Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Fidesz szerint az ellenzék az, aki nem támogatja az egészségügyi dolgozók béremelését

Ha az ellenzéken múlna, akkor az egészségügyi dolgozók nem kaphatnának béremelést – mondta a Fidesz szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

...

A Fidesz szerint az ellenzék az, aki nem támogatja az egészségügyi dolgozók béremelését
A Fidesz szerint az ellenzék az, aki nem támogatja az egészségügyi dolgozók béremelését

A Fidesz szerint az ellenzék az, aki nem támogatja az egészségügyi dolgozók béremelését

Puskás Imre szerint az ápolók, a mentőápolók, a szakorvosok, a mentőorvosok és a szakgyógyszerészek ezekben a napokban kapják meg decemberi illetményükkel azt a béremelést, amely egy több évig tartó sorozat részeként az egészségügyi dolgozókat érinti. Az ápolók novemberben 12 százalékos béremelést kaptak, míg a szakorvosok és a szakgyógyszerészek 100 ezer forintos emelésben részesülnek.

Puskás Imre hangsúlyozta: ha az ellenzéken múlna, akkor az egészségügyi dolgozók béremelést sem kaphatnának, hiszen az ellenzék sem tavaly, sem idén nem támogatta az egészségügyi dolgozók béremelésére fedezetet nyújtó költségvetést. Az egészségügyi dolgozók 2010 előtt nem hogy béremelésre nem számíthattak, hanem még egy havi bért is elvettek tőlük Gyurcsányék, illetve a szocialista-liberális kormányok.

Ezekben az években az egészségügyből 600 milliárd forintot vontak ki, aminek következtében a kórházak eladósodtak és romlott az egészségügyi ellátás színvonala – mutatott rá Puskás Imre, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy több ezer egészségügyi dolgozót is elbocsátottak ebben az időszakban.

2010 előtt a szocialista-liberális kormányok legnagyobb áldozata az magyar egészségügy volt – értékelt.

Puskás Imre szerint most sok-sok ígéretet lehet hallani az egészségüggyel kapcsolatban a “Gyurcsány-párttól”, a szocialistáktól és a Jobbiktól is, de ezek valóságtartalma “rendkívül szerény”, sokkal inkább az látszik, hogy az ellenzék számára nem érdekes, mi történik az egészségügyben. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormány 2010 után mindent megtett annak érdekében, hogy pótolja az egészségügyből kivont jelentős pénzt, és így helyreálljon az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülése is. Ennek érdekében a kormány 2010-et követően az első között emelte meg az egészségügyben dolgozók bérét, és egy több évre elnyúló, nagyon jelentős béremelési megállapodást hozott létre – tette hozzá.

Elmondta: az ápolók bére tavaly 26,5 százalékkal, idén 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig további 8-8 százalékkal emelkedik, így 2016. és 2019. között összesen 65 százalékkal nő.

A mentősök ezeken a béremeléseken túlmenően 2018 januárjában további 10 százalékos béremelésben részesülnek, így összesen 67 százalékkal nő a bérük – mondta Puskás Imre.

98 ezer egészségügyi dolgozó illetményét sikerült növelni…

A szakorvosok és a kórházakban dolgozó szakgyógyszerészek tavaly 107 ezer forintos béremelést kaptak, amit idén további 100 ezer forintos emelés követett, míg a szakvizsgával nem rendelkező orvosoknak és gyógyszerészeknek 50 ezer forinttal növekedett a bérük. Ezeknek a béremeléseknek köszönhetően 98 ezer egészségügyi dolgozó illetményét sikerült növelni, és ennek is köszönhető, hogy ők ott maradnak állásaikban, maradnak Magyarországon és szolgálják magyar egészségügy magas színvonalát.

A Fidesz szóvivőjét arról kérdezték, hogy nem tartja-e soknak, hogy a kormány július és október között mintegy 5 milliárd forintot költött kommunikációra, amiben még nincs benne a nemzeti konzultációs kampány.

Puskás Imre úgy vélte: természetes, hogy költségei vannak azoknak a tevékenységeknek, amelyek az emberek tájékoztatását szolgálják. A demokráciának költségei vannak, de nem lehet jól működtetni, ha ezeket megspóroljuk – mondta a szóvivő. Szerinte szükség van ezekre a forrásokra annak érdekében, hogy az embereket tájékoztassák a számukra fontos kérdésekről.

Puskás Imrét arról is faggatták, hogy a Fidesz nem tartja-e visszásnak, hogy a miniszterelnök vejének családja 500 millió forintos hitelből vett földeket Fejér-megyében, amihez egy részben állami tulajdonú banktól kaptak kölcsönt.

A Fidesz szóvivője erre úgy válaszolt: 30 ezer magyar gazda vett részt ebben a programban, ezek a feltételek adottak voltak, ezt mindenki igénybe vehette, így ebben nem lát semmilyen szenzációt. Hozzátette: a bankok üzletpolitikájuknak megfelelően döntik el, hogy milyen célra nyújtanak hitelt.

Puskás Imre nem kívánta kommentálni az orvosi kamara tagdíjemelésével kapcsolatos kérdést, mert mint mondta, a kamara önálló testület, amely belső szabályzat szerint hozza meg döntéseit, így a kormánynak, és különösen a Fidesznek ebbe nincs beleszólási joga.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.Szólj hozzá