fogni, hogy minek is lehettünk a részesei.” (Simonetta Trovato, a Giornale di Sicilia kritikusa a Katona József Színház Schilling Árpád rendezte Közellenség-előadásának 1999-es olasz vendégjátéka után.)

 

Magyarország egyik vezető politikusa, a kormánypárt országgyűlési képviselője 2017. szeptember 12-én név szerint megnevezett három személyt, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Schilling Árpád színházi rendezőt, valamint Gulyás Márton és Vágó Gábor politikai aktivistákat. A kormány képviselői közül senki semmivel nem támasztotta alá, hogy miért jelenthet veszélyt a köztársaság működésére ez a három állampolgár.

Mi, a Színházi Kritikusok Céhének tagsága és elnöksége határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az ország vezetői bárkit is veszélyesnek bélyegezzenek meg pusztán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával, és az ellen is, hogy a kormánypárt kritikusait Magyarországot támadóknak állítsák be.

Különösen aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is.

Schilling Árpád

Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja.

Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár.

Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád.

A Színházi Kritikusok Céhe egyúttal emlékeztet arra is, hogy Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, aki országának – Schilling Árpádhoz hasonlóan – egyik legelismertebb színházi alkotója. Történt ez azután, hogy az orosz kormány évek óta közellenségként kezelte a művészt.

Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat, de egy demokratikus állam polgáraiként hiszünk abban, hogy Magyarországon sosem érezheti magát valós veszélyben egy művész pusztán a politikai nézetei miatt.

Színházi Kritikusok Céhe

Schilling Árpád közösségi oldalán reagált a kiállásra:

Breaking News – Köszönet a Színházi Kritikusok Céhének, amely kiállt mellettem, mellettünk! Bár Németh Szilárd blöfföl, és nincsenek bizonyítékai, ami által az egész ügy nevetséges, mégis fontos a szolidaritás, hogy jelezzük: ilyet nem lehet, nem szabad csinálni! A kormány hivatalos képviselője nem vádolhat meg bizonyítékok nélkül senkit azzal, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Nem nyilvánítunk senkit a haza ellenségévé mindenféle bizonyíték nélkül. Leginkább azért nem, mert ez uszítás, és a következményei beláthatatlanok!

Kapcsolódó cikkeink:

Schilling Árpád: kilóra eladják az országot az oroszoknak, és én vagyok nemzetbiztonsági kockázat?

Schilling Árpád: Ha van Isten, akkor azt miért zavarja, hogy hívei boldogok?

Szólj hozzá