Zárójel

Fenyegetőzés,félremagyarázás-ez az EU tárgyalási módszere Theresa May szerint

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió több tisztviselője és az európai sajtó fenyegetőzésekkel és félremagyarázásokkal igyekszik befolyásolni a június 8-ára kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokat.

May szerdán, a brit parlament hivatalos feloszlatása alkalmából látogatást tett II. Erzsébet királynőnél a Buckingham-palotában. Az uralkodóval tartott félórás megbeszélésről visszatérve, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett nyilatkozatában a kormányfő kijelentette: az Európai Bizottság az eddiginél keményebb alapállásra helyezkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről  kezdődő tárgyalásokkal kapcsolatban, európai politikusok és tisztségviselők pedig fenyegetéseket fogalmaznak meg Nagy-Britanniával szemben. Mindeközben “a kontinentális sajtó” félremagyarázza a brit kormány tárgyalási pozícióit.
Theresa May szerint mindezt szándékosan úgy időzítették, hogy befolyásolja a június 8-ai brit parlamenti választásokat.  A brit kormányfő kijelentette: a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról – vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításáról – Brüsszelnek küldött március végi levelében is világosan kifejtette, hogy London távozni kíván ugyan az Európai Unióból, de ezt nem azért teszi, hogy ezzel ártson európai barátainak és szövetségeseinek. Nagy-Britannia elmélyült, különleges viszonyrendszerre törekszik az EU-val a kilépés után is, és azt szeretné, hogy az unió sikeres legyen.
Theresa May szerint azonban az elmúlt néhány nap fejleményei megmutatták, hogy bármit kívánjon is a brit kormány, vannak néhányan Brüsszelben, akik nem szeretnék, hogy a kilépési tárgyalások sikerrel járjanak, és azt sem, hogy Nagy-Britannia jólétben éljen. “Ha megengedjük, hogy a brüsszeli bürokraták legázoljanak bennünket, akkor elvész az a lehetőség, hogy a jelenleginél igazságosabb társadalmat építsünk, amely mindenkinek valós esélyt kínál” – fogalmazott szerdai nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

OLVASTAD MÁR?   Az Abedi családban szinte mindenkinek vannak terrorista kapcsolatai

May nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy pontosan milyen fejleményekre, illetve kikre gondolt. Az elmúlt napokban azonban valóban nyilvánosságra kerültek olyan értesülések, amelyek szerint már a kilépési tárgyalások előkészítő egyeztetései sem zajlottak zökkenőmentesen. Theresa May a múlt héten a Downing Streeten fogadta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, és a kormányfő szóvivője a munkavacsora után konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Brit és német sajtóértesülések szerint azonban a londoni tárgyaláson több sarkalatos kérdésben – mindenekelőtt a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további garantálásában – komoly nézeteltérések merültek fel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap a hét végén brüsszeli forrásokra hivatkozva például azt írta: a megbeszélésen az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a Brexit-folyamatot nem lehet sikerre vinni, és ha a brit kormányfő erre számít, akkor “egy másik galaxisban él”.

A képen Martin Selmayr és Jean-Claude Juncker (Fotó: Daily Express)

Theresa May a héten a BBC-nek nyilatkozva ezt “brüsszeli pletykának” nevezte, és kijelentette: nem emlékszik rá, hogy ilyesmi elhangzott volna a Junckerrel tartott londoni tárgyalásán. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója azonban szerdán Brüsszelben azt mondta: nehéz és összetett tárgyalásokra kell készülni, az idő pedig meglehetősen szűkös. Barnier szerint az EU megállapodásra kíván jutni a britekkel, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni.
“Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy a kilépésnek nem lesznek következményei” – fogalmazott a bizottság főtárgyalója.
Semmiképp nem lehet sikerre vinni az Egyesült Királyság uniós kilépését, de a kiválás folyamatát lehet jól menedzselni – jelentette ki Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújában. A brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker jobbkezének tartott német politikus “szomorú és sajnálatos” eseménynek nevezte a szigetország távozását. Selmayr közölte, “lenyűgöző tárgyalónak” tartja Theresa May brit kormányfőt. A kabinetfőnök hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy a Brexit éveken át lekösse az Európai Bizottság figyelmét. Kiemelte, hogy Juncker hetente maximum fél órát fog a kérdéssel foglalkozni.
Délutáni sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker “kemény nőnek” nevezte Theresa May-t, miután a brit kormányfő kedden kijelentette, a bizottság elnökének “rohadt nehéz lesz kijönnie vele”. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy “rendkívül tiszteli és kedveli a brit miniszterelnököt”. Juncker emellett David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentésére is reagált, miszerint abban az esetben, ha egyszerűen “kisétálnak” a tárgyalásokról, nem kellene fizetniük semennyit az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeik után. “Mindig az volt a tapasztalatom a politikában, hogy azoknak, akik kisétálnak, végül vissza kell jönniük” – mondta Juncker.

OLVASTAD MÁR?   „We love Manchester” - A britek egy emberként fogtak össze a manchesteri tragédia után

(Forrás: MTI)

Mindezek a megnyilvánulások bizony előrevetítik, hogy nagyon nehéz harcokat kell megvívnia az Egyesült Királyságnak,és bizony semmilyen értelemben nem fogja az Európai Unió ingyen adni a függetlenséget.

 

 

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER