Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Fideszt nem érdekli, hogy sok család csak képeslapról nézheti a Balatont?

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, “Vajon bárki élvezheti-e a Balatont, vagy a jövőben néhány gazdag család kiváltsága lesz?” címmel írásbeli kérdést nyújtott be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

A Fideszt nem érdekli, hogy sok család csak képeslapról nézheti a Balatont?
fotó: portfolio

Kempingek helyett lakópark

Gőgös Zoltán szoci képviselő szerint

a Balatonnál lévő településeken aggódva figyelik, hogy az eddig jól működő és több ezer embernek pihenést nyújtó kempingek, amelyek az önkormányzatoknak komoly bevételi forrást biztosítanak  tulajdonost cseréltek és sorra zárnak be. Helyükre lakóparkok épülnek vagy már megépültek .

Gőgös kiemelte:

Badacsonyörs, Balatonszepezd, Balatonakali településeken a kempingek bezártak és felszámolták a jól kiépített infrastruktúrát, amelyet mindenki egyenlő eséllyel vehetett igénybe eddig . Fövenyesen már megépült a lakópark, amely néhány jómódú család nyaralását biztosítja ezután . És ez csak néhány példa a sok közül .

A szocialista képviselő benyújtott egy törvénymódosítást, amellyel a Balaton partján elharapózó ingatlanspekulációt  kívánja megállítani és azt elérni, hogy a kempingek és strandok területén csak az eredeti  funkciójuknak megfelelő beruházásokat lehessen végrehajtani. A képviselő számára úgy tűnik:

a kormánynak nem fontos, hogy sok család lassan csak képeslapról nézheti a „Magyar Tengert”. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy javaslatomra sem kormányzati, sem kormánypárti reakció nem érkezett.

Szabad a gazda!

Ezért választ várt a minisztertől arra:

Hajlandók-e támogatni a törvénymódosítást? Hajlandók-e megállítani az ingatlanspekulációt a Balatonnál ?

A kérdésre Lázár János miniszter válaszolt. Ahogyan megszokhattuk, a képviselő által felvetettek továbbra is a levegőben lógnak, érdemi választ nem kapott.

A miniszter tájékoztatja az országgyűlési képviselőt:

a Kormány még idén tervezi a Magyarország Területrendezési Tervéről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlés elé terjeszteni, amely tartalmazza a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területrendezési tervének teljes körű felülvizsgálatát és esetleges módosítását.

A miniszter “megfogadta”, a kormány végleges álláspontjáról tájékoztatja Gőgöst.

Addig úgy tűnik szabad a gazda. További területeket vehetnek el a pihenni vágyóktól, s folytathatják a tehetős kiválasztottak a vízpart beépítését. A képviselő szerint:

A Balaton elzárni a közembertől – óriási bűn. A Balaton nem erre való, ahogy Európa tavainál, elképzelhetetlen, hogy ne lehessen körbejárni, hogy ne a közösség érdekeit szolgálja.

Cikkek a témában:

Balatonfenyvesen beáldozták a nyaralókat a gazdagok hobbijának

Csak a BL Yachtclub vendégei érezzék jól magukat – nekünk nem baj, ha Balaton helyett az iszap jut

 

Szólj hozzá