Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ön is érintett? – Feltérképezték Nagy-Britannia legszennyezettebb pontjait

Nemrégiben felmérést készítettek Nagy-Britanniában azzal a céllal, hogy feltérképezzék a nitrogén-dioxid koncentrációjának mértékét az országban. Az eredmények szerint az ország nagy részében a levegő tisztasága megfelelő, London azonban továbbra is az ország gyenge pontja.

...

Ön is érintett? – Feltérképezték Nagy-Britannia legszennyezettebb pontjait
London körülbelül másfél évszázada küzd a problémával (forrás: pixabay)

A londoni szmog

London levegőjének szennyezettsége nem új keletű. Az ipari forradalom indította el a folyamatot és azóta a környezetvédelmi intézkedések bevezetése ellenére sem sokat javult a helyzet. 1952-ben olyan nagy mennyiségű szmog halmozódott fel Londonban, hogy katasztrófához vezetett. 1952 decemberében több mint 4000 ember esett áldozatul a várost takaró füstködnek.

Kiemelt helyek

A legutóbbi felmérés szerint az ország nagy részében a levegő minősége elfogadható. A mérések szerint a legszennyezettebb területek túlnyomó többsége London központi részében találhatók, például a Marylebone Road és a Hyde Park. A mérési adatok alapján az egyes helyeket 1-től 6-ig skálázták. Az 5 legszennyezettebb terület közül négy Londonban található. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a legsúlyosabb szennyezést jelentő 6-os kódot Nagy-Britannia területén egyetlen hely sem kapta.

A felmérés

A felmérést az EarthSense nevű cég végezte. 100 x 100 méteres területen mérték a nitrogén-dioxid koncentrációját az Egyesült Királyság teljes területén. A cég technikai igazgatójának, Professzor Roland Leigh-nek véleménye szerint egyelőre ez a jelenleg rendelkezésre álló legrészletesebb és legpontosabb adatbázis a levegő minőségének megállapítására.

Ön is érintett? – feltérképezték Nagy-Britannia legszennyezettebb pontjait
Az irányítószám megadásával könnyen ellenőrizhető a szennyezettség mértéke (forrás: EarthSense)
13579391695_20b71d4c44_b_flickr
A szennyezettség ellenére a szabadtéri mozgás továbbra sem jelent veszélyt (forrás: flickr)

A helyzet rossz, de nem reménytelen

A professzor szerint fontos, hogy ismerjük a légszennyezettség mértékét azon a területen, ahol élünk, vagy ahova iskolába vagy munkába járunk. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi adatok alapján Nagy-Britanniában egyetlen olyan terület sincs, ahol a szabadtéri mozgás (például kocogás) ártana az egészségnek. „A levegő minősége egyre jobb Britanniában és több országnál jobb helyzetben vagyunk”. Példának az ázsiai országokat említette. Az országban már eddig is több környezetvédelmi intézkedést vezettek be. A ClientEarth szervezetnek köszönhetően a kormányzat kénytelen volt intézkedéseket tenni, hogy megfelelhessenek az Európai Unió környezetvédelmi kötelezettségeinek.

A dízel a felelős

A nitrogén-dioxid kibocsátásáért elsősorban a dízellel működő járművek a felelősek. A magas nitrogén-dioxid koncentráció légzési nehézségeket okoz. Bár önmagában a szennyezett levegő nem okoz közvetlen halált, a szakértők szerint évente körülbelül 40 000 ember életét rövidíti meg csak az Egyesült Királyság területén. Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben és különböző tüdőbetegségekben szenvedők, valamint az idősebb korosztály számára jelent komoly kockázatot.

Ön is érintett?

Azt, hogy Őn kiemelten szennyezett területen él-e, irányítószámának megadásával másodpercek alatt ITT kiderítheti. Az adatbázisban 2016-os adatok szerepelnek, egyelőre Észak-Írország nélkül.

Öt módszer a légszennyezett területek elkerülésére

  1. Kerülje a legforgalmasabb utakat – a légszennyezés elsősorban ezeken a területeken koncentrálódik.
  2. Közlekedjen a mellékutakon – ezek ugyanis sokkal tisztábbak, mert kisebb a forgalom.
  3. Figyelje a szennyezett levegőt jelző hotspot-okat – ha gyalogosan közlekedik, a jelzőlámpa megnyomása után álljon hátrébb, mert a kereszteződésekben az álló gépjárművek is erősen szennyezik a levegőt.
  4. Ha hegyre kirándul – mindig azon az oldalon menjen, ahol a járművek lefelé közlekednek.
  5. Arcmaszkot nem érdemes viselni, mert ugyan a port kiszűri, de a légszennyezés ellen nem sokat ér.

A téma iránt érdeklődök további információt találnak ITT és ITT.

pollution-2043666_960_720_pixabay
A szmog-díj fizetésére kijelölt zóna - ezzel is próbálnak javítani a helyzeten (forrás: internet)

Szólj hozzá