Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Francia-brit csúcstalálkozón erősítenék meg a francia schengeni határt

A jövő heti francia-brit csúcstalálkozó központi témája a határőrizet erősítése lesz. Fontos hangsúlyt kap a két ország jövőbeni viszonya a Brexit után.

Francia-brit csúcstalálkozón erősítenék meg a francia schengeni határt
Emmanuel Macron, francia elnök (jk) és Theresa May. brit miniszterelnök (bk) négyszemközt egy uniós rendezvényen Göteborgban (forrás: europa.eu/press)

Calais megerősítése kulcskérdés

Ez a kijelentés, lényegét tekintve mit sem változott a II. világháború óta. Akkoriban is létfontosságú volt a kikötőváros sorsa, manapság is az. Még szerencse, hogy „csak” az ok nem ugyanaz.

Calais, az észak-franciaországi kikötőváros, már harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába vágyó illegális bevándorlók gyülekezőhelye. A franciák számára is tarthatatlan, és sokszor kezelhetetlen helyzet megoldására Le Touquet városában írtak alá kétoldalú egyezményt. A 2004-ben hatályba lépett francia-brit egyezmény megosztja a két ország között a kikötőváros határőrizetét. Így a brit határőrizeti szervek a franciaországi határállomásokon szűrhetik a szigetországba tartó utasforgalmat.  Így közvetlenül a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik. A brit kormány ennek ellentételezéseként eddig több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra fejlesztését a La Manche csatorna francia partján fekvő kikötővárosban.

Gérard Collomb, francia belügyminiszter a Le Journal du Dimanche című lapnak adott nyilatkozatában a bevándorlás szigorításával foglalkozott. Utalt rá, hogy „a francia kormány most azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az észak-franciaországi Calais-ben tartózkodó és onnan Nagy-Britanniába átjutni próbáló illegális bevándorlókkal kapcsolatos költségek fedezéséhez.” Konkrétumokra utalva hozzátette: “Azt szeretném elérni, hogy az egyezményt kiegészítsük olyan konkrét intézkedésekkel, amelyeknek költségeit a britek állnák.”

Macron több pénzt és eszközt szeretne a britektől

Emmanuel Macron, francia államfő csütörtökön találkozik majd Theresa May, brit miniszterelnökkel. A találkozóra a Londontól délre található Sandhurstben kerül sor. A megbeszélés fő témája lesz a két ország közötti határőrizeti egyezmény, a Le Touquet-megállapodás esetleges felülvizsgálata. Erre Macron már a választási kampányában is ígéretet tett. Január elején az Élysée-palota közölte, hogy a két ország vezetője a menekültválságról, és azon belül a calais-i közös határőrizet javításának eszközeiről is tárgyalni fog. Külön jelentősége van, hogy Calais egyben az unió külső, schengeni határa is.

A francia elnök még a találkozó előtt két nappal személyesen is ellátogat kedden Calais-ba. Megbeszélést folytat a határőrizeti szervekkel, a rendőrséggel, a város vezetésével, valamint a migránsokat segítő szervezetekkel. Ez azért is lényeges, mert Franciaország szeretné elvárni a britektől, hogy több menekültet vegyenek át Franciaországtól, köztük elsősorban a kísérő nélküli kiskorúakat.

Francia-brit csúcstalálkozón erősítenék meg a francia schengeni határt
A calais-i "dzsungel" 2016-ban a menekültekkel (forrás: Wikimedia.commons)

Calais a francia migrációs gócpont

A francia Belügyminisztérium szerint “már csak” négyszáz ember van Calais-ban az egy évvel ezelőtti 7 ezerhez képest. További ötven Grande-Synthe-ben, de ez is azt mutatja, hogy mindig is lesznek olyan migránsok, akik Angliába akarnak átjutni. Mint ismeretes, 2016 őszig több ezer migráns élt a “dzsungelként” emlegetett táborban. Innen próbáltak meg átjutni a brit oldalra. Még az előző francia kormány másfél évvel ezelőtt közel 8 ezer migránst elszállított több száz vidéki befogadó központba.

A Le Monde című napilap hétvégi számában azt írta, hogy a francia kormány az egyezmény felülvizsgálatának konkrét szándékáról esetleg lemondana. Fenntartja viszont továbbra annak a lehetőségét, hogy újra napirendre veszik ezt a kérdést. Ugyanis további garanciákat szeretne a britektől a családegyesítésekre és a kiskorúak átvételére. A határőrizeti létesítmények megerősítéséhez és az embercsempész-hálózatok felszámolásához is több brit hozzájárulást szeretnének a franciák.

Ez a kérdés sem kínálja az azonnali és könnyű megoldás lehetőségét. Ugyan az Egyesült Királyság és az EU elvben már megállapodott a Brexit utáni EU-s állampolgárok jogainak biztosításáról. Más kérdés, hogy most újra akarják szabályozni a bevándorlás kérdését, és ez meglehetősen húsba vágó kérdés a briteknek.

...

Szólj hozzá