Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Forduljunk vissza! avagy: van visszaút

Az az egy biztos, hogy a halálból nincs visszatérés. Viszont bármilyen döntést is hozunk, meg lehet nézni, van-e visszaút. Úgy tűnik, az utóbbi időben felerősödnek azok a hangok, amelyek szerint még a Brexitből is van visszaút.

Forduljunk vissza! avagy: van visszaút?
(forrás: www.wikipedia.org)

A folyamat megfordítható, lehet még visszaút

„A Brexit visszafordítható, ha a gazdasági nehézségek hatására megváltozik a közvélemény hangulata, és ez a politikai vezetők új generációját emeli hatalomra Nagy Britanniában.” – jelentette ki Michael Heseltine, korábbi konzervatív miniszter. Hozzátette: a kormány két éven belül szembenézhet egy új választással, és azon, – véleménye szerint – már nem Theresa May vezeti a most is mélységesen megosztott Konzervatív Pártot.

Az EU tagságot támogató Heseltine látott egy olyan forgatókönyvet, ami arra vonatkozik, ha Nagy Britannia mégsem hagyná el az uniót 2019 márciusának végén.

A káros hatásokat már most érezni lehet

A Brexit eddigi hatásai: a gazdasági növekedés lelassulása, az infláció erősödése, és a font vásárlóerejének csökkenése már komolyan sújtja a háztartásokat. A bizonytalanság, és a brit kormány, valamint az uniós vezetés közötti folyamatos nézetkülönbségek pedig nem tesznek jót a gazdasági helyzetnek. Súlyosbítaná a munkaerőpiac helyzetét az az elképzelés is, hogy a Brexit után azonnal véget vetnének a munkaerő szabad áramlásának. A magasan képzett munkavállalók kivételével pedig alaposan megszigorítanák a munkavállalás lehetőségeit. Ez pedig könnyen a közvélemény hangulatának markáns változásához vezethet.

Az EU sem könnyíti meg a válást, olyan helyzetet akart teremteni, hogy a közösség jöjjön ki jól a folyamat végen. Ez a brit gazdaságra mért súlyos csapással érne fel. Ennek fényében különösen érdekes az, hogy vannak olyan uniós vezetők, akik szerint hibás döntés volt a Brexit, de még visszafordítható a folyamat.

Egy konzervatív ex-kormánytag

Lord Heseltine köztudottan eu-párti politikát folytat a Felsőházban. Margaret Thatcher kormányában több tárcát is vezetett, de végül lemondott. 1990-ben indult Thatcher ellen, az első kört sikeresen vette. A második körben viszont alulmaradt John Mayorral szemben, de visszatért a kormányba, és miniszterelnök-helyettes lett. Később egészségi állapota miatt visszavonulni kényszerült a kormányból. Jelenleg a Lordok Háza tagjaként aktívan politizál. Theresa May kormányának tanácsadója is volt, de amikor a Felsőház megszavazta, hogy a kilépési folyamat elindításához parlamenti felhatalmazás kell, a miniszterelnök menesztette.

Forduljunk vissza! avagy: van visszaút?
Lord Michael Heseltine (forrás: www.flickr.com)

Tovább nyomul a kormány

Eközben a Parlament csütörtökön elkezdte megvitatni annak a törvényjavaslatnak a főbb elveit, melynek célja az uniós jog gyakorlatának átültetése a brit jogszabályokba. A törvényhozók jövő hétfőn szavaznak arról, hogy a javaslat további vitára alkalmas-e. Ez a szavazás lesz az első komoly próbája annak a megállapodásnak, amit May kénytelen volt megkötni a kis észak-ír párttal. Így kiderül majd, hogy a Toryk visszaszerzik-e azt a többségüket az Alsóházban, amit a tavalyi előrehozott általános választásokon veszítettek el.

Theresa May felszólította a képviselőket, hogy támogassák ezt a fontos törvényjavaslatot. A kormány jogalkotási programjában kiemelt helyet kap az Európai Unióval való politikai, pénzügyi, és jogi kapcsolat megszüntetését célzó törvények elfogadtatása. 2019-ig át kell szabni a több, mint 40 éves jogrendet. Ennek végső fejezete az 1972-es csatlakozási szerződés hatályon kívül helyezése lesz. A kilépési jogalkotást úgy kell elvégezni, hogy elkerüljék a jogbizonytalanságot. A vállalkozások, valamint az emberek számára sziklaszilárd, kiszámítható helyzetet teremtsenek.

Az ellenzék nemet mond

A kormánypárt meghatározó képviselői már elsőre támogatásukról biztosították a kormányt. Az ellenzék nagy kihívásnak jellemezte a helyzetet, mert a kormány határtalan bizalmat kér a Háztól. Az árnyékkormány munkaügyi minisztere megkérdőjelezte, hogy megbízhatnak-e May-ben és Davis-ben. Ugyanis rendre olyan dokumentumok szivárognak ki, melyek aláássák a kormány szavahihetőségét, és megkérdőjelezik jó szándékát. Így borítékolható, hogy az ellenzék támogatását nem nyerik el.

Forduljunk vissza! avagy: van visszaút?
Ülésezik az Alsóház (forrás: www.commons.wikimedia.org)

Miben lehetünk biztosak?

Theresa May fontos beszéd megtartására készül a hónapban. Ekkor felfedi legújabb kártyáit a kilépési folyamat további menetéről, a kormánya álláspontjáról. A beszédében várhatóan az uniós vezetőkkel folytatott első tárgyalási kör eredményeire is kitér.

Bármit is mond majd a miniszterelnök, 2019 tavasza nagyon messze van még. Addig csak egy dolog biztos: nagyon sok víz fog még lefolyni a Dunán. És persze a Temzén is.

Szólj hozzá