Zárójel

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban

A járművezetői és gépjármű-szabványok ügynöksége (DVSA) megerősítette, hogy a vezetési teszt Angliában, Skóciában és Walesben 2017. december 4-én, hétfőn megváltozik. Összességében olyan változások ezek, amelyek nehezítik majd a vizsgát.

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban2.

A változtatások célja annak biztosítása, hogy az új vezetők rendelkezzenek azokkal a készségekkel, amelyekre egy egész életen át szükségük lesz a biztonságos vezetéshez. A módosítások csak az autóvezetési gyakorlati vizsgára vonatkoznak. A vezetési gyakorlatban 4 fontos változás fog bekövetkezni 2017. decemberétől. Megváltozik a független (independent) vezetés hossza az eddigi 10 percről 20 percre emelkedik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell önállóan, a vizsgabiztostól függetlenül vezetni és ebbe az időbe beleépítik a navigációs eszköz, a SatNaV használatát, követését is, amit a vizsgabiztos fog majd magával hozni. Emellett újabb gyakorlatot fognak hozzáadni a vezetési vizsgához. A független vezetési idő megnövekedésével elmondhatjuk, hogy az autóvezetési gyakorlat összidejének immár felét fogja kitenni a vizsgának ez a része.

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban 3

A már említett navigációs eszköz használata szintén az önálló vezetési gyakorlat része lesz. A SatNav-ot a vizsgabiztos hozza és állítja be, a vizsgázónak a navigációs rendszer segítségével kell az útirányt követni. Ugyanakkor, ha nem vagyunk biztosak az irányban, megkérdezhetjük a vizsgabiztost, hogy jó felé haladunk e, illetve ha mégis elvétjük az irányt, az nem számít hibapontnak, hacsak közben valamilyen vezetési hibát nem vétettünk. Véletlenszerűen, 5-ből egy esetben azonban nem navigációs rendszert kell követni, hanem helyette a közlekedési jeleket, táblákalapján kell a megadott útvonalon haladni a vizsga során. Változnak a jelenlegi tolatási manőverek.  A megfordulás saroktolatással és a megfordulási (“turn-in-the-road” ) manőverek többé nem kerülnek tesztelésre, de még mindig tanítania kell őket az oktatóknak. Ugyanakkor 3 lehetséges tolatási manőver egyikét biztosan be kell mutatni. Ezek konkrétan: 1) az út szélével párhuzamos parkolás, 2) parkolóhelyre való beállás és onnan kitolatás vagy betolatás a parkolóhelyre és újra kiállni az autóval (vizsgabiztostól függ majd melyik manővert kéri bemutatni)  vagy  3) tolatás hátra két autó hossznyit az út jobb szélével párhuzamosan.

OLVASTAD MÁR?   Az Abedi családban szinte mindenkinek vannak terrorista kapcsolatai

A jelenlegi „ show me, tell me” questions része a vizsgának, amelynek során műszaki kérdéseket tesznek fel az autóról, nem a vizsga első feladata lesz,hanem az autóvezetési gyakorlat közben kell majd ezeket a kérdéseket (általában kettőt) megválaszolni. Ennek a célja, hogy a vizsgabiztos arról is megbizonyosodhasson, hogy vezetés közben, egyszerre képesek vagyunk beszélni és biztonságosan kontrollálni az autót.Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy az autóvezetés gyakorlati vizsga 2017. december 4-től változik. Aki előtte megy vizsgázni még a régi szabályoknak megfelelően fog megmérettetni. Ám, ha valaki ősszel kezdi venni az első autóvezetési leckéket, és várhatóan december 4-e után fog vizsgára menni, akkor már úgy kell felkészülnie, hogy az új szabályok szerint kell letennie a vezetési gyakorlati vizsgát.

(Forrás: https://www.gov.uk/government/news/driving-test-changes-4-december-2017)

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER