Zárójel
A Fidesz kommunikációs trükkje az augusztusi dupla(?) a családi pótlék
(illusztráció: pixabay)

A Fidesz kommunikációs trükkje az augusztusi dupla(?) a családi pótlék

Rétvári Bence, az  emberminisztérium államtitkára  pár napja nagy csinnadrattával, sajtótájékoztatón  jelentette be, hogy: “Augusztusban dupla családi pótlék érkezik  a családokhoz, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre, emellett idén szeptemberben már elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot “

A Fidesz kommunikációs trükkje az augusztusi dupla(?) a családi pótlék
(illusztráció: pixabay)

Buksi simogató

Az államtitkár szerint:

Mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés, a kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban folyósítják. Így augusztusban a családok kétszer, a hónap elején és a hónap végén is kapnak családi pótlékot, hogy az iskolakezdéshez szükséges felszereléseket időben meg tudják venni.

/forrása kormány.hu/

A kormány közeli média – ahogyan már megszokhattuk-feltupírozta a bejelentést. Nagyon sok család úgy gondolta, hogy plusz egy havi családi pótlékról döntött a kormány.

Erről szó sincs, csak azt már kevésbé hangsúlyozták.  Egyszerű kommunikációs  trükk volt a bejelentés az államtitkár részéről. A nagy forróságban az “apró betűs” részekre nem figyelt oda mindenki. Rétvári sajtótájékoztatójáról szinte kivétel nélkül, mindegyik főcíme azt sugallja, hogy augusztusban lényegében  13. havi családi  pótlékot kapnak a szülők.

Gyerekesély Egyesület elnökségi tagja a Népszavának elmondta,  olcsó megoldásnak tartja a Fidesz kormány  intézkedését:

valójában egy fillérrel nem érkezik több pénz, csak egy héttel előre hozzák a szeptemberi kifizetést, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy valódi segítséget jelent a leginkább rászoruló családoknak. Egyrészt, ahol komoly bevételi tétel az egy gyermek után járó 12 200, vagy két gyerek esetén fejenkénti 13 700 forint, ott nem csak, sőt nem elsősorban iskolai felszerelésekre költik el az összeget.

OLVASTAD MÁR?   Ne fizessen be minden csekket!

Perverz újraelosztás

A lap által megszólaltatott szociológus saját tapasztalatai alapján állította:

..a pénz nagy része élelemre, villanyra vagy más rezsire kell, s csak a legszükségesebb füzeteket, felszereléseket veszik meg a megélhetésért küzdő családok.

A családi pótlékot legutoljára 2008-ban emelték, a családi adókedvezmény a magasabb jövedelmű családok pénztárcájában hagy több pénz. A Gyerekesély Egyesület alapítója, Ferge Zsuzsa „perverz újraelosztásnak” nevezi ezt a  fideszes gyakorlatot, amely a jövő évi költségvetés családtámogatási rendszerét is meghatározza.

Az alapítványi tisztségviselő úgy véli:

..a családi pótlék mára elvesztette vásárlóértéke negyedét, tehát a legszegényebb gyerekeknek ma sokkal kevesebb tanulási eszközt, cipőt, ruhát lehet venni iskolakezdésre a családi pótlékból, mint a Fidesz-kormány hivatalba lépésekor.

A tehetős családoknak sem valós segítséget, sem későbbi nehézséget nem jelent az augusztusi kifizetés. Az alelnök szerint azonban a napról napra élő szegény családok “költségvetésében”:

szeptember végére „irdatlan lyuk” tátong majd az előrehozott kifizetés miatt, átmenetileg krízishelyzetbe kerülhetnek.

A két szakember a legsúlyosabb következménynek tartja:

a szegény családokban felnövő gyerekek kirekesztődésének állandósulását, amit az előrehozott családi pótlék kifizetés fel is erősíthet. Az első szeptemberi szülői értekezleten diktálják fel ugyanis a szülőknek a következő listát, vagyis, hogy mennyi osztálypénzt szedjenek, mennyibe kerül az osztálykirándulás, a kötelező nyomtatópapír, egyéb programok. Ezeket akkor sem tudnák befizetni a nélkülöző családok, ha nem csak előrehozott, hanem tényleg dupla pótlékot kapnának a családok .

A jelenlegi családtámogatási rendszer konzerválja a szegénységet, kilátástalan helyzetben tartja a mindennapos megélhetési gondokkal küszködő családokat, amelyekben:

sokszor az is gondot okoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az iskolás korú gyerekeknek a tanuláshoz. Ha nincs önálló ágya, ahol kipihenhetné magát, nincs hely, ahol csendben elkészíthetné a leckéjét, nincs a lakásban megfelelő világítás, télen meleg, nem futja szemüvegre, akkor hiába várnak jó teljesítményt tőle, a gyerek leküzdhetetlenül lemarad a jobb körülmények közt tanuló társaihoz képest.

Orbán Magyarországán, a 0-17 éves korú gyermekek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek él relatív szegénységben. Szüleik ha van munkájuk, vagy közmunkások, vagy minimálbérből próbálják a családjukat eltartani. Számukra a családi pótlék differenciált emelése lehetne valódi segítség. A Fidesz azonban a társadalmi egyenlőtlenségeken nem akar változtatni. Az államtitkár bejelentése ezért álságos, a leginkább támogatásra szorulók számára nem jelent valódi segítséget.

OLVASTAD MÁR?   Milliárdok a kormány egyik döntéséért – már megint a mi farkunkkal verték
Shares 233Szólj hozzá!

5 hozzászólás : "A Fidesz kommunikációs trükkje az augusztusi dupla(?) a családi pótlék"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
Miklós Erdős
Vendég
Miklós Erdős

A valóságban szeptemberben családi pótlék nem lesz, és már bezengték hogy a novemberi nyugdíj is ugrik Kell a lóvé a határon túli szavazókra,mert aki itt él ezek után aligha húz X et a Fidesz neve mellé

sobieski
Vendég
sobieski

Nagyon jó.Nem sz@rt***k a kútba csak a kávájára.Legközelebb akkor októberben lesz családi pótlék.

Mária Magyarfy
Vendég
Mária Magyarfy

Az a baj ezzel hol van még október?

Jozsef Rupp
Vendég
Jozsef Rupp

Én is kétszer kaptam nyugdíjat múlt hónapban.Egyszer mikor átutalták,meg egyszer amikor felvettem.Hülyék

Mici Korcz
Vendég
Mici Korcz

Én + 1 x sem 🙁 elköltöttem kártyával 🙁

wpDiscuz

Facebook

Csatlakozz a több, mint 31 ezres táborunkhoz!