Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Fortélyos félelem fogságában Orbán Magyarországa

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a héten került a boltokba, Kósa András könyve a miniszterelnökről, Orbán Viktor, a káosz embere címmel. A kötetet a Noran Libro kiadó adta ki. A cég munkatársai nem várt akadállyal is szembesültek a megjelentetés előtt. Az első körben nyertes ajánlattevő nyomda ugyanis, amikor kiderült, hogy mi a könyv címe és témája, visszalépett a megbízástól. Arra hivatkoztak, hogy „politikailag kockázatos” lenne egy, a kormányfőt kritizáló könyv kiadása a számukra. A cég 2015-ben több tíz milliós uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi-terv révén.

A lap szerint  a könyv igyekszik kiegyensúlyozott képet adni Orbán Viktorról.

A szerző harminc emberrel folytatott háttér- beszélgetéseket, célja az volt, hogy a lehető legalaposabb képet nyújtsa arról, „mi lehet Orbán Viktor fejében” Magyarországról, kormányzása céljairól, az ellenzékről, az Európai Unió jövőjéről, a magyar–orosz kapcsolatokról, mit gondolhat a korrupcióról vagy éppen a felcsúti stadionról. Az író célja hangsúlyozottan a 2010 utáni Orbán Viktor bemutatása volt, ezért beszélgetőpartnerei jelenleg is aktív kormánypárti, illetve ellenzéki politikusok voltak, illetve olyanok, akik 2010 után is kapcsolatban maradtak legalább egy darabig a miniszterelnökkel, még ha azóta esetleg szembe is fordultak vele.

Fortélyos félelem fogságában Orbán Magyarországa

A szerző szándékairól így beszélt:

„Természetesen megvan a magam értékítélete a rendszerről, a jelenlegi közállapotokról, és külön fejezetben keresem a választ arra, hogy miért nem élt Orbán Viktor másképp ezzel a kivételes felhatalmazással, miért nem próbált meg egy olyan országot teremteni 2010 után, amiben a véleményem szerint mindannyian sokkal jobban érezhetnénk most magunkat, hogy az Orbán Viktor által létrehozott rendszer hogyan juthat el arra a szintre, hogy 2017 végén egy minisztériumi főtisztviselő (nyilván nem a kormányfő személyes utasítására) kötelességének érezze, hogy felhívjon egy ismert közgazdászt és kvázi megfenyegesse, hogy ha nem hagy fel a médiában hangoztatott kormánykritikus véleményével, akkor a kórházban ápolt édesapja „esetleg nem kapja meg a megfelelő kezelést”

A könyvhöz Török Gábor írt előszót, ő többek között így fogalmaz:

„Ebben a könyvben rengeteg véleményt olvashatunk egyetlen politikussal kapcsolatban, aki történetesen a rendszerváltás utáni Magyarország legfontosabb politikai szereplője. Akit ennek az országnak a politikai rendszere érdekel, nem hiheti azt, hogy az ebben a könyvben boncolgatott kérdések megválaszolása nélkül teljes képe lehet a magyar politikai valóságról.”

Minden jó, ha a vége jó.

Nem mindegyik nyomda vezetőjének lett tele a gatyája, amikor meglátta kiről is szól a könyv. Olyan Magyarországon élünk, ahol egy gazdasági vállalkozás – esetünkben nyomda–a hatalomtól való félelme miatt nem meri vállalni egy olyan könyv nyomtatását –üzleti alapon–amely nem Orbán dicsőítéséről szól. Nem a mennyekbe viszi fel Orbánt, hanem olyan földi halandónak mutatja, akinek komoly felelőssége van abban, hogy hazánkban a gyűlölet légköre uralkodik.

Persze nem félek: Kerényi Imre majd kiadja – kizárólag díszkiadásban–jobboldali magyar költők, Orbánt istenítő verseit. Volt már erre példa a magyar történelemben, amikor egy kis kövér és kopasz ember jelenítette meg pártunkat és kormányunkat. Mi változott azóta?

...

Szólj hozzá