Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Fenyegetőzés,félremagyarázás-ez az EU tárgyalási módszere Theresa May szerint

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió több tisztviselője és az európai sajtó fenyegetőzésekkel és félremagyarázásokkal igyekszik befolyásolni a június 8-ára kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokat.

May szerdán, a brit parlament hivatalos feloszlatása alkalmából látogatást tett II. Erzsébet királynőnél a Buckingham-palotában. Az uralkodóval tartott félórás megbeszélésről visszatérve, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett nyilatkozatában a kormányfő kijelentette: az Európai Bizottság az eddiginél keményebb alapállásra helyezkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről  kezdődő tárgyalásokkal kapcsolatban, európai politikusok és tisztségviselők pedig fenyegetéseket fogalmaznak meg Nagy-Britanniával szemben. Mindeközben “a kontinentális sajtó” félremagyarázza a brit kormány tárgyalási pozícióit.
Theresa May szerint mindezt szándékosan úgy időzítették, hogy befolyásolja a június 8-ai brit parlamenti választásokat.  A brit kormányfő kijelentette: a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról – vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításáról – Brüsszelnek küldött március végi levelében is világosan kifejtette, hogy London távozni kíván ugyan az Európai Unióból, de ezt nem azért teszi, hogy ezzel ártson európai barátainak és szövetségeseinek. Nagy-Britannia elmélyült, különleges viszonyrendszerre törekszik az EU-val a kilépés után is, és azt szeretné, hogy az unió sikeres legyen.
Theresa May szerint azonban az elmúlt néhány nap fejleményei megmutatták, hogy bármit kívánjon is a brit kormány, vannak néhányan Brüsszelben, akik nem szeretnék, hogy a kilépési tárgyalások sikerrel járjanak, és azt sem, hogy Nagy-Britannia jólétben éljen. “Ha megengedjük, hogy a brüsszeli bürokraták legázoljanak bennünket, akkor elvész az a lehetőség, hogy a jelenleginél igazságosabb társadalmat építsünk, amely mindenkinek valós esélyt kínál” – fogalmazott szerdai nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

May nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy pontosan milyen fejleményekre, illetve kikre gondolt. Az elmúlt napokban azonban valóban nyilvánosságra kerültek olyan értesülések, amelyek szerint már a kilépési tárgyalások előkészítő egyeztetései sem zajlottak zökkenőmentesen. Theresa May a múlt héten a Downing Streeten fogadta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, és a kormányfő szóvivője a munkavacsora után konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Brit és német sajtóértesülések szerint azonban a londoni tárgyaláson több sarkalatos kérdésben – mindenekelőtt a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további garantálásában – komoly nézeteltérések merültek fel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap a hét végén brüsszeli forrásokra hivatkozva például azt írta: a megbeszélésen az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a Brexit-folyamatot nem lehet sikerre vinni, és ha a brit kormányfő erre számít, akkor “egy másik galaxisban él”.

A képen Martin Selmayr és Jean-Claude Juncker (Fotó: Daily Express)

Theresa May a héten a BBC-nek nyilatkozva ezt “brüsszeli pletykának” nevezte, és kijelentette: nem emlékszik rá, hogy ilyesmi elhangzott volna a Junckerrel tartott londoni tárgyalásán. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója azonban szerdán Brüsszelben azt mondta: nehéz és összetett tárgyalásokra kell készülni, az idő pedig meglehetősen szűkös. Barnier szerint az EU megállapodásra kíván jutni a britekkel, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni.
“Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy a kilépésnek nem lesznek következményei” – fogalmazott a bizottság főtárgyalója.
Semmiképp nem lehet sikerre vinni az Egyesült Királyság uniós kilépését, de a kiválás folyamatát lehet jól menedzselni – jelentette ki Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújában. A brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker jobbkezének tartott német politikus “szomorú és sajnálatos” eseménynek nevezte a szigetország távozását. Selmayr közölte, “lenyűgöző tárgyalónak” tartja Theresa May brit kormányfőt. A kabinetfőnök hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy a Brexit éveken át lekösse az Európai Bizottság figyelmét. Kiemelte, hogy Juncker hetente maximum fél órát fog a kérdéssel foglalkozni.
Délutáni sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker “kemény nőnek” nevezte Theresa May-t, miután a brit kormányfő kedden kijelentette, a bizottság elnökének “rohadt nehéz lesz kijönnie vele”. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy “rendkívül tiszteli és kedveli a brit miniszterelnököt”. Juncker emellett David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentésére is reagált, miszerint abban az esetben, ha egyszerűen “kisétálnak” a tárgyalásokról, nem kellene fizetniük semennyit az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeik után. “Mindig az volt a tapasztalatom a politikában, hogy azoknak, akik kisétálnak, végül vissza kell jönniük” – mondta Juncker.

(Forrás: MTI)

Mindezek a megnyilvánulások bizony előrevetítik, hogy nagyon nehéz harcokat kell megvívnia az Egyesült Királyságnak,és bizony semmilyen értelemben nem fogja az Európai Unió ingyen adni a függetlenséget.

 

 

Szólj hozzá