Zárójel
Thorsteinn Viglundsson, Izland Szociális és esélyegyenlőségi minisztere

Férfi = Nő – egyelőre Izlandon

Azon a napon, amikor Magyarországon a tanszabadság és a demokrácia védelmében sokaknak utcára kellett vonulni, a vén kontinens egy boldogabb szegletén a törvényhozók ledöntöttek egy több-száz éves tabut.

Thorsteinn Viglundsson, Izland Szociális és esélyegyenlőségi minisztere

Az izlandi parlament – a világon először – törvénybe iktatta a nemek közötti bérkülönbség kiegyenlítésének kötelezettségét. A férfiak és nők bére közötti különbség évtizedek óta érzékeny téma az országban. 1975-ben például rengeteg nő sztrájkolt a bérdiszkrimináció ellen. A dolgozó nők nem mentek be munkahelyeikre, a háztartásbeliek pedig egy napra szüneteltették a házimunkát és a gyereknevelést.

Izlandon – a World Economic Forum 2015-ös listája szerint – a legkisebb a férfiak és nők fizetése közötti rés, azonban az ország önálló felmérése alapján egy férfi 17%-kal több pénzt visz haza ugyanazért a munkáért, mint egy nő.

Ennek azonban a most elfogadott törvény véget vet, ez ugyanis kötelezi a munkaadókat, hogy vizsgálják meg, és egyenlítsék ki az esetleges bérkülönbségeket. A törvény nemcsak a női jogokat védi, kijelenti, hogy sem nemi, sem vallási vagy szexuális beállítottság nem befolyásolhatja az egyenlő bérképzést.

Vendégszerzőnk: Kertész Dorina

OLVASTAD MÁR?   Manchester, a terror másnapja -Frissítve!!!

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER