Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban

A járművezetői és gépjármű-szabványok ügynöksége (DVSA) megerősítette, hogy a vezetési teszt Angliában, Skóciában és Walesben 2017. december 4-én, hétfőn megváltozik. Összességében olyan változások ezek, amelyek nehezítik majd a vizsgát.

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban2.

A változtatások célja annak biztosítása, hogy az új vezetők rendelkezzenek azokkal a készségekkel, amelyekre egy egész életen át szükségük lesz a biztonságos vezetéshez. A módosítások csak az autóvezetési gyakorlati vizsgára vonatkoznak. A vezetési gyakorlatban 4 fontos változás fog bekövetkezni 2017. decemberétől. Megváltozik a független (independent) vezetés hossza az eddigi 10 percről 20 percre emelkedik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell önállóan, a vizsgabiztostól függetlenül vezetni és ebbe az időbe beleépítik a navigációs eszköz, a SatNaV használatát, követését is, amit a vizsgabiztos fog majd magával hozni. Emellett újabb gyakorlatot fognak hozzáadni a vezetési vizsgához. A független vezetési idő megnövekedésével elmondhatjuk, hogy az autóvezetési gyakorlat összidejének immár felét fogja kitenni a vizsgának ez a része.

Figyelem! Változik az autóvezetési gyakorlati vizsga az Egyesült Királyságban 3

A már említett navigációs eszköz használata szintén az önálló vezetési gyakorlat része lesz. A SatNav-ot a vizsgabiztos hozza és állítja be, a vizsgázónak a navigációs rendszer segítségével kell az útirányt követni. Ugyanakkor, ha nem vagyunk biztosak az irányban, megkérdezhetjük a vizsgabiztost, hogy jó felé haladunk e, illetve ha mégis elvétjük az irányt, az nem számít hibapontnak, hacsak közben valamilyen vezetési hibát nem vétettünk. Véletlenszerűen, 5-ből egy esetben azonban nem navigációs rendszert kell követni, hanem helyette a közlekedési jeleket, táblákalapján kell a megadott útvonalon haladni a vizsga során. Változnak a jelenlegi tolatási manőverek.  A megfordulás saroktolatással és a megfordulási (“turn-in-the-road” ) manőverek többé nem kerülnek tesztelésre, de még mindig tanítania kell őket az oktatóknak. Ugyanakkor 3 lehetséges tolatási manőver egyikét biztosan be kell mutatni. Ezek konkrétan: 1) az út szélével párhuzamos parkolás, 2) parkolóhelyre való beállás és onnan kitolatás vagy betolatás a parkolóhelyre és újra kiállni az autóval (vizsgabiztostól függ majd melyik manővert kéri bemutatni)  vagy  3) tolatás hátra két autó hossznyit az út jobb szélével párhuzamosan.

A jelenlegi „ show me, tell me” questions része a vizsgának, amelynek során műszaki kérdéseket tesznek fel az autóról, nem a vizsga első feladata lesz,hanem az autóvezetési gyakorlat közben kell majd ezeket a kérdéseket (általában kettőt) megválaszolni. Ennek a célja, hogy a vizsgabiztos arról is megbizonyosodhasson, hogy vezetés közben, egyszerre képesek vagyunk beszélni és biztonságosan kontrollálni az autót.Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy az autóvezetés gyakorlati vizsga 2017. december 4-től változik. Aki előtte megy vizsgázni még a régi szabályoknak megfelelően fog megmérettetni. Ám, ha valaki ősszel kezdi venni az első autóvezetési leckéket, és várhatóan december 4-e után fog vizsgára menni, akkor már úgy kell felkészülnie, hogy az új szabályok szerint kell letennie a vezetési gyakorlati vizsgát.

(Forrás: https://www.gov.uk/government/news/driving-test-changes-4-december-2017)

Szólj hozzá